När min svägerska bjöd på Halv åtta hos mig-middag för ett tag sen så serverades vi gäster en riktigt god sallad till förrätt som jag försökte efterhärma så gott jag kunde, och den blev också vädigt god! Rostad blomkål samsas med tunt skivad squash, tomater, rödlök, ruccola, parmesan och citronvinägrett. Fräscht och med härliga smaker och texturer. Jag ville gärna äta salladen som huvudrätt och la därför till pärlcouscous för att få den lite matigare. Pärlcouscous är helt enkelt ett couscous i ett större, och himla trevligt, format. Låt gärna blomkålen och couscousen vara lite ljumna och servera ett gott bröd till! 
 
 
Sallad med rostad blomkål & pärlcouscous (4 port.)
1 litet blomkålshuvud
1 squash 
1 ask cocktailtomater
1 liten rödlök
1 påse ruccola (70 g)
4 port pärlcouscous (mät enl. paktetet)
hyvlad parmesan
1/2 dl olivolja
2 msk vinäger (t ex vitvins)
saft  och skal från 1 citron
 
Dela blomkålen i små buketter och lägg i en ugnsform och rosta i ca 200 g tills den är mjuk. Låt svalna något. Koka couscousen enligt förpackningen. Häll av och låt svalna något. Vispa ihop olja, vinäger och citronsaft + skal och blanda med couscousen. Strimla rödlöken tunt, hyvla squashen tunt på längden (osthyvel är enklast!), halvera tomaterna och blanda allt med blomkål, couscous och ruccola. Hyvla över parmesan och smaka av med salt och peppar.
 


Den gågna helgens godaste måltid var helt klart söndagens lunch som bestod av kantarellsoppa. Förvisso kan det strålande vädret och det fina sällskapet i form av vänner och en 9-månaders bebis till stor del bidragit till den härliga lunchen, men ack så gott det var! Jag lyckades fynda fina trattkantareller och gula kantareller på torget på lördagen som fick dyka ner i soppan tillsammans med lök, smör, buljong och grädde... Bara goda grejer alltså, och då kan det inte bli fel! Perfekt som tjusig liten förrätt, till lunch eller höstig middag tillsammans med nybakat bröd. 
 
Notera den urfina turkosa Creuset-grytan min vän har. Något avundsjuk!
 
 
Lyxig kantarellsoppa (4 port.)
500 g kantareller/trattkantareller
3 schalottenlökar
2 msk smör
2 svapbuljongtärningar
ca 5-6 dl vatten
2,5 dl grädde
mjöl/maizena till redning
salt & peppar
 
Rensa kantarellerna och dela i mindre bitar. Stek (utan smör) i en katrull/gryta tills de vattnat ur sig helt. Lägg ner smöret och stek tillsammans med finhackad lök tills svampen fått lite färg. Smula i buljong och slå på vattnet. Låt koka någon minut och tillsätt grädden. Red av med mjöl/maizena till önskad konstistens. Smaka av med salt och peppar.
 


Recept på äppelpaj vimar det ju av nu under hösten, men det går ju faktiskt inte att få för många tycker jag. Här är ett recept på en enkel och ljuvligt god paj med en deg som blir lite mitt emellan mördeg och sockerkaka. Tjock och smörig men ändå lite fluffig. Degen delas i två delar där den enda trycks ut till en botten och en andra delen kavlas ut till remsor om läggs som ett galler över äpplena. Superklassiskt och fint!
 
Recept på hemmagjord vaniljsås hittar ni HÄR.
 
 
Rutig äppelpaj 

100 g smör
1 1/2 dl strösocker
1 ägg
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

5-6 svenska äpplen
2 msk smör
3 msk socker
1-2 msk kanel

Rör smör och socker smidigt, och rör i ägget. Arbeta in mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Tryck ut två tredjedelar av degen i en pajform. Ställ i frysen. Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Stek nästan mjuka i smör i en stekpanna. Strö över socker och kanel. Lägg i äppelklyftorna pajskalet. Kavla ut resten av degen och skär remsor och lägg över äpplena. Grädda i ca 30 minuter i 175 grader. Servera med vaniljsås, glass eller grädde.

 
Mer äppelpaj:
Knäckig äppelpaj med havssalt HÄR
Äppelpaj med mazarinfyllning HÄR
Äppelpaj med mandelmassa och kardemumma HÄR
Saftig äppelkaka med kanel HÄR


Förra helgen gick jag en sväng på stans största torg där det på lördagarna nu nder höstens säljs diverse grönsaker, blommor, svamp, frukt, bär och andra trevligheter. Det är ju så väldigt mysigt att strosa runt och kika på alla godsaker och sniffa på fina höstbuketter och jag kunde inte låta bli att köpa en påse plommon, en bukett höstiga trädgårdsblommor och en ask svenska hösthallonen. Hallonen var så fina så de fick avgöra vad kvällens dessert skulle bli; mörk chokladmousse med färska hallon till. Magiskt gott och ett bra tips till helgen!
 
 
Mörk chokladmpusse med hösthallon (4 port.)
100 g mörk choklad
1 äggula
3 dl vispgrädde
hallon
florsocker
 
Smält chokladen och låt svalna något. Rör ner äggulan i chokladen. Vispa grädden fluffigt och vänd försiktigt ner i chokladsmeten. Klicka ner i portionsglas/koppar och kyl minst 2 timmar. Pudra över florsocker och toppa med hallon vid servering.
 
 


Många tycker att det här med att baka bröd verkar svårt och krångligt, och visst kan det var lite trixigare om man börjar pyssla med surdegar och grejer, men det finns också bröd som är otroligt lättbakade och ändå ljuvligt goda. För det kan vi väl ändå enas om att nybakat bröd är bland det godaste en kan äta?
 
Foccacia är i alla fall precis ett sådant bröd som kräver en minimal insats men ger ett makalöst gott resultat. Degen behöver inte knådas eller formas utan hälls bara ut på en plåt där den får jäsa innan den skjutsas in i ugnen. Det som kännetecknar foccacian är att den innehåller rätt mycket olivolja, både i degen och ovanpå, samt flingsalt. Men sen går det att smaksätta brödet på många sätt; oliver, rödlök, soltorkade tomater, getost, rosmarin... Den här gången valde jag grovriven parmesan och det blev precis så gott som ni kan tänka er!
 
 
Foccacia med parmesan (ett stort bröd)

25 g färsk jäst
3 dl ljummet vatten
1/2 dl olivolja
2 msk honung
1 msk flingsalt
7–8 dl vetemjöl special

Olivolja och flingsalt
1 dl grovriven parmesan

Smula jästen i en bunke och vispa ut den med vatten, olivolja, honung och flingsalt. Tillsätt lite vetemjöl i taget, arbeta samman till en deg. Jäs degen i bunken täckt med bakduk till dubbel storlek i cirka 45 minuter. Häll ut brödet på en oljad plåt och låt jäsa under handduk ca 30 min. Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål, ringla över rikligt med olivolja, strö över flingsalt och grovriven parmesan. Grädda bröden gyllene i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.

 
Mer focaccia:
Lingonfocaccia med kallpressad rapsolja, recept HÄR
Focaccia med oliver & rödlök, recept HÄR


I helgen testade jag att göra pizza med en för mig helt ny topping; färska fikon, ädelost, ruccola och karamelliserad rödlök, och det blev otroligt gott! Jag hade en bit god, krämig ädelost i kylen som jag ville använda och tänkte att något lite sött blir gott till och valde fikon. Ruccola är ju alltid gott och karamelliserad rödlök har jag länge velat prova så det fick det bli. Rödlöken blir söt, klibbig, lite krispig och fasligt god.
 
För att alla smaker skulle få maximalt utrymme så valde jag bort tomatsåsen och ersatte med ett tunt lager creme fraiche. Allt som allt blev det en riktigt god och lyxig pizza som jag verkligen kan rekommendera!
 
 
Pizza bianco med ädelost & fikon (2 bakplåtsstora pizzor)

2 1/2 dl ljummet vatten
3 msk olja
25 g jäst

2 dl durumvetemjöl
3 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk socker

1 dl creme fraiche

2 dl god riven ost

ca 150 g ädelost, smulad

3-4 färska fikon, skurna i skivor

1/2 påse ruccola

karamelliserad rödlök (recept nedan)

Lös upp jästen i vattnet och oljan, arbeta in mjölet lite i taget, tillsätt salt och socker mot slutet. Täck med bakduk och låt jäsa till dubbel storlek. Dela degen i två delar och kavla ut till två bakplåtsstora plattor. Lägg ovanpå varsitt bakplåtspaper. Sätt ugnen på maxvärme och ställ in en plåt. 


Bred på creme fraiche och strö över den rivna osten. Fös över en pizza på den varma plåten och grädda i ca 5-10 min tills osten fått fin färg. Strö över ruccola, smula över ost och toppa med fikon och rödlök. Upprepda med nästa pizza!

 

 
Karamelliserad rödlök

2 stora rödlökar

2 msk olivolja

1 msk smör

1 msk balsamvinäger

1 msk farinsocker

 
Värm olja och smör i en stekpanna. Stek löken på låg värme i ca 15 minuter, under omrörning. Tillsätt balsamvinäger och farinsocker och höj värmen. Stek i ytterligare 5 minuter under omrörning. 



I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se