Advent är här, äntligen! I helgen har jag pyntat med julblommor och ljusstakar, bakat lussekatter och pepparkakor, druckit glögg och varit på julmarknad. En riktig rivstart på advent helt enkelt! Jag tycker att det är lite tidigt att börja äta julmat redan nu, den får vänta några veckor tills det är dags för julbord, men jag gillar ändå att redan nu laga mat med juliga smaker. Vad sägs till exempel om en frasig grönkålspaj med cheddarost? Två juliga smaker som passar finfint ihop och blir en fanastisk julig rätt som ändå inte är regelrätt julmat. Mer adventsmat helt enkelt! Grönkålen är i säsong nu och därmed för det mesta billig. Den ger förutom en väldigt god smak till pajen även en god, "tuggig" konstistens som blir perfekt tillsammans med krämig cheddarost. Jag använde smördeg till pajskalet då jag ahde en rulle som låg och skräpade i frysen, men det går förstås lika bra med vanlig pajdeg.
 
Severa gärna en kålsallad till gjord på rödkål, det passar fint med något lite syrligt och knaprigt till det ostiga och mjuka.
 
 
Grönkålspaj med cheddarost (ca 5 port)
125 g smör
3 dl vetemjöl
1-2 msk kallt vatten
 
1 gul lök
smör att steka i
200 g färsk grönkål
salt
100 g riven cheddarost
3 ägg
2,5 dl mjölk
1,5 dl grädde
salt & peppar

Skär smöret i tärningar och nyp snabbt ihop med mjölet till en smulig deg, antingen förhand eller i matberedare. Tillsätt vattnet och knåda snabbt till en smidig deg. Kavla ut och fyll en pajform, ca 24 c i diameter. Ställ i kylen 30 min. Förgrädda i 200 grader i 10 min. Skala och skiva löken tunt. Stek mjuk i smör. Grovhacka grönkålen och stek med löken tills den krympt och blivit mjuk. Salta. Fyll skalet med grönkålen och löken och osten, blanda runt. Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, salt och peppar och häll i pajskalet. Grädda i 200 grader i ca 30 min tills pajen fått fin färg.
 
Fyll skalet med den goda grönkålen...
 
Rödkålssallad görs enkelt genom att strimla rödkål tunt, mandoin eller osthyvel är bäst! Vispa ihop hälften rapsolja och hälften vinäger, t ex äppelcidervinäger eller vitvinsvinäger, salt och peppar och dressa kålen med.
 

Kommentarer
Postat av: Sofie - Livet på landet med tre små!

Det där lät ju verkligen inte helt fel!
Måste ju testas. Grönkål är en underskattad grönsak som man borde använda mer!

Svar: Verkligen! Testa detta snarast. :)
Julia Hellquist

2015-12-01 @ 08:57:00
URL: http://lillgarden.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se