Vet ni vad som är tråkigt? Det är när man har gjort de allra godaste bönbiffarna på evigheter och sen inte kan ta en enda snitsig bild på detta på grund av att guccamolen som skulle serveras till inte gick att göra då avokadon var alldeles för hård och man istället får äta biffarna med färdig bearnaisesås som stod och skräpade i kylskåpet. Och gulaktiga bönbiffar, gulaktig klyftpotatis och gulaktig sås blir inte sådär vädligt snyggt på bild. Så då vet ni varför ni bara får en bild på enbart bönbiffarna utan tillbehör. Men saken är ju den att dessa biffar går att servera med en massa olika tillbehör. Klyftpotatis, bulgur/couscous/matvete, yoghurtssås, guccamole, grönsaker av alla de slag, som hamburgare... Gott allting! 
 
Biffarna består av vita bönor, morötter, majs, ost och solrosfrön och får extra sting av chiliflakes och vitlök. Förutom att det blev balnd de godaste bönbiffarna jag gjort så blev det dessutom riktigt bra konsistens på dem. Hemligheten är att våga låta smeten vara väldigt lös och bara klicka ut smeten direkt i stekpannan och forma biffar. Det gör biffarna saftiga och inte sådär torra som just bön/linsbiffar har en tendens att bli. Jag önskar verkigen att ni testar dessa biffar, för jag tror att ni kommer gilla dem lika mycket som jag!
 
 

Bönbiffar med majs & morot (10-12 st)

400 g kokta, vita bönor

1 vitlöksklyfta

2 dl riven morot
1 tsk chiliflakes
1 ägg
1,5 dl riven smakrik ost
1 dl majs
1 dl solrosfrön

2 msk potatismjöl
salt & svartpeppar

olja att steka i

Riv morötter och ost grovt. Mixa ihop tillsammans med bönor, vitlök, chiliflakes, ägg, majs, solrosfrön och potatismjöl. Kör till en smet, antingen i matberedare eller med stavmixer. Smaka av smeten med salt och peppar. Hetta upp en stekpanna med olja och klicka ut smeten i pannan. Platta till något och stek på medelvärme några minuter tills ytan fått fin färg. Vänd och stek på andra sidan. 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se