I helgen testade jag att göra pizza med en för mig helt ny topping; färska fikon, ädelost, ruccola och karamelliserad rödlök, och det blev otroligt gott! Jag hade en bit god, krämig ädelost i kylen som jag ville använda och tänkte att något lite sött blir gott till och valde fikon. Ruccola är ju alltid gott och karamelliserad rödlök har jag länge velat prova så det fick det bli. Rödlöken blir söt, klibbig, lite krispig och fasligt god.
 
För att alla smaker skulle få maximalt utrymme så valde jag bort tomatsåsen och ersatte med ett tunt lager creme fraiche. Allt som allt blev det en riktigt god och lyxig pizza som jag verkligen kan rekommendera!
 
 
Pizza bianco med ädelost & fikon (2 bakplåtsstora pizzor)

2 1/2 dl ljummet vatten
3 msk olja
25 g jäst

2 dl durumvetemjöl
3 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk socker

1 dl creme fraiche

2 dl god riven ost

ca 150 g ädelost, smulad

3-4 färska fikon, skurna i skivor

1/2 påse ruccola

karamelliserad rödlök (recept nedan)

Lös upp jästen i vattnet och oljan, arbeta in mjölet lite i taget, tillsätt salt och socker mot slutet. Täck med bakduk och låt jäsa till dubbel storlek. Dela degen i två delar och kavla ut till två bakplåtsstora plattor. Lägg ovanpå varsitt bakplåtspaper. Sätt ugnen på maxvärme och ställ in en plåt. 


Bred på creme fraiche och strö över den rivna osten. Fös över en pizza på den varma plåten och grädda i ca 5-10 min tills osten fått fin färg. Strö över ruccola, smula över ost och toppa med fikon och rödlök. Upprepda med nästa pizza!

 

 
Karamelliserad rödlök

2 stora rödlökar

2 msk olivolja

1 msk smör

1 msk balsamvinäger

1 msk farinsocker

 
Värm olja och smör i en stekpanna. Stek löken på låg värme i ca 15 minuter, under omrörning. Tillsätt balsamvinäger och farinsocker och höj värmen. Stek i ytterligare 5 minuter under omrörning. 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se