Recept på äppelpaj vimar det ju av nu under hösten, men det går ju faktiskt inte att få för många tycker jag. Här är ett recept på en enkel och ljuvligt god paj med en deg som blir lite mitt emellan mördeg och sockerkaka. Tjock och smörig men ändå lite fluffig. Degen delas i två delar där den enda trycks ut till en botten och en andra delen kavlas ut till remsor om läggs som ett galler över äpplena. Superklassiskt och fint!
 
Recept på hemmagjord vaniljsås hittar ni HÄR.
 
 
Rutig äppelpaj 

100 g smör
1 1/2 dl strösocker
1 ägg
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

5-6 svenska äpplen
2 msk smör
3 msk socker
1-2 msk kanel

Rör smör och socker smidigt, och rör i ägget. Arbeta in mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Tryck ut två tredjedelar av degen i en pajform. Ställ i frysen. Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Stek nästan mjuka i smör i en stekpanna. Strö över socker och kanel. Lägg i äppelklyftorna pajskalet. Kavla ut resten av degen och skär remsor och lägg över äpplena. Grädda i ca 30 minuter i 175 grader. Servera med vaniljsås, glass eller grädde.

 
Mer äppelpaj:
Knäckig äppelpaj med havssalt HÄR
Äppelpaj med mazarinfyllning HÄR
Äppelpaj med mandelmassa och kardemumma HÄR
Saftig äppelkaka med kanel HÄR

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se