Pasta med broccoli- och ostsås är en såndär rätt som alltid är gott, går supernsabbt att göra och kräver få ingredienser. Nackdelen får väl sägas vara att den inte är särskilt vacker för ögat eller så fasligt näringsrik, men ibland får dessa aspekter stå tillbaka för en turbosnabb och god middag en sen måndagkväll.
 
 
Broccoli- och ostsås till pasta (4 port.)
5 dl mjölk
2,5 msk vetemjöl
2 msk smör
2 dl riven ost
salt & vitpeppar
3 rejäla nävar fryst broccoli
 
Vispa ut mjölet i lite av mjölken i en kastrull. Vispa ner resten av mjölken. Klicka i smöret och låt koka upp under omrörning. När såsen tjocknat- dra kastrullen från plattan, rör ner osten och smaka av med slat och peppar. Koak broccolin och häll av. Rör ner i såsen och servera med nykokt pasta.


I veckan har jag varit så fasligt sugen på mat från Grekiska kolgrillsbaren här i stan där den allra godaste grillade grönsaksspetten och den krämigaste tzatzikin finns. Men det har inte riktigt varit läge för ett besök där, så i fredags tog jag saken i egna händer och gjorde min egen variant på dessa grekiska godsaker. Grönsakspett marinerade i bl a hickory smoke för att få till den grillade, rökiga smaken och så frasiga klyftpotatisar som fick ersätta pommes fritesen. Tzatziki , bearnaise (testade Lohmanders ekologiska- jättegod!) och tomatsallad till det, och det blev minst lika gott som på restaurang! En riktig höjdarmiddag som jag garanterat kommer göra snart igen. Testa ni med!
 
 
Grönsaksspett (6 st)
2 små gula lökar
1 stor paprika
1 squash
 
1/2 dl olivolja
1 tsk hickory smoke
2 msk soja
 
Skala och skär löken i klyftor. Kärna ur och skär paprikan i stora bitar. Skiva squashen i tjocka skivor och dela på mitten. Varva alla grönsaker på grillpinnar. Visoa ihop marinaden och pensla runt om spetten. Stek tills spetten fått fin färg och grönsakerna är mjuka.
 
 
God tomatsallad: skivade tomater, tunna rödlöksringar, ringlad olivolja, svartpeppar och flingsalt.
 
 

Tzatziki

2 dl turkisk/grekisk/matlagningsyoghurt
1 stor pressad vitlöksklyfta
ca 1 dl grovriven, urkramad gurka
en skvätt olivolja
en nypoa socker
salt och peppar


Blanda ihop allting (gurkan ska kramas ur så att den inte vattnar sig så mycket) och ställ kallt en stund.



Vill man lyxa till sin frukost rejält någon dag är fattiga riddare mitt bästa tips. För den som inte vet vad det konstiga namnet fattiga riddare innebär så är det skivor av ljus formfranska som doppas i en blanding av ägg och mjölk (ev grädde) och sedan steks frasiga i smör och serveras med socker och kanel. Alltså allt gott man kan tänka sig blandat! 
 
 
Fattiga riddare (8 st)
8 skivor formfranska
2 ägg
1/2 dl mjölk
1/2 dl grädde
en nypa salt
smör att steka i
 
socker och kanel
 
Vispa ihop ägg, mjölk, grädde och salt. Kantskär bröden och doppa snabbt i äggblandningen. Stek ca 2 min i smör på varje sida. Strö över kanel och socker och servera direkt.
 


Falafel är en stående vardagsrätt här hemma. Det är billigt, jättegott och lätt att variera genom att äta med bröd, med sallad eller med bulgur/andra gryn. Mitt bästa recept hittar ni HÄR. Härom dagen testade jag dock ett ny variant på falafel, nämligen sötpotatisfalafel! De traditionella kikärtorna får helt enkelt sällskap av riven sötpotatis och skapar en riktigt god smakkombination. Smaksätt med vitlök, paprikapulver och spiskummin och servera med grönsaker, bröd och en god yoghurtsås med citron, honung och vitlök.
 
 
Sötpotatisfalafel (4 port.)

300 gram riven sötpotatis
2 förpackningar kikärtor
1 liten rödlök
1 tsk paprikapulver
1 tsk spiskummin
0,5 tsk bakpulver
1 st ägg
0,5 dl vatten
4 msk ströbröd
1 tsk salt
svartpeppar
ca 1 dl sesamfrön, att rulla i

olivolja

Skala och riv sötpotatisen. Skala och riv rödlöken. Sila av och skölj kikärtorna. Lägg alla ingredienser till falafeln i en matberedare och mixa till en slät massa. Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper, ringla över lite olivolja och stek i ugnen i 200 grader i ca 20 min tills falaflarna fått en skorpa och lite färg.
 
 

Citronyoghurt

2 dl tjock yoghurt (grekisk/turkisk)

1/2 citron, skal och saft

2 msk honung

1 riven vitlöksklyfta

salt

 

Blanda allt och ställ kallt en stund före servering.

 

 


Rödlöksquesadillas med färskost och en frisk avokado- och mangosalsa till, hur låter det? Väldigt gott kan jag intyga! Quesadillas är tortillabröd som läggs ihop två och två med någon form av fyllning mellan, och gärna någon ost. Jag gjorde en röra på färskost, finhackad rödlök, riven ost, vitlök och chilisås. Bröden jag använde är superenkla vetetortillas som gräddas i stekpannan innan fyllnigen läggs på och de steks igen så att fyllningen blir varm. Det går förstås att använda färdiga, köpta tortillabröd men det blir så mycket godare med egenbakade och det är superenkelt att göra, jag lovar!
 
 
 
Rödlöksquesadillas med avokado- och mangosalsa (4 port.)
8 tortillabröd (recept nedan)
 
200 g färskost (typ philadephia)
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
3 msk chilisås
1,5 dl riven ost
 
1 mango
2 avokados
1 liten rödlök
saft från 1 lime
flingsalt
 
Rör ihop alla ingredienser och bred på fyra av bröden. Lägg på resten av bröden och tryck ihop. Stek på medelvärme ca 2 min på varje sida tills fyllningen smält någon och allt blivit genomvarmt.
 
Skala och tärna mango och avokado. Finhacka rödlöken och blanda allt. Smaka av med limesaft och salt.
 
Tortillabröd (8 st)
4,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1,5 tsk salt
2 msk olivolja
ca 2 dl vatten
 
Blanda alla torra ingredienser. Häll i oljan och vatten tills det blir en smidig deg. Dela degen i 8 delar, forma varje del till en boll och kavla sen ut varje boll till en rund platta, lika stor som stekpannan. Stek  bröden på häg värme i en torr stekpanna tills bröden fått lite, lite färg. Låt svalna.
 
 


Nu ska jag helt objektivt tipsa er om två riktigt bra produkter som jag provat nyligen, nämligen belugalinser och umamibuljong. Belugaliner är svarta små glänsande linser som har en himla god "tuggig" konsistens och känns så matiga och goda. Snäppet bättre än såväl röda som gröna linser tycker jag! Jag gissar att de är riktigt goda i t ex sallad och ska testa det framöver, men än så länge har jag provat att göra en fuskköttfärssås där linserna såklart får utgöra proteinkälla istället för färsen, och ack så gott det blev! Riktigt bra konsistens och god smak som förstärktes av umamibuljongen som gav ett sånt bra djup och mustighet som grönsaksbuljong sällan kan ge. Umamibuljongen är alltså vegetarisk men smakar umami som är en "proteinaktigt" smak som drar åt kötthållet utan att smaka just kött. Svårt att förklara men googla för mer info om umami! Perfekt buljong att använda till rätter som just behöver lite fyllig smak, t ex grytor av olika slag.

 
 
 
 
Belugabolognese (4-5 port.)
1 morot

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
olja att steka i
1 1/2 dl svarta belugalinser (finns i välsorterade mataffärer)
400 g krossade tomater

3 msk tomatpuré

2,5 dl vatten
1 umamibuljongtärning el. grönsaksbuljong
1 tsk råsocker
1 msk balsamvinäger
salt och peppar
basilika och/eller oregano
parmesan till servering


Skala och riv moroten grovt. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs allt i olja en stor kastrull och tillsätt linser, krossad tomat, tomatpuré, vatten, buljongtärning, råsocker och balsamvinäger. Låt puttra med lock på glänt ca 25 minuter eller tills linserna har fått bra konsistens. Späd ev med mer vatten för lösare sås. Smaka av såsen med salt, peppar och basilika/oregano och servera med pasta och riven parmesanost.

 


Välkommen soliga, härliga fredag! Vad passar bättre än att fira in helgen med ett riktigt gott bakverk? Förra fredagen hade jag en vän på lunchbesök och då bjöd jag på just detta till kaffet efter maten; klassisk kladdkaka. Jag fick någon slags beslutsångest när jag skulle baka för jag var bara sugen på kladdkaka eller chokladbollar, men tyckte att det kändes så tråkigt? När jag bakar eller lagar mat så vill jag nästan alltid testa nya recept och exprimentera lite, och gärna ha något roligt att bjuda på här i bloggen, så det känns lite trist att göra något så vanligt som kladdkaka. Men, efter noggrant övvervägande så kunde jag inte komma på något godare än just kladdkaka, så det fick det bli. Dessutom slog det mig att jag nog inte bakat kladdkaka på säkert fem år! Så något recept på kladdkaka har jag ju faktiskt inte publicerat här, och även om i säkert har ett eget recept på denna klassiker så får ni se det här som en påminnelse om hur gott det här faktiskt är! 
 
 
Receptet jag använde den här gången kommer från Jennys matblogg, kanske drottningen av kladdkakor? Med ett arkiv innehållandes 64 (!!) olika recept på kladdkakor så känns det som att hon har koll på det bästa receptet på denna chokladiga kaka. Och visst var det så, kakan blev hur bra som helst! Precis sådär kompakt, kladdig och chokladig som i alla fall jag vill ha den. Hur som helst, här är receptet som jag absolut tycker att ni ska testa! Vispad grädde och kanske lite bär gör kakan fulländad.

Klassisk kladdkaka

3 ägg
3 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4- 5 msk kakao
2 dl vetemjöl
150 gram smält smör
2 nypor med flingsalt

Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Smöra och mjöla en rund form med avtagbara kanter och häll i smeten. Grädda i 175 grader ca 25 min, den ska fortfarande vara lös i mitten. Ta ut och låt svalna och ställ sen in kylen så att den sätter sig och blir riktig kladdig.



Härom veckan hittade jag ett, vad det verkade vara, så rysligt gott recept; hamburgare gjorda på gröna sojabönor som serverades med bröd, guaccamole och en vietnamesisk sallad. Det lät som så härliga, och lite nya, smaker och kombinationer så receptet sparade jag genast. Och nu har jag äntligen provat det och det var precis så gott, smakrikt och nytt som jag anade. En riktig höjdare måste jag säga!
 
Som vanligt gjorde jag inte maten helt efter receptet, men nästan. Den asiatiska salladen skulle t ex egentligen dressas med en krånglig dressing på många saker som jag inte hade hemma så jag blandade enkelt ihop pressad lime och sweet chilisås (Kung Markatta har en god och ekologisk!) och cashewnötterna i burgare bytte jag ut mot mandlar. Vill ni ha originalreceptet så finns det tyvärr inte på nätet, men finns i kokboken Flexitarianens kokbok (burgaren är till och med på framsidan!). För övrigt en kokbok som verkar himla bra där det vegetariska står i centrum och kött eventuellt serveras som tillbehör.
 
Hur som helst, här har ni den fantastiska gröna burgaren!
 
 
Gröna sojaburgare med avokadokräm & vietnamesisk sallad (4-6 port)
250 g frysta sojabönor
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 citron (rivet skal)
100 g sötmandel
200 g kall, kokt potatis
olja
salt & peppar
 
2 avokado
2 msk finhackad gul lök
salt & peppar
 
1 pak choi
ca 10 dm gurka
1 morot
1/2 dl sweet chilisås
2 msk limesaft
 
hamburgerbröd eller annat gott bröd, gärna rostat
 
Burgare: Tina/koka sojabönrona enligt förpackningen. Hacka vitlök, riv citron skalet och mixa detta med bönor, mandel och potatis i en matberedare. Kör till en fast röra med lite mandelbitar kvar. Den får inte bli för finfördelad och lös! Smaka av med salt och peppar. Forma till biffar och stek i olja tills de fått lite färg och är genomvarma.
 
Avokadokräm: Mosa avokadon och blanda med lök, salt och peppar.
 
Sallad: Strimla pak choi, gurka och morot i tändsticksstora bitar, gärna på mandolin. Blanda lime och sweet chili och vänd runt med grönsakerna.
 
Sötsyrlig sallad.
 
Fina gröna biffar med mandelcrunch i.
 
Montera ihop burgaren med bröd, sallad, biffar och avokadokräm. Hugg in!


Det är så svårt att få soppa att se fint och gott ut på bild, men ni måste tro mig när jag säger att den här soppan är något utöver det vanliga! Superkrämig majssoppa med kokosmjölk som toppas med knapriga, kryddiga rostade kikärtor som gör soppan både matigare och godare! Det här tycker jag verkligen att ni ska testa, jag har svårt att tro att ni blir besvikna.
 
 

Majssoppa med rostade kikärtor (4 port.)

300 g majs
2 normalstora potatisar
2 vitlöksklyftor
1 msk olja
1 grönsaksbuljongtärning
0,5 tsk gurkmeja
1 tsk chilipulver
5-6 dl vatten
1 dl kokosmjölk
2 msk citronsaft
salt och peppar

1,5 dl kokta kikärtor

salt

paprikapulver

chilipulver

Skala potatisarna och tärna dem. Sila av/tina majskornen. Fräs potatis, majs och pressad vitlök i oljan, utan att det tar färg. Smula över grönsaksbuljong Häll på vatten och tillsätt gurkmeja och chilipulver. Låt allt koka i 10 minuter, tills potatisen är mjuk. Rosta kikärtorna i en torr stekpanna med salt, paprikapulver och chilipulver efter smak. De ska inte brännas utan bara få en hårdare, lite mer tuggig yta. Mixa soppan slät och rör ned kokosmjölk och smaksätt med citron, salt och peppar. Servera med kikärtorna.


Receptet kommer från Vegoteket.



Åh, jag har lagat så himla god mat hela den här veckan. Det är så roligt när man kommer in i ett matlagningsflow med mycket inspiration och goda resultat. Svamp- och kesofyllda piroger, majssoppa med rostade kikärtor och sojaburgare med asiatisk sallad har landat på tallriken under veckan och såklart ska jag dela med mig av recepten. Pirogerna är först ut! Piroger är ju mat som är perfekt att ha i frysen och bara plocka fram och micra på när det behövs en akut middag/matlåda. Dessa har jag fyllt med svamp, purjolök, keso och ost. Keson smälter in i fyllningen på ett väldigt gott sätt och ger dessutom lite extra protein till rätten.
 
 

Svamp- och kesopiroger (ca 16-18 st)
4 normalstora potatisar (350 g)
4-5 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 tsk bakpulver
100 g mjukt smör
1 uppvispat ägg

Skala och koka potatisen och pressa/mosa den. Blanda mjöl, salt och bakpulver. Rör ner potatis och smör och arbeta ihop till en smidig deg. Kavla ut tunt till en stor platta. Stansa ut rundlar med ett mått (t ex en plastburk, ett lock, ca 10-15 cm i diameter). Lägg på fyllningen på ena sidan, pensla kanten med lite uppvispat ägg, vik över den andra sidan och nyp ihop. Pensla hela pirogen med ägg och strö ev över lite riven ost. Grädda i 225 grader i ca 10 min tills priogerna fått en fin gyllene färg.

Svamp- och kesofyllning
ca 15 normalstora champinjoner

1/2 purjolök

2 dl riven ost

250 g keso

salt & peppar

Skär svampen i mindre bitar och stek tills den vattnat ur sig och fått lite färg. Lägg åt sidan och låt svalna. Stek purjolökebn mjuk i olja utan att den tar färg. Låt svalna och blanda med svampen. Rör ner ost och keso i svamp- och purjoblandningen och smaka av med salt och peppar.

 


En av mina absoluta favoriträtter är moules marinières, dvs vitvinskokta blåmusslor med gräddig sås och smak av vitlök och persilja. Kanske det godaste som går att äta och precis lika gott att göra hemma som att äta på restaurang. Det både ser ut och smakar så himla lyxoigt, trots att det kanske är världens enklaste recept! Recept på det hittar ni HÄR. I lördags provade jag dock en, för mig, ny variant på denna ljuvliga rätt där musslorna fick sällskap av tomat, chili och hummerfond. Riktigt gott! Vi åt detta tillsammans med frasig klyftpotatis, aioli och vitlöksbröd. Ja, ni hör ju, bara goda saker! Jag tycker verkligen att ni ska testa detta, jag tror inte ni kommer bli besvikna!
 
 
 

Moules marinières med tomat & chili (2 port.)

1 nät blåmusslor
1,5 dl grädde
1,5 dl torrt vitt vin
1 skvätt hummerfond
1 dl hackad bladpersilja
2 tomater
1/2 röd chili

1 schalottenlök

1 vitlöksklyfta
olivolja
salt
svartpeppar


Börja med att tvätta musslorna, knacka dem lätt i bordet så att de stängs och släng de döda musslorna. Hetta upp olivolja i en stor kastrull och lägg i fint hackad chili, schalottenlök och vitlök. Fräs utan att det tar färg i någon minut och häll sedan i musslorna. Häll på vinet och låt det koka upp och koka utan lock i 2-3 min. Häll i grädde och fond, lägg på locket och låt det koka upp. Stäng av plattan när musslorna öppnat sig, häll i de fint hackade bitarna tomat, persilja, rör om och smaka av med salt och svartpeppar. 
 
 
Servera med gott bröd, aioli och gärna klyftpotatis.


I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se