Ikväll lagade jag en riktigt god lite höstig middag som jag tycker att ni verkligen kan prova, antingen i sin helhet eller testa någon av komponenterna. Bönbiffar med vitlök och paprika, sötpotatisklyftor, coleslaw och tomat- och plommonsalsa stod på bordet och allt gjorde sig verkligen bra ihop. Men bönbiffarna fungerar förstås att servera mellan bröd eller till något gryn och salsan skulle jag gärna äta till exempelvis fisk. 
 
Till biffarna har jag använt en förpackning med kikärtor och en förpackning vita, stora bönor men det går bra med vilka bönor som helst, ta den sort ni själva gillar!
 
 
Bönbiffar med paprika & vitlök (8 st)
2 förpackningar kokta bönor
1 ägg
2 msk potatismjöl
2 vitlöksklyftor
1 msk paprikapulver
1 tsk chilipulver (gärna med chipotle)
1 tsk salt
olja till stekning
 
Häll av och skölj bönorna. Mixa allt i matberedare och forma till biffar (enklast med lite mjölade händer) och stek i olja tills de fått fin färg.
 
 
Coleslaw
2 morötter
1 stor klyfta vitkål
1 liten gul lök
1 äpple
3 msk majonäs
3 msk gräddfil
1 msk äppelcidervinäger
salt & svartpeppar
 
Skala och strimla alla grönsaker fint med mandolin/matberedare, alt. riv grovt på rivjärn. Blanda med majonäs, gräddfil, vinäger och kryddor. Låt stå minst 20 min innan servering.

Sötpotatisklyftor är ett himla gott tillbehör. Bara att klyfta, ringla över olja och baka i ugnen på 200 grader i ca 30 min. Strössla över flingsalt.
 
 
 
Tomat- och plommonsalsa
2 tomater
4 små "trädgårdsplommon" (såna små ovala)
1/2 rödlök
1 msk honung
flingsalt
 
Tärna tomater och plommon. Strimla löken fint. Blanda allt med houng och smaka av med salt.
 
 


Sinnebilden av en riktigt härig höstdag är väl för många den där krispiga och höga luften, solsken, skogspromenader, svenska äpplen och nybakade bullar. Och vet ni vad, igår lyckades jag faktiskt pricka in precis allt det här! De två sista punkterna kombinerade jag dessutom genom att baka äppelbullar! Mjuka vetebullar fyllda med nykokt äppelmos och toppade med pärlsocker. Kanske höstens godaste fika? Äppelmoset måste man förstås inte koka själv, det går lika bra med köpt. Men jag vill ändå slå ett slag för det hemkokta eftersom det är så himla enkelt, och har man desstuom nu tillgång till gratis äppeln i någon trädgård så blir det ju i princip gratis! Mitt recept på äppelmos hittar ni HÄR. Oavsett mos så kan jag lova er att dessa bullar är helt magnifika och förgyller vilken ruggig höstdag som helst framöver.
 


 
Fyllda äppelbullar (ca 20-25 st)
25 g jäst 
75 g smör
2,5 dl mjölk

1/2 tsk salt
0,5 dl strösocker
ca 8-9 dl vetemjöl

Fyllning
100 g mjukt smör
socker + kanel
ca 2 dl äppelmos

Topping
1 ägg till pensling
pärlsocker

Smula jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken. Kyl till 37 grader. Slå över jästen och rör tills allt är upplöst. Tillsätt salt, socker och mjölet. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa under en handduk till dubbel storlek, ca 1 timme. Ta upp degen och kavla ut till ca 1/2 cm tjock rektangel. Bred ut smöret och strö över socker och kandel efter tycke och smak. Skär degen i ca 24 rutor och klicka ut 1-2 tsk äppelmos på varje ruta. Nyp ihop till ett knyte och lägg på en plåt (med bakplåtspapper) med skraven neråt. Lägg över en handduk och låt jäsa ca 45 min under handduk. Pensla med uppvispaat ägg, strö över pärlsocker och grädda sedan i 200 grader i ca 10 min tills de blivit gyllenbruna.  Låt svalna på galler.



 
 
En sprillans nybakad bulle till teet, ja tack!


Till min Halv åtta hos mig-middag gjorde jag knäckiga mandelkorgar fyllda med hallonglass. Hallonglass kan tyckas lite väl somrigt, men jag tycker faktiskt att den här är så pass god att den går att äta när som helst! Men vill man vara lite mer säsongsbetonad går det helt utmärkt att byta ut hallonen mot blåbär. Glassen i sig är superenkel att göra, den innehåller bara tre ingredienser nämligen. Mandelkorgarna är däremot lite krångligare och pyssligare att få till, men väl värt det. Vill man inte krångla med just korg-momentet så går det jättebra att göra helt vanliga, platta farn istället. Precis lika gott!
 
 
Hallonglass
1 burk kondenserad mjölk
5 dl vispgrädde
5 dl hallon + lite strösocker
 
Vispa grädden fluffig och lätt, vänd ner burken med kondenserad mjölk och rör slätt. Rårör hallonen med lite strösocker till lagom sötma. Häll glassmeten i en form eler plastburk. Häll ner hallonen i glassmeten och rör runt lite så att hallonen "ripplas". Plasta/sätt på lock och frys minst 5 timmar. Ta fram glassen ca 15 minuter innan servering.
 
Knäckiga mandelkorgar
1,25 dl strösocker

100 g smör
100 g flagad mandel
1,5 msk vetemjöl
2 msk vispgrädde
1 msk sirap

Rör samman socker, smör, mandel, vetemjöl, grädde och sirap i en kastrull. Låt blandningen koka upp under omrörning. Klicka ut smeten i fyra högar på bakplåtspapper och bred ut något. Grädda i 200 grader tills de har fått gyllenbrun färg. Passa noga, det går fort! När flarnen svalnat något, lossa dem försiktigt och böj dem över upp- och nervända glas/skålar så att de får rätt form. Låt kallna helt och fyll sedan med hallonglassen. Dekorera med färska hallon.

 

 
 
 


Nu på sensommaren drog jag och några kompisar igång ytterligare igång en omgång av Halv åtta hos mig och jag var först ut med min middag. När man ska laga tre rätter så tycker jag att något av det viktigaste är att hålla rätterna, eller åtminstone en eler två av dem, enkla. Det finns väl inget tråkigare än att fem minuter innan gästerna kommer vara genomsvettig, superstressad och helt slut efter att ha lagat mat hela dagen och har tusen grejer att göra i sista sekund. Ingen gäst blir gladare för det, tvärtom, oavsett hur god mat det är. Då är det mycket bättre att hålla det enkelt och satsa på rätter som går att förbereda.
 
Förrätten jag gjorde till denna middag var fasligt enkel att göra, nästan simpel, men fasligt god tyckte både jag och gästerna! Enkla moment och ingredienser men samker som passade alldeles ypperligt ihop! Så vad bjöd jag då på ute i kvällssolen? Jo, stekta päron på en ruccolabädd toppat med bitar av krämig ädelost, saltrostade mandlar och balsamicoreme.
 
 
Stekta päron med ädelost & mandlar (4 port.)
2 päron
smör
1/2 påse ruccola
ca 100 g krämig, god ädelost
1 dl sötmandel
olja, flingsalt
balsamicocreme
 
Rosta mandlarna lätt i en stekpanna med olja och fingsalt. Låt svalna och grovhacka. Kärna ur och skär päronen i klyftor. Stek i smör tills de mjuknat något och fått lite färg. Lägg upp ruccola på fat och fördela päronklyftorna ovanpå. Smula över osten i grova bitar, ströv över mandel och ringla på balamico. Servera och njut!


Om jag verkligen inte kan komma på vad jag ska laga till middag och dessutom vill göra något enkelt så gör jag pasta med grillade grönsaker. Och det är inte mer än precis vad det låter, men ändå så himla gott! Hacka ett gäng grönsaker, t ex paprika, squash, tomat, lök och kör in i ugnen på en plåt tillsammans med olivolja, citronsaft och salt. Grilla tills grönsakerna mjuknat och fått lite färg och blanda sen ihop med nykokt pasta, ringla över lite extra olivolja och, om för extra lyx, riv över parmesan. Klart att hugga in på!
 
 
 
 
Enkel pasta med grillade grönsaker (4 port.)
1 squash
1 aubergine
1 paprika
1 gul lök
2 tomater
vitlök
1 citron, saften
olivolja
salt
 
pasta
ev riven parmesan
 
Ansa och skär grönsakerna i grova bitar. Sprid ut på en plåt, ringla över olja, pressa över citronsaft och strö över salt. Grilla ca 30 min i 200 grader. Koka pastan och blanda sedan den nykokta pastan med grönsaker, ringla över lite olivolja och riv kanske över lite parmesan. Varsågod!
 


Nu ska ni få tips på en riktigt enkel och billig vardagsrätt som nog de flesta kan svänga ihop på det som finns hemma i kylskåpet, nämligen en ugnsomelett. En ugnsomelett, till skillnad från en vanlig omelett som görs i stekpannan, görs med mycket mer mjölk och blir därmed hög och fluffig i konsistensen. Väldigt gott tycker jag! Det mest klassiska tillbehöret är svmapstuvning, men jag gjorde den ännu enklare för mig och stekte istället upp bitar av svamp och kokt färskpotatis i smör och fördelade över den färdiga omeletten. Det gör det mer matigt och näringsrikt, och det går förstås att byta t "toppingen" mot t ex stekta/kokta grönsaker, stuvning, tomater eller något annat man gillar. Ät med med en krispig sallad om kylskåpet erbjuder det!
 
 
Ugnsomelett med svamp och potatis (4 port.)

6 dl mjölk
1½ msk vetemjöl
5 ägg
½-1 tsk salt

ca 5 dl champinjoner

10-12 kokta färskpotatisar

salt & peppar


Vispa ihop mjölet med ca 1 dl mjölk. Koka upp resten av mjölken. Ta kastrullen åt sidan och vispa ner mjölblandningen. Vispa noga så inga klumpar bildas. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och låt det koka upp på nytt. Ställ därefter kastrullen åt sidan för att svalna. När mjölken svalnat vispar man ner ett ägg i taget och salt. Om man ska ha stuvning över behövs inte så mycket salt. Grädda i 200 grader i ca 25 min. Stick försiktigt med en gaffel för att kolla om den stannat.


Skiva svamp och potatis och stek i smör tills de fått fin färg, smaka av med salt och peppar. Fördela blandningen över omeletten.



Det här receptet hittade jag i någon av sommarens Allt om mat-tidningar och vek direkt ett "hundöra" på sidan, det här måste jag bara testa! Mjuk kaka med syrliga lingon och salta kolamandlar lät i mina öron som den ultimata kakan, och visst var det så. I det sega kolatäcket ingick det i originalreceptet valnötter, men det är jag allergisk mot så jag körde bara mandlar och det funkade hur bra som helst. Nu börjar ju vinbärssäsongen vara över, och har ni inga i frysen tror jag att lingon blir precis lika bra om inte bättre! Det är ju just den där syrligheten man vill åt som passar så bra ihop med söt kola. 
 
 
Vinbärskaka med salt kola och mandlar
100 g smör
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2½ dl röda vinbär

Saltkola:
2 dl socker
100 g smör eller margarin
1 dl vispgrädde
1 tsk salt
200 g skållad, skalad sötmandel

Sätt ugnen på 200 grader.

Smält smöret i en kastrull. Blanda i socker, vaniljsocker och äggen, ett i taget. Tillsätt mjölet blandat med bakpulvret och rör ihop till en smet. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Strö över bären och grädda mitt i ugnen ca 30 minuter. Höj värmen till 250 grader och grill.

Saltkola:
Smält sockret i en stekpanna. Rör inte utan skaka i stället på pannan och se till att allt socker smälter utan att bli bränt. Rör försiktigt ned matfettet och tillsätt grädden, litet i taget. Låt koka ca 3 minuter under omrörning. Blanda ned saltet och låt svalna.

Blanda ned mandlarna i kolasmeten och häll den över kakan. Ställ kakan högt upp i ugnen och låt nötterna få färg, ca 3 minuter. Passa noga så att de inte bränns. Låt kakan kallna och servera med vispad grädde.
 
 
 
 
 


Bloggen lever! Och nu ska jag försöka mangla ut så många recept jag bara kan som har legat vilande under sommaren. Först ut är en riktigt god och enkel sallad som passar perfekt till lättlunch eller som snabbmiddag en vardagkväll. Enkla, goda ingredienser som passar så bra ihop, bättre än ni kan ana! Ge salladen en chans nu innan östen tar vid på riktigt och grytorna och sopporna tar vid.
 
 
Grön linssallad med melon & lime (4 port.)
6 dl kokta, gröna linser
1 påse babyspenat
1 förpackning (ca 2 nävar) sockerärtor
1 liten galiamelon
1 rödlök
1 lime, saft och skal
2-3 msk olivolja
salt & peppar
bröd, olja & salt till krutonger
 
Börja med krutongerna. Skär brödet (gärna surdeg) i tärningar och blanda runt i en bunke med olivolja och salt. Stek i stekpanna eller ugn tills de fått en gyllenbrun färg och är frasiga rakt igenom. Låt svalna något. Blnda linserna med limesaft och skal, olivolja, salt och peppar. Blanda med babyspenat och sockerärtor. Lägg upp på ett fat och toppa med melon skuren i tärningar och finstrimlad rödlök. Servera med krutonger och ev. yoghurtsås smaksatt med vitlök.
 


I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se