Många tycker att det här med att baka bröd verkar svårt och krångligt, och visst kan det var lite trixigare om man börjar pyssla med surdegar och grejer, men det finns också bröd som är otroligt lättbakade och ändå ljuvligt goda. För det kan vi väl ändå enas om att nybakat bröd är bland det godaste en kan äta?
 
Foccacia är i alla fall precis ett sådant bröd som kräver en minimal insats men ger ett makalöst gott resultat. Degen behöver inte knådas eller formas utan hälls bara ut på en plåt där den får jäsa innan den skjutsas in i ugnen. Det som kännetecknar foccacian är att den innehåller rätt mycket olivolja, både i degen och ovanpå, samt flingsalt. Men sen går det att smaksätta brödet på många sätt; oliver, rödlök, soltorkade tomater, getost, rosmarin... Den här gången valde jag grovriven parmesan och det blev precis så gott som ni kan tänka er!
 
 
Foccacia med parmesan (ett stort bröd)

25 g färsk jäst
3 dl ljummet vatten
1/2 dl olivolja
2 msk honung
1 msk flingsalt
7–8 dl vetemjöl special

Olivolja och flingsalt
1 dl grovriven parmesan

Smula jästen i en bunke och vispa ut den med vatten, olivolja, honung och flingsalt. Tillsätt lite vetemjöl i taget, arbeta samman till en deg. Jäs degen i bunken täckt med bakduk till dubbel storlek i cirka 45 minuter. Häll ut brödet på en oljad plåt och låt jäsa under handduk ca 30 min. Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål, ringla över rikligt med olivolja, strö över flingsalt och grovriven parmesan. Grädda bröden gyllene i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.

 
Mer focaccia:
Lingonfocaccia med kallpressad rapsolja, recept HÄR
Focaccia med oliver & rödlök, recept HÄR

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se