Vi gör ett litet avsteg från veganska veckan och tittar istället på förra söndagens middag, innan veganveckan började. Vi kom hem ganska sent och var vrålhungriga och ville ha något gott som går snabbt, så valet var givet: pasta! Pasta med en gräddig sås tar max 20 minuter att fixa och smakar alltid lika lyxigt gott. I denna sås fick paprika, soltorkade tomater, färsk basilika och vitlök ta plats, tillsammans med solrosskott och parmesan på toppen. Hur gott som helst och perfekt som lyxig snabbmat.
 
 
Gräddig grönsakspasta (4 port.)
4 port. spagetti
1 paprika
1 liten gul lök
3 vitlöksklyftor
5-6 soltorkade tomater
2 msk vetemjöl
2 dl mjölk+ 2 dl grädde
1/2 grönsakbuljongtärning
salt & peppar
en näve färsk basilika
en näve solrosskott
 
Strimla lök, paprika, vitlök och soltorkade tomater. Fräs någon minut i olja i stekpannan. Pudra över mjöl och häll på gräddmjölk. Tillsätt buljongtärningen och låt koka ihop tills såsen tjocknar. Smaka av med salt och peppar och tillsätt grovhackad basilika. Toppa med solrosskott för lite krispighet, och gärna lite riven parmesan för total lyxighet!
 


Den veganska veckan fortsätter och idag är det en god och matig sallad som står på menyn. Sallader är ju faktiskt väldigt lätt att göra veganska. Satsa på blandade grönsaker, goda bönor och krämig avokado som mättar bra, och en god vinägrettdressing så är du i hamn. Toppa med frasiga vitlökskrutonger så blir middagen extra lyxig! Såklart kan du ta de grönsaker (och frukter!) och bönor du själv gillar bäst, se receptet nedan inspiration till vårens och sommarens alla goda sallader.
 
 
Bön- och avokadosallad (4 port.)
1 förp. blandade bönor
1 påse salladsmix
2 avokados
3 tomater
2 nävar alfa alfa-groddar
1 knipplök
 
krutonger
honugs- och senapsvinägrett (recept HÄR, en riktig favorit!)
 
Häll av och skölj bönorna. Lägg upp på ett fat tillsammans med sallad, skivade tomater, avokado i bitar, groddar och strimlad vårlök. Servera med knapriga krutoner och dressingen.


Den här veckan har jag och min man tänkt försöka oss på att äta veganskt. Inte för att det är något jag strävar mot att bli, jag är alldeles för förtjust i ost och ägg för det, men för at det är en rolig utmaning! Det känns kul att få testa lite annan mat än vanligt och intressant att se om det känns som att kroppen mår bättre. Hittills är vi alltså på dag tre och det jag måste säga att jag saknar mest är mjölk i kaffet och smör på mackan. Havremjölk och jordnötssmör kan tyvärr inte väga upp dessa... Men vi kör på veckan ut och ser vad vi tycker. Middagsmaten har det i alla inte varit några problem med, den har varit kanongod! Dock tycker jag att det är svårt att bli mätt utan det fett (och proteiner) som finns i mejeriprodukter eller ägg, så jag borde nog bli bättre på att få in mer olja i maten. Hur som helst, första receptet ut är en risnudelwok med tofu! Sötsyrligt, krispigt och gott!
 
 
Risnudelwok med grönsaker & tofu (4 port.)
4 port risnudlar
1 paket tofu naturell
1 vitlöksklyfta
1 msk olja
1 msk soja
salt
 
2 nävar sockerärtor
1 paprika
1 burk vattenkastanjer
1 burk böngroddar
3 salladslökar
 
saften av 1/2 lime
1 dl sweet chili-sås (Kung Markatta har en god!)
1 riven vitlöksklyfta
 
Tärna tofun och stek i olja. Smaksätt med soja, vitlök och salt. Lägg åt sidan och håll varmt. Strimla och woka alla grönsaker så att de blir varma och ltie mjuka, men ändå krispiga. Koka nudlarna och häll av. Blanda sweet chili-sås, lime och vitlök. Blanda ihop nudlar, grönsaker och dressa över såsen. Toppa med tofun!


Härom kvällen hade jag ett gäng vänner på middag och det var en blanding av vegetarianer, lchf-ätare, laktoskänsliga och lite annat smått och gott. Inte helt enkelt att fixa en och samma mat till, men dock en rolig utmaning!Det fick bli en slags salladsbuffé där jag gjorde en grundsallad med olika grönsaker plus getost och serverade sedan tillbehör och dressing på sidan av. På så vis kunde alla plocka ihop det de själva ville äta, och riktigt gott blev det! Det som jag tycker är bra att tänka på när man gör en matig sallad är att blanda såväl smaker och färger som konsistenser. Gärna något salt, något lite sött, något syrligt och till det både mjukt, krispigt, knaprigt och lent. Och så så många färger man bara kan få in, så blir det både gott och vackert att se på.
 
 
 
Julias våriga salladsbuffé
blandade gröna blad (t ex machésallad, ruccola, babyspenat)
cocktailtomater (helst ekologiska, de är godast!)
persikor eller nektariner i klyftor
solrosskott
tunt skivad rödlök
rå squash som hyvlats och strimlats
 
blandade bönor marinerade i olja/chili/vitlök
rostade pumpafrön
krutonger
 
honungssenapsvinägrett
parmesankräm
 
Krutongerna är helt enkelt formfranska som tärnats och stekts i stekpanna med olivolja och flingsalt. Servera gärna någon god olja och balsamico till salladen, plus flingsalt och peppar såklart!
 
Honungs- och senapsvinägrett
0,75 dl rapsolja
0,75 dl vit balsamvinäger
3 msk honung
2 msk senap
salt
 
Vispa ihop och smaka av!
 
Parmesankräm
2 dl creme fraiche
0,75 dl finriven parmesan
1 liten finhackad rödlök
salt & peppar
 
Rör ihop och smaka av!
 
Pumpakärnorna är rostade i en torr stekpanna och bönorna har jag bara hällt och sköljt av och sedan blandat med olivolja, lite chilipulver och finhackad vitlök. Smaka er fram!


Trist nog blev det så himla trista bilder på denna himla goda minestronesoppa. Det syns ju liksom inte vad som är i den, trots att den inenhåller en massa godsaker; morot, majs, purjolök, persilja, vitlök... Minestrone är ju lite av en man-tager-vad-man-haver-rätt där man kan hiva i lite vad som helst. Här har jag använt en bas av grönsaksbuljong och krossade tomater och sen fyllt på med goda grönsaker och kryddor. En minestrone innehåller ju ofta pasta, men det hade jag helt enkelt inte hemma. Men med ostsmörgås till blir det absolut tillräckligt matigt!
 
 
Julias minestronesoppa (ca 6 port.)
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
15 cm purjolök
2 dl majs
1 paprika
3 morötter
1 förp. krossade tomater (ca 400 g)
3 msk tomatpuré
ca 8 dl vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
cayennepeppar
paprikapulver
salt & peppar
1 dl hackad persilja
 
Skala och hacka lök och vitlök. Fräs mjukt i olja i en stor gryta. Strimla purjo, skala och skär morötterna och paprika i små tärningar. Låt fräsa med löken. Häll på majs och sen krossade tomater, tomatpuré, vatten och grönsaksbuljong. Krydda. Låt puttra tills moröttern är mjuka. Smaka av och avsluta med att strö över hackad persilja.
 
Servera med en klick yoghurt och bröd på sidan av.


Vårens matfavorit är härmed utsedd; krispig och fräsch citrusdressad squashsallad! Både vackert och fasligt gott. Tunt hyvlad squash, rädisor och rödlök som blandas med en ditron- och basilika olja och toppad med skivor av krämig avokado. Så gott och passar till, ja det mesta skulle jag vilja säga! Här åts den med rödbetsbiffar och festaostkräm vilket var riktigt gott ihop. Rödbetsbiffar blir ganska söta i smaken och tillsammans med den salta fetakrämen blir det perfekt med en syrlig sallad. Perfekt kombination! Men jag tänker mig också salladen till grillat, till fisk, med bara ett gott bröd till...
 
 
 
Squashsallad (4 port. som tillbehör)
1 normalstor squash
ca 10 rädisor
1 rödlök
2 avokados
1/2 dl olivolja
1/2 dl citronsaft
skalet från 1/2 citron
1 näve basilikablad
salt & peppar
 
Hyvla squash, rädisor och lök tunt på mandolin eller med potatisskalare/osthyvel och blanda på ett fat. Blanda olivolja, citronsaft, citronskal, finhackad basilika, salt och peppar och blanda med grönsakerna. Skala och skiva avokado och fördela över salladen.
 
Rödbetsbiffar (4 port.)
ca 600 g rödbetor
10 cm purjolök
2 ägg
4 msk vetemjöl
salt & peppar
olja att steka i
 
Skala och riv rödbetorna. Strimla purjolöken. Blanda alltsammans och låt stå och svälla en stund. Forma till 8 biffar och stek i olja på medelvärme tills biffarna fått fin färg och håller ihop.
 
Fetaostkräm
100 g fetaost
2 dl matyoghurt
salt & peppar
 
Mosa fetaosten och blanda med resten!
 


Nu fortsätter recepttemat och denna gång med blomkål! Dessa knapriga vita buketter som både går att äta råa, t ex hyvlade i sallad, och kokta i olika varma rätter. Svensk blomkål går nästan alltid att få tag på och dessutom ofta ekologisk. Förutom att blomkål är både gott och billigt så innehåller den dessutom massor av nyttigheter, t ex c-vitamin, så det finns ingen anledning att inte är blomkål! Här kommer därför ett gäng tips vad du kan använda kålen till:
 
Citrusfräsch kokosmjölkssoppa med blomkål, recept HÄR.
 
Kryddig blomkål tikka masala med linser, recept HÄR.
 
Krämig blomkålssoppa med rostad fröblandning, recept HÄR.
 
Indisk blomkålsgryta med tomat och spenat, recept HÄR.
 
Blomkål- och broccolibiffar med halloumi, recept HÄR.


I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se