Åh, jag har lagat så himla god mat hela den här veckan. Det är så roligt när man kommer in i ett matlagningsflow med mycket inspiration och goda resultat. Svamp- och kesofyllda piroger, majssoppa med rostade kikärtor och sojaburgare med asiatisk sallad har landat på tallriken under veckan och såklart ska jag dela med mig av recepten. Pirogerna är först ut! Piroger är ju mat som är perfekt att ha i frysen och bara plocka fram och micra på när det behövs en akut middag/matlåda. Dessa har jag fyllt med svamp, purjolök, keso och ost. Keson smälter in i fyllningen på ett väldigt gott sätt och ger dessutom lite extra protein till rätten.
 
 

Svamp- och kesopiroger (ca 16-18 st)
4 normalstora potatisar (350 g)
4-5 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 tsk bakpulver
100 g mjukt smör
1 uppvispat ägg

Skala och koka potatisen och pressa/mosa den. Blanda mjöl, salt och bakpulver. Rör ner potatis och smör och arbeta ihop till en smidig deg. Kavla ut tunt till en stor platta. Stansa ut rundlar med ett mått (t ex en plastburk, ett lock, ca 10-15 cm i diameter). Lägg på fyllningen på ena sidan, pensla kanten med lite uppvispat ägg, vik över den andra sidan och nyp ihop. Pensla hela pirogen med ägg och strö ev över lite riven ost. Grädda i 225 grader i ca 10 min tills priogerna fått en fin gyllene färg.

Svamp- och kesofyllning
ca 15 normalstora champinjoner

1/2 purjolök

2 dl riven ost

250 g keso

salt & peppar

Skär svampen i mindre bitar och stek tills den vattnat ur sig och fått lite färg. Lägg åt sidan och låt svalna. Stek purjolökebn mjuk i olja utan att den tar färg. Låt svalna och blanda med svampen. Rör ner ost och keso i svamp- och purjoblandningen och smaka av med salt och peppar.

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se