Jag är väldigt förtjust i hamburgare, både att laga och äta, just för att det går att exprimentera och variera så mycket. Jag har provat en rad vegetariska varianter senaste åren med både svarta bönor, svamp, sojabönor, quinoa, quorn mm. (HÄR har ni hamburgerkategorin med massa recept.) Och nu har jag testat att göra burgare på röda linser och matvete och jag tror nog att det var en av de bästa varianterna hittills! Framför allt blev konsistensen riktigt bra; de höll ihop fint och blev väldigt saftiga. Men som med de flesta vegetariska burgare/biffar så är de allra godast nygjorda då de har en tendens att bli torra om de värms på. Dessa burgare smaksatte jag med tahini (sesampasta), paprikapulver, spiskummin och cayennepeppar och serverade med guacamole, groddar och tomat. Givetvis går det att justera kryddningen och äta med klassiska hamburgertillbehör. Riktigt gott oavsett!
 
Originalreceptet kommer från Ica, men jag har som vanligt ändrat lite på det.
 
 

Linsburgare med guacamole (4 port.)

400 g kokta röda linser
2 dl kokt matvete
2 ägg
1 1/2 dl ströbröd
1 1/2 dl riven ost
1 1/2 msk tahini
1 tsk paprikapulver
1/2 tsk spiskummin
ca 1 tsk oregano
1/2 tsk kajennpeppar
2 krm salt
1 krm svartpeppar
olja

4 bröd/hamburgerbröd

guacamole

alfa alfa-groddar

tomat

sallad

Häll av, skölj och låt linserna rinna av och mixa slätt. Mixa ihop med resten av ingredienserna till en slät smet. Forma den ganska kladdiga smeten till till 4 stora burgare eller 8 små. Stek i olja på båda sidorna tills burgarna fått fin färg och är genomvarma. Servera med i bröd med guacamole, groddar, sallad och tomat.


Kommentarer
Postat av: PaulinaP

Hej på dej Julls!Hoppas du mår bra :) Såg alldeles ljuvligt ut! Tänkte testa imorgon.. Men vad är tahini för något? kram!

2015-06-17 @ 21:51:48
Postat av: Isabell Hedlund

Hallå! :) Önskar nya recept och härliga bilder! KRAAM

2015-09-07 @ 14:28:33

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se