Advent är här, äntligen! I helgen har jag pyntat med julblommor och ljusstakar, bakat lussekatter och pepparkakor, druckit glögg och varit på julmarknad. En riktig rivstart på advent helt enkelt! Jag tycker att det är lite tidigt att börja äta julmat redan nu, den får vänta några veckor tills det är dags för julbord, men jag gillar ändå att redan nu laga mat med juliga smaker. Vad sägs till exempel om en frasig grönkålspaj med cheddarost? Två juliga smaker som passar finfint ihop och blir en fanastisk julig rätt som ändå inte är regelrätt julmat. Mer adventsmat helt enkelt! Grönkålen är i säsong nu och därmed för det mesta billig. Den ger förutom en väldigt god smak till pajen även en god, "tuggig" konstistens som blir perfekt tillsammans med krämig cheddarost. Jag använde smördeg till pajskalet då jag ahde en rulle som låg och skräpade i frysen, men det går förstås lika bra med vanlig pajdeg.
 
Severa gärna en kålsallad till gjord på rödkål, det passar fint med något lite syrligt och knaprigt till det ostiga och mjuka.
 
 
Grönkålspaj med cheddarost (ca 5 port)
125 g smör
3 dl vetemjöl
1-2 msk kallt vatten
 
1 gul lök
smör att steka i
200 g färsk grönkål
salt
100 g riven cheddarost
3 ägg
2,5 dl mjölk
1,5 dl grädde
salt & peppar

Skär smöret i tärningar och nyp snabbt ihop med mjölet till en smulig deg, antingen förhand eller i matberedare. Tillsätt vattnet och knåda snabbt till en smidig deg. Kavla ut och fyll en pajform, ca 24 c i diameter. Ställ i kylen 30 min. Förgrädda i 200 grader i 10 min. Skala och skiva löken tunt. Stek mjuk i smör. Grovhacka grönkålen och stek med löken tills den krympt och blivit mjuk. Salta. Fyll skalet med grönkålen och löken och osten, blanda runt. Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, salt och peppar och häll i pajskalet. Grädda i 200 grader i ca 30 min tills pajen fått fin färg.
 
Fyll skalet med den goda grönkålen...
 
Rödkålssallad görs enkelt genom att strimla rödkål tunt, mandoin eller osthyvel är bäst! Vispa ihop hälften rapsolja och hälften vinäger, t ex äppelcidervinäger eller vitvinsvinäger, salt och peppar och dressa kålen med.
 


Den franska middagen jag nämnde i förra inlägget var makalöst god oc bestod av franska rårakor med avokado, gräddfil och rödlök till förrätt, fransk grönsakssoppa med basilikaaioli till varmrät toch bärig marängsviss till efterätt. Ni hör ju hur gott detta var! Och soppan som var närapå magisk med sina grönsaker, citron, persilja, vitt vin och grädde ska ni nu få receptet på. Servera med len basolikaioli och frasiga krutonger för maximal smakupplevelse!
 
 
Fransk grönsakssoppa med basolikaaioli & krutonger (4 port.)


1 stor gul lök
2 stora vitlöksklyftor

250 g körsbärstomater

1 zuccini

2 dl oliver

1 näve sockerärtor
1 chili
1 tärning grönsaksbuljong
3 dl vitt vin
3 dl grädde

1 kruka persilja

2 citroner

salt
peppar

Hacka lök och chili fint, dela tomaterna i mitten, skär zuccinin i halvmånar. Fräs lök, vitlök och chili i olivolja på medelvärme. Tillsätt tomater, zuccini, sockerärtor, och oliver och fräs en stund. Slå på vitt vin och låt det koka upp. Tillsätt grädde och buljongtärning och låt det koka i några minuter under lock. Avsluta grytan med fint hackad persilja och rivet citronskal och smaka av med salt och peppar. 

 

Basilikaaioli

1 äggula
0,5 dl matolja
0,5 dl olivolja
2 vitlöksklyftor
1 dl basilika, finhackad
0,5 tsk dijonsenap
0,5 citron

Hacka basilikan fint, tillsätt dijonsenap och äggula. Riv ner vitlöken och saften från en halv citron. Tillsätt oljorna försiktigt droppvis medan du vispar så att den binder och håller samman. 
 


I lördags var jag på en fantastiskt god Halv åtta hos mig-middag hos en kompis som bjöd på fransk trerätters. Hur flott som helst! Tur att jag då hade en ganska flott present med mig till värdinnan.

 
 
För visst är det en ganska så maffig och tjusig bukett som ser rätt dyr ut? Den trevliga sanningen är dock att den endast kostade 69 kr! Jag köpte helt enkelt en bunt vita rosor i mataffären och band sedan ihop själv tillsammans med snöbär och några slags gröna kvistar som kommer från en häck här hemma på gården. Knips knips och lite fix så vips blev det en rejäl, vintrig och lite yvig bukett! Har man ingen trädgård är det ju bara att bege sig ut i närmaste skog och knipsa lite kvistar och grenar och pyssla piffa till Ica-buketten med! Det får bli dagens pyssel-tips!
 


Ja, hur låter det? Bönor och choklad ihop, kan det vara något? Ja, faktiskt! Mörk choklad i matlagning har ju varit i ropet ett tag och då främst som smakhöjare i köttgrytor av olika slag, men faktum är att några rutor mörk choklad gör sig minst lika bra i en vegetarisk gryta. Det ger en djup, mustig smak där man kan ana en ton av choklad- riktigt gott! Ät grytan med yoghurt och valfritt gryn, ris eller som jag gjord; gott surdegsbröd med vitlöksost på!
 
 
Böngryta med mörk choklad

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
olivolja
2 tsk sambal oelek
2 msk tomatpuré
1 frp krossade tomater
1/2 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning

400 g kokta bönor
socker, salt, svartpeppar
25 g mörk choklad

Skala och hacka lök och stek mjuk i olivolja. Tillsätt finhackad vitlök, sambal och tomatpuré och låt fräsa en stund. Tillsätt krossade tomater, vatten och grönsaksbuljong och låt puttra ca 20 minuter. Rör ner bönorna och låt de bli genomvarma. Finhacka chokladen och rör ner och avsluta med att smaka av grytan med socker, salt och svartpeppar.

 


Jag tycker verkligen om att äta vegetariskt och saknar nästan aldrig att äta kött. Det enda jag kan tycka är lite tråkigt med vegomaten är att det är svårt att äta klasisk husmanskost, ni vet kött-potatis-och-sås-mat. Vegtarisk mat är ju massor av goda grytor, sallader, soppor, bönor, frön, gryn, men det är inte så mycket som passar med gräddsås och lingon. Visst finns det en massa köttsubstitut av soja eller quorn, men jag är ju inte så förtjust i dessa produkter. De är processade, rätt dyra och rätt näringsfattiga. Men, när jag dök på ett recept på goda, husmansaktiga, vegetariska köttbullar på den vegetariska bloggen Jävligt gott (där det finns massor av bra recept!) kände jag att jag var tvungen att göra ett avsteg från min princip.
 
Och tur var väl det, för detta blev så himla gott! Konsistensen blev ovanligt bra för vegetariska biffar/bollar och smaken var sådär mustig som köttiga köttbullar är. En riktig fullträff, och så gott att få äta vegetarisk husmanskost! Dessa kommer få ta plats på årets julbord. Originalreceptet finns här, men jag har ändrat lite som vanligt.

 
Vegetariska köttbullar (ca 4-5 port)

300 g quorn
1,5 dl ströbröd
1 gul lök
2 ägg
1,5 dl vispgrädde
1,5 msk svampfond/ 1 svampbuljongtärning
1 msk kinesisk soja
salt och vitpeppar
smör till stekning

Finhacka löken. Stek den på medelvärme i en stor klick smör tills mjuk och genomskinlig. Ha i färsen och  låt steka med några minuter till. Blanda grädde, fond och soja i en skål och slå över färsen. Låt vätskan koka in i några minuter tills färsen blandats rejält och fått en fin, inte för blöt konsistens. 

Blanda ägg och ströbröd i en skål bredvid. Låt dra någon minut och ha därefter ner färsen i brödblandningen. Blanda rejält så att all brödmix har blandats ut och inga klumpar finns kvar. Smaka av med salt och peppar och se till att konsistensen på smeten är fast utan att bli torr genom att ha i mer ströbröd och/eller grädde eller vatten. Forma till små bollar och stek i smör tills de fått fin färg och är genomstekta. 

 
 
 
Servera med potatismos, gräddsås, rårörda lingon och inlagd gurka. Superenkelt recept på egeninlagd gurka, från samma blogg, kommer här.
 
Inlagd gurka

1 färsk gurka
3 krm salt
2 msk ättika (12%)
1 dl vatten
3 msk socker
½ krm vitpeppar

Börja med att göra gurkan. Skölj gurkan och skala den om du vill. Jag gjorde några snygga ränder i skalet för syns skull. Hyvla den tunt med en osthyvel eller mandolin. Lägg skivorna på en tallrik eller i en låg skål och salta dem. Lägg därefter en annan tallrik tätt över dem så de ligger i press och ställ något tungt på. Låt pressas i ca 30-40 minuter så att de vätskar ur en hel del. Blanda sen ihop resten av ingredienserna till en kall lag som du vispar tills sockret löst sig. Häll av den utpressade vätskan från gurkan och blanda ner skivorna i lagen. Ställ i en ren glasburk i kylskåp i minst en timme innan servering.



Huevos rancheros, säger det er någonting? Lite krångligt namn som betyder ranchägarens ägg och är en mexikansk rätt från början. Rätten kan göras i många olika utföranden men måste i alla fall innehålla tomater och och ägg. Tomatsåsen kan varieras med olika sorters lök, kryddor, bnor, kanske köttfärs... Koka ihop och knäck sedan ner ägg i grytan som sakta får bli krämiga och servera alltihop med tortillabröd. Det kanske låter lite märkligt med äggen i, men det blir fantastiskt krämigt, matigt och gott! Dessutom är det enperfekt rensa kylskåpet-rätt där du kan hiva ner lite av varje. Värt att testa tycker jag verkligen! Såhär gjorde jag min variant på huveos rancheros:
 


 
Huevos rancheros (4 port.)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 grön paprika
1 chilifrukt
2 förp. krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 tsk råsocker
1 grönsaksbuljontärning

1 förp. kokta bönor
salt & peppar
4 ägg
färsk oregano
 
tortillabröd
matyoghurt
 
Skala och finhacka lök och vitlök. Stek mjukt i olja i en gryta. Tärna paprikan och strimla chilin och fräs ed löken. Tillsätt resten av ingredienserna förutom bönor och ägg och låt koka ihop till en god tomatsås, minst 20 min. Rör ner bönor och smak av med salt och peppar. Gör fyra gropar i grytan och knäck ner ett ägg i varje hål och låt bli krämigt. Strö över oregano. Servera med tortillabröd och tjock yoghurt.
 


Är ni sugna på att baka något höstigt, kryddigt, sött, krämigt och väldigt gott i helgen? Då tycker jag att ni ska baka pumpapaj! Det gjorde nämligen jag förra veckan och det vra verkligen en positiv överraskning. Jag har aldrig använt pumpa i bakning tidigare men det var som sagt en riktig fullträff. Pajen kryddas med nejlika, ingefära och kanel och får därmed en pepparkaksaktig smak, hur gott som helst! Receptet har jag snott rakt av från Underbara Clara.

 
 
Pumpapaj

Skal

125 gram smör

3 dl vetemjöl

2 msk strösocker

1 äggula

Fyllning

4 1/2 dl grovhackad pumpa butternutpumpa

1 1/2 dl strösocker

2 ägg

1 msk kanel

1 tsk ingefära

1 tsk nejlika

lite riven muskot

2 dl creme fraiche

 

Hacka smöret och nyp ihop med mjöl och socker. Avsluta med att blanda i äggulan. Knåda och tryck ut degen i en pajform med diametern 22 cm. Använd gärna en med löstagbara kanter. Ställ sedan formen i kylen en timme.

Skala och grovhacka pumpan. Koka i vatten ca åtta minuter tills den är mjuk. Häll bort vattnet och mosa pumpan med hjälp av en gaffel eller en potatisstamp. Blanda i socker, ägg och alla kryddor. Avsluta med att röra ner crème fraîche. Häll smeten i pajformen och grädda i nedre delen av ugnen på 200 grader i ca 50 minuter.

Låt svalna innan servering och servera med lättvispad grädde.

 
 


Nu börjar advent- och juletid närma sig och därmed en massa roligt pysslande, bakande och matlagande. Att göra fina julkort och pyssla med kreativa paketinslagningana är något av en favoritsysselsättning för mig och jag fick öva lite inför julpysselt härom veckan när min svåger fyllde 30 och därmed såklart förtjänade en tjusig paketinslagning med tillhörande kort.
 
Guldpapper, svart-vitt bomullssnöre och mitt favoritsnöre som jag använder till allt; vitt papperssnöre! Passar alltid och så mycket roligare än vanligt, plastigt paketsnöre. 
 
Vitt styvt papper är också en stapelvara här hemma och är grunden för de flesta kort jag gör. Med spillbitar från olika guldiga och vita papper klippte jag små ballonger och klistrade fast. Att gå lite utanför kortet med dekorationerna ger ett lite roligare och mer iögonfallnde intryck. En smal svart tuschpenna och en säker hand gör kortet komplett!
 
 
 


I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se