Sinnebilden av en riktigt härig höstdag är väl för många den där krispiga och höga luften, solsken, skogspromenader, svenska äpplen och nybakade bullar. Och vet ni vad, igår lyckades jag faktiskt pricka in precis allt det här! De två sista punkterna kombinerade jag dessutom genom att baka äppelbullar! Mjuka vetebullar fyllda med nykokt äppelmos och toppade med pärlsocker. Kanske höstens godaste fika? Äppelmoset måste man förstås inte koka själv, det går lika bra med köpt. Men jag vill ändå slå ett slag för det hemkokta eftersom det är så himla enkelt, och har man desstuom nu tillgång till gratis äppeln i någon trädgård så blir det ju i princip gratis! Mitt recept på äppelmos hittar ni HÄR. Oavsett mos så kan jag lova er att dessa bullar är helt magnifika och förgyller vilken ruggig höstdag som helst framöver.
 


 
Fyllda äppelbullar (ca 20-25 st)
25 g jäst 
75 g smör
2,5 dl mjölk

1/2 tsk salt
0,5 dl strösocker
ca 8-9 dl vetemjöl

Fyllning
100 g mjukt smör
socker + kanel
ca 2 dl äppelmos

Topping
1 ägg till pensling
pärlsocker

Smula jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken. Kyl till 37 grader. Slå över jästen och rör tills allt är upplöst. Tillsätt salt, socker och mjölet. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa under en handduk till dubbel storlek, ca 1 timme. Ta upp degen och kavla ut till ca 1/2 cm tjock rektangel. Bred ut smöret och strö över socker och kandel efter tycke och smak. Skär degen i ca 24 rutor och klicka ut 1-2 tsk äppelmos på varje ruta. Nyp ihop till ett knyte och lägg på en plåt (med bakplåtspapper) med skraven neråt. Lägg över en handduk och låt jäsa ca 45 min under handduk. Pensla med uppvispaat ägg, strö över pärlsocker och grädda sedan i 200 grader i ca 10 min tills de blivit gyllenbruna.  Låt svalna på galler.



 
 
En sprillans nybakad bulle till teet, ja tack!

Kommentarer
Postat av: Felicia

Ser goda ut!

2015-09-27 @ 19:23:10
URL: http://feliciaholmgren.devote.se
Postat av: ɑ n n i k ɑ

Super mumsigt :D

2015-09-28 @ 16:26:22
URL: http://blogofphoto.webblogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se