Härom dagen när jag och en kompis drack en kopp te ihop på kvällskvisten blev jag bjuden på en ljuvligt god kaka. En såndär riktig hembakad tantkaka som man äter alldeles för sällan nuförtiden. Så jag kunde inte låta bli att be om receptet och baka en sats själv, så att jag på äkta tant-vis nu har en burk i frysen att plocka fram när det är fikadags. Här har ni receptet på sega, lite kladdiga bärrutor. Kanske det enklaste kakreceptet jag stött på dessutom. Jag använde blåbär och några bjärnbär, men såklart går det bra med hallon, jordgubbar eller om ni har någon annan bärfavorit.
 
 
Sega bärrutor (ca 12 st)
100 g smör
1 ägg
2,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
ca 2 dl bär
 
Smält smöret och låt svalna något. Rör ner ägg, socker, vaniljsocker och vetejöl direkt i kastrullen. Klä en liten ugnsform, ca 20 x 30 cm i diameter, med bakplåtspapper. Bred ut smeten i formen och strö över bären. Grädda i 175 grader i ca 30 min. Låt svalna och skär i rutor.
 
Kanske något att baka till helgen?


Här kommer ett vårigt recept sprängfyllt med goda grönsaker och baljväxter. Jag hade en idé om att potatis och broccoli borde kunna bli väldigt gott ihop i ett mos, och minsann, det blev det! Ett vårigt, ljusgrönt fluffigt mos med en klick smör i som pricken över i. Riktigt gott! Till moset gjorde jag bollar på det som fanns i frysen, nämligen vita bönor, majs och persilja. En lyckad frysrensning minst sagt! Och inte nog med det, till detta en varm sås med dijonsenap och creme fraiche. Varmt, mjukt, fluffigt och en hel hög goda smaker på en och samma tallrik. 
 
 
Bönbollar med potatis- och broccolimos med senapssås (4 port.)
750 g potatis
250 g broccoli
2-3 msk smör
salt & vitpeppar
 
3 dl kokta vita bönor
1,5 dl majs
1 ägg
1 dl havregryn
0,5 dl ströbröd
3 msk finhackad persilja
salt & svartpeppar
olja att steka i
 
2 dl creme friache
1 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2-3 tsk dijonsenap
salt & svartpeppar
 
Skala och skär potatisen i bitar. Koka i rikligt med vatten och lägg ner broccolin när ca 3 min av koktiden återstår. Häll av vattnet men spara lite av kokspadet. Klicka i smöret och vispa med elvisp. Tillsätt lite av kokspadet och vispa till ett fluffigt mos. Smaka av med salt och peppar.
 
Mixa ihop alla ingredienserna till bönbollarna i en matberedare eller med stavmixer. Forma till små bollar och stek i olja tills ytan blivit knaprig och gyllenbrun.
 
Koka upp creme friache, vatten, buljong och senap. Låt småkoka några minuter och smaka till sist av med salt och peppar.
 
 


Vilken tur att jag har ett så otroligt gott recept att dela med mig av, nu när jag varit frånvarande i två veckor. Vad är då det smarriga som jag lagat och ätit? Jo, kanske världens godaste sallad, nämligen vegetarisk ceasarsallad! I den klassiska ceasarsalladen finns ju romansallad, parmesan, krutonger, kyckling, ofta bacon och den karaktäristiska dressingen som består bl a av sardeller. Inte helt vegetariskt med andra ord, men det är inga svårigheter att ändra på. Bort med kyckling och bacon och in med stekt halloumi, körsbärstomater och strimlad rödlök. Hur gott som helst! Lägg sedan till en helt sardellfri dressing som trots det smakar oerhört gott och väldigt likt klassisk ceasardressing. Receptet på dressingen (som jag ändrat på lite grann) hittade jag på den vegetariska matbloggen Jävligt gott som är väl värd ett besök.
 
Hur som helst så är detta bland det godaste jag ätit på länge! Ni borde verkligen testa det här, jag kan nästan lova att det kommer bli vårens och sommarens favorit.
 
 
Vegetarisk cesarsallad (4 port.)
2 romansalladshuvuden
1 ask körsbärstomater
1 liten rödlök
250 g halloumi
ca 50 g parmesan
4-5 skivor formbröd
olivolja
flingsalt
 
Dressing

1 äggula
2-3 tsk dijonsenap
1 vitlöksklyfta
1 msk vitvinsvinäger
0,5 dl riven parmesan

ca 1,5 dl rapsolja

2-3 msk vatten
salt och svartpeppar

Börja med dressingen: Låt alla ingredienser bli rumstempererade. Vispat ihop äggula, dijonsenap, vitlök och vitvinsvinäger i en skål. Vispa med elvisp och häll samtidigt i oljan i en tunn stråle tills såsen tjocknar. Vispa i all olja och tillsätt sedan vatten tills du får en lagom konsistens. Smaka av med salt och peppar. Ställ kallt så länge.


Tärna formbrödet och lägg på en ugnsplåt, ringla över olivolja och strö på flingsalt. Rosta i ugnen på 200 grader tills krutongerna har fått fin färg och blivit frasiga.

Skölj och skär salladen i bitar. Halvera körsbärstomater. Strimla rödlöken tunt. Blanda ihop alla grönsaker i en skål. Hyvla parmesanen. Tärna halloumin och stek tills den blivit gyllenbrun och mjuk.


Servera grönsakerna med krutonger, halloumi, parmesan och dressing och låt var och en montera ihop sin egen sallad, eller vänd ihop allting i en stor skål.

 


Vardag.nu är en av mina favoritmatbloggar. Är ni ute efter enkel, god och varierad varadagsmat så ska ni absolut kika in där. Både kött- och fiskrecept men också en hel del vegetariskt. Jag tar alltid en sväng in där när jag behöver lite ny inspiration och lämnar sällan sidan besviken. Senast jag kikade in dök jag på ett riktigt gott recept på minestronesoppa med quiona. Quinoan gör soppan mättande och tillsammans med bl a vita bönor och palternacka blir det en riktigt smakrik och god soppa. Eller gryta om man så vill! Jag drog ner lite på mängden vatten för att få en riktigt matig soppa som drar nästan mer åt grythållet, men det gör man som man vill. Originalreceptet hittar ni här, och min variant på det kommer här nedan.

En varm smörgås med ost och tomat till är inte fel.
 
Minestronesoppa med quinoa (4 port.)

1 pujolök
1 morot
2 palsternackor
2 vitlöksklyftor

olja att steka i
1 tsk oregano
1/2 tsk cayennepeppar
1 förp. krossade tomater (400-500 g)
7-10 dl vatten
2 grönsaksbuljontörningar (eller motvarande del pulver/fond)
1 dl quinoa
3 dl kokta vita bönor
salt & svartpeppar

Strimla purjo, skala och tärna morot och palsternacka fint, finhacka vitlök. Fräs allt i en stor gryta tills det mjuknat något. Tillsätt oregano, cayennepeppar, krossade tomater och buljong. Koka ca 10 min. Tillsätt quinoa och koka ytterligare 15 min, tills rotsakerna och quinoan är mjuka. Tillsätt bönorna och låt allt bli varmt. Smaka av med salt, peppar och av mer kryddor.



Risotto har på senare tid seglat upp i toppen av mina favoriträtter. Det känns lyxigt, smakar fantastiskt och är dessutom enkelt att göra. Att det dessutom går att variera på en massa sätt gör ju inte saken sämre. Risotto kan ju ätas som tillbehör till exempelvis kött eller fisk, men jag tycker nog att den gör sig allra bäst som ensamrätt. Med goda ingredienser behövs inte så mycket mer än eventuellt en sallad på sidan av. Tomatrisotto, sparrisrisotto och skaldjursrisotto är tre tidigare favoriter, och är här ännu en; svamprisotto. Kanske den mest klassiska av dem alla? Med både champinjoner och kantareller (finns goda på konserv såhär års) som fått steka länge i smör blir rätten både smakrik och matig. Servera med ruccola på toppen!
 
 
Svamprisotto (4 port.)

1 liten konservburk kantareller (ca 180 g)
ca 5 dl skivade champinjoner


2 schalottenlökar alt. 1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
3 dl arboriris
1,5 dl vitt vin/matlagningsvin
8 dl (varm) grönsaksbuljong/svampbuljong
1 dl riven parmesan

salt
ruccola
svartpeppar

Häll av kantarellerna och skiva champinjonerna. Börja med att steka chaminjonerna i en torr stekpanna på ganska hög värme så att vätskan dunstar. Tillsätt sedan smör och kantarellerna och stek på medelvärme tills svampen har fått fin färg. Ställ åt sidan.

Finhacka lök och vitlök. Stek mjukt i smör och tillsätt riset. Låt fräsa under omrörning i ca 2 min. Häll på vinet och låt koka in helt. Häll på ca 2 dl buljong och pytsa sedan på med buljong allt eftersom det kokar in. Rör under tiden. Riset är klart när det är mjukt men har en liten kärna i mitten. Rör ner parmesanen och svampen. Smaka av med salt och peppar. Servera med ruccola och gärna lite extra parmesan.

 



Vet ni vad som är tråkigt? Det är när man har gjort de allra godaste bönbiffarna på evigheter och sen inte kan ta en enda snitsig bild på detta på grund av att guccamolen som skulle serveras till inte gick att göra då avokadon var alldeles för hård och man istället får äta biffarna med färdig bearnaisesås som stod och skräpade i kylskåpet. Och gulaktiga bönbiffar, gulaktig klyftpotatis och gulaktig sås blir inte sådär vädligt snyggt på bild. Så då vet ni varför ni bara får en bild på enbart bönbiffarna utan tillbehör. Men saken är ju den att dessa biffar går att servera med en massa olika tillbehör. Klyftpotatis, bulgur/couscous/matvete, yoghurtssås, guccamole, grönsaker av alla de slag, som hamburgare... Gott allting! 
 
Biffarna består av vita bönor, morötter, majs, ost och solrosfrön och får extra sting av chiliflakes och vitlök. Förutom att det blev balnd de godaste bönbiffarna jag gjort så blev det dessutom riktigt bra konsistens på dem. Hemligheten är att våga låta smeten vara väldigt lös och bara klicka ut smeten direkt i stekpannan och forma biffar. Det gör biffarna saftiga och inte sådär torra som just bön/linsbiffar har en tendens att bli. Jag önskar verkigen att ni testar dessa biffar, för jag tror att ni kommer gilla dem lika mycket som jag!
 
 

Bönbiffar med majs & morot (10-12 st)

400 g kokta, vita bönor

1 vitlöksklyfta

2 dl riven morot
1 tsk chiliflakes
1 ägg
1,5 dl riven smakrik ost
1 dl majs
1 dl solrosfrön

2 msk potatismjöl
salt & svartpeppar

olja att steka i

Riv morötter och ost grovt. Mixa ihop tillsammans med bönor, vitlök, chiliflakes, ägg, majs, solrosfrön och potatismjöl. Kör till en smet, antingen i matberedare eller med stavmixer. Smaka av smeten med salt och peppar. Hetta upp en stekpanna med olja och klicka ut smeten i pannan. Platta till något och stek på medelvärme några minuter tills ytan fått fin färg. Vänd och stek på andra sidan. 



Linsgryta kan ju låta så himla präktigt, nyttigt och kanske till och med lite tråkigt? Men det är det inte! Tråkigt alltså. Men nyttigt, absolut. Och dessutom billigt, miljösnällt och framför allt himla gott! En linsgryta tycker jag ska vara rätt kryddig och mustig i smaken. I den här grytan har de röda linserna fått sällskap vitlök, spiskummin, paprikapulver och muskotnöt, och dessutom aubergine och potatis som gör grytan extra mjuk och matig. Det ser kanske inte mycket ut för världen på bilderna, men jag kan lova att detta är en höjdare! Extra plus för att grytan är ännu godare dagen efter, perfekt i matlådan alltså!
 
 

Linsgryta med aubergine (4 port.)
1 gul lök
3 vitlöksklyftor

olja att steka i
2 msk spiskummin
1 msk paprikapulver
1/2 riven muskotnöt
1 dl tomatpuré
5 potatisar
1 aubergine

500 g krossade tomater
1 grönsaksbuljongtärning + 2 dl vatten
2 dl okokta röda linser
svartpeppar
salt

Finhacka lök och vitlök, fräs mjukt i lite olja i en gryta. Tillsätt alla kryddor och tomatpuré. Skala och skär potatis i bitar, skär skär aubergine bitar. Fräs i grytan. Tillsätt krossade tomater och buljong. Rör ner linserna och låt koka ca 40 min tills potatisen och linserna är mjuka, rör om då och då. Späd eventuellt med mer buljong om grytan är för tjock. Smaka av med salt och peppar. Servera med matyoghurt. 

Röda linser, tomat, potatis och aubergine får koka ihop till en mustig gryta.
 
Ät grytan med en klick matyoghurt för bästa smak!


Lasagne är ju en rätt som i princip alltid blir god, oavsett vad man fyller den med. Jag menar, pasta, ost och ostsås kan ju inte bli annat än gott. Jag har lagat en hel del vegetariska varianter, den ena godare än den andra. Givetvis går det att göra en klassisk lasagne med quorn/sojafärs istället för köttfärs, det blir väldigt gott. En annan favorit är en grönsakslasagne där bl. a rivna morötter, paprika och squash bildar en saftig grönsaksröra som varvas med lasagneplattor och ostsås. Receptet har ni HÄR.
 
Andra vegofavoriter är kesolasagne med tomat, italiensk lasagne med mozzarella och soltorkade tomater och getostlasagne med spenat och citron. Har du redan betat av alla dessa recept? Vilken tur att jag då har ett alldeles sprillans nytt recept att dela med mig av, nämligen på morots- och tomatlasagne. Rivna morötter, krossade tomater och tomatpuré sätter smak på denna krämiga, härliga anrättning. Använd gärna en smakrik ost i ostsåsen för extra god smak!
 
 
Tomat- och morotslasagne (4-5 port.)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 morötter
2 förp. krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 msk honung
1 grönsaksbuljongtärning
2 tsk torkad basilika
salt & svartpeppar
 

3 msk vetemjöl
6 dl mjölk
1 msk smör
2 dl riven ost
salt & peppar

 

1 dl riven ost
lasagneplattor

 

Finhacka lök och vitlök. Stek mjuk i olja. Skala och riv morötterna grovt. Låt fräsa med löken. Slå på krossade tomater och tillsätt tomatpuré, houng, buljong och basilika. Låt koka ca 20 min utan lock tills såsen tjocknat något. Smaka av med salt och svartpeppar. 


Vispa ut mjölet i lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken och smöret. Låt koka upp och småkoka tills såsen tjocknar. Rör ner osten och smaka av med salt och peppar.


Häll lite ostsås i botten av en ugnsform. Lägg i lasagneplattor, bred på tomat- och morotssås och slutligen ostsås. Gör samma sak två varv till. Avsluta med pastaplattor, och ostsås och avsluta med att strö över 1 dl riven ost. Gratinera ca 30-40 min i 200 grader tills lasagnen är mjuk och fått fin färg. Lå gärna stå under folie i 15 min innan servering så att den "sätter sig" lite. 



I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se