Härom kvällen hade jag ett gäng vänner på middag och det var en blanding av vegetarianer, lchf-ätare, laktoskänsliga och lite annat smått och gott. Inte helt enkelt att fixa en och samma mat till, men dock en rolig utmaning!Det fick bli en slags salladsbuffé där jag gjorde en grundsallad med olika grönsaker plus getost och serverade sedan tillbehör och dressing på sidan av. På så vis kunde alla plocka ihop det de själva ville äta, och riktigt gott blev det! Det som jag tycker är bra att tänka på när man gör en matig sallad är att blanda såväl smaker och färger som konsistenser. Gärna något salt, något lite sött, något syrligt och till det både mjukt, krispigt, knaprigt och lent. Och så så många färger man bara kan få in, så blir det både gott och vackert att se på.
 
 
 
Julias våriga salladsbuffé
blandade gröna blad (t ex machésallad, ruccola, babyspenat)
cocktailtomater (helst ekologiska, de är godast!)
persikor eller nektariner i klyftor
solrosskott
tunt skivad rödlök
rå squash som hyvlats och strimlats
 
blandade bönor marinerade i olja/chili/vitlök
rostade pumpafrön
krutonger
 
honungssenapsvinägrett
parmesankräm
 
Krutongerna är helt enkelt formfranska som tärnats och stekts i stekpanna med olivolja och flingsalt. Servera gärna någon god olja och balsamico till salladen, plus flingsalt och peppar såklart!
 
Honungs- och senapsvinägrett
0,75 dl rapsolja
0,75 dl vit balsamvinäger
3 msk honung
2 msk senap
salt
 
Vispa ihop och smaka av!
 
Parmesankräm
2 dl creme fraiche
0,75 dl finriven parmesan
1 liten finhackad rödlök
salt & peppar
 
Rör ihop och smaka av!
 
Pumpakärnorna är rostade i en torr stekpanna och bönorna har jag bara hällt och sköljt av och sedan blandat med olivolja, lite chilipulver och finhackad vitlök. Smaka er fram!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se