Härom veckan hittade jag ett, vad det verkade vara, så rysligt gott recept; hamburgare gjorda på gröna sojabönor som serverades med bröd, guaccamole och en vietnamesisk sallad. Det lät som så härliga, och lite nya, smaker och kombinationer så receptet sparade jag genast. Och nu har jag äntligen provat det och det var precis så gott, smakrikt och nytt som jag anade. En riktig höjdare måste jag säga!
 
Som vanligt gjorde jag inte maten helt efter receptet, men nästan. Den asiatiska salladen skulle t ex egentligen dressas med en krånglig dressing på många saker som jag inte hade hemma så jag blandade enkelt ihop pressad lime och sweet chilisås (Kung Markatta har en god och ekologisk!) och cashewnötterna i burgare bytte jag ut mot mandlar. Vill ni ha originalreceptet så finns det tyvärr inte på nätet, men finns i kokboken Flexitarianens kokbok (burgaren är till och med på framsidan!). För övrigt en kokbok som verkar himla bra där det vegetariska står i centrum och kött eventuellt serveras som tillbehör.
 
Hur som helst, här har ni den fantastiska gröna burgaren!
 
 
Gröna sojaburgare med avokadokräm & vietnamesisk sallad (4-6 port)
250 g frysta sojabönor
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 citron (rivet skal)
100 g sötmandel
200 g kall, kokt potatis
olja
salt & peppar
 
2 avokado
2 msk finhackad gul lök
salt & peppar
 
1 pak choi
ca 10 dm gurka
1 morot
1/2 dl sweet chilisås
2 msk limesaft
 
hamburgerbröd eller annat gott bröd, gärna rostat
 
Burgare: Tina/koka sojabönrona enligt förpackningen. Hacka vitlök, riv citron skalet och mixa detta med bönor, mandel och potatis i en matberedare. Kör till en fast röra med lite mandelbitar kvar. Den får inte bli för finfördelad och lös! Smaka av med salt och peppar. Forma till biffar och stek i olja tills de fått lite färg och är genomvarma.
 
Avokadokräm: Mosa avokadon och blanda med lök, salt och peppar.
 
Sallad: Strimla pak choi, gurka och morot i tändsticksstora bitar, gärna på mandolin. Blanda lime och sweet chili och vänd runt med grönsakerna.
 
Sötsyrlig sallad.
 
Fina gröna biffar med mandelcrunch i.
 
Montera ihop burgaren med bröd, sallad, biffar och avokadokräm. Hugg in!

Kommentarer
Postat av: Eleonora von Essen

Hej Julia,
Vad roligt att du verkar gilla min bok och att burgarna blev goda, det var väldigt roligt att läsa ditt inlägg!
Vänligen,
Eleonora von Essen

Svar: Hej! Ja, boken verkar jättebra och står uppskriven på inköpslistan! :) Tack för ett kanonrecept!
Julia Hellquist

2015-03-09 @ 09:44:50
URL: http://pyttes.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se