Falafel är en stående vardagsrätt här hemma. Det är billigt, jättegott och lätt att variera genom att äta med bröd, med sallad eller med bulgur/andra gryn. Mitt bästa recept hittar ni HÄR. Härom dagen testade jag dock ett ny variant på falafel, nämligen sötpotatisfalafel! De traditionella kikärtorna får helt enkelt sällskap av riven sötpotatis och skapar en riktigt god smakkombination. Smaksätt med vitlök, paprikapulver och spiskummin och servera med grönsaker, bröd och en god yoghurtsås med citron, honung och vitlök.
 
 
Sötpotatisfalafel (4 port.)

300 gram riven sötpotatis
2 förpackningar kikärtor
1 liten rödlök
1 tsk paprikapulver
1 tsk spiskummin
0,5 tsk bakpulver
1 st ägg
0,5 dl vatten
4 msk ströbröd
1 tsk salt
svartpeppar
ca 1 dl sesamfrön, att rulla i

olivolja

Skala och riv sötpotatisen. Skala och riv rödlöken. Sila av och skölj kikärtorna. Lägg alla ingredienser till falafeln i en matberedare och mixa till en slät massa. Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper, ringla över lite olivolja och stek i ugnen i 200 grader i ca 20 min tills falaflarna fått en skorpa och lite färg.
 
 

Citronyoghurt

2 dl tjock yoghurt (grekisk/turkisk)

1/2 citron, skal och saft

2 msk honung

1 riven vitlöksklyfta

salt

 

Blanda allt och ställ kallt en stund före servering.

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se