Här kommer ett vårigt recept sprängfyllt med goda grönsaker och baljväxter. Jag hade en idé om att potatis och broccoli borde kunna bli väldigt gott ihop i ett mos, och minsann, det blev det! Ett vårigt, ljusgrönt fluffigt mos med en klick smör i som pricken över i. Riktigt gott! Till moset gjorde jag bollar på det som fanns i frysen, nämligen vita bönor, majs och persilja. En lyckad frysrensning minst sagt! Och inte nog med det, till detta en varm sås med dijonsenap och creme fraiche. Varmt, mjukt, fluffigt och en hel hög goda smaker på en och samma tallrik. 
 
 
Bönbollar med potatis- och broccolimos med senapssås (4 port.)
750 g potatis
250 g broccoli
2-3 msk smör
salt & vitpeppar
 
3 dl kokta vita bönor
1,5 dl majs
1 ägg
1 dl havregryn
0,5 dl ströbröd
3 msk finhackad persilja
salt & svartpeppar
olja att steka i
 
2 dl creme friache
1 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2-3 tsk dijonsenap
salt & svartpeppar
 
Skala och skär potatisen i bitar. Koka i rikligt med vatten och lägg ner broccolin när ca 3 min av koktiden återstår. Häll av vattnet men spara lite av kokspadet. Klicka i smöret och vispa med elvisp. Tillsätt lite av kokspadet och vispa till ett fluffigt mos. Smaka av med salt och peppar.
 
Mixa ihop alla ingredienserna till bönbollarna i en matberedare eller med stavmixer. Forma till små bollar och stek i olja tills ytan blivit knaprig och gyllenbrun.
 
Koka upp creme friache, vatten, buljong och senap. Låt småkoka några minuter och smaka till sist av med salt och peppar.
 
 

Kommentarer
Postat av: Agnes

Spännande! Jag har tänkt prova på
broccolimos i flera veckor nu men inte fått tummen ur. Ska testa ditt recept! :)

Svar: Gör det, jag hoppas att du kommer att gilla det! :)
Julia Hellquist

2016-05-15 @ 11:14:37
URL: http://aggeoa.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se