Nu är det ju verkligen tid för sparrisen som kanske är min absoluta favoritgrönsak. Så fasligt god att äta kokt med bara smör och salt eller i en pastasås, kall i sallad eller som här, i en risotto. En riktigt krämig risotto med massor av parmesan och så späda sparrisknoppar på toppen. Jag mixade ihop en enkel örtdressing som jag ringlade över risotton på tallriken- riktig gott!
 
 
Sparrisrisotto (4 port.)
2 schalottenlökar
smör
1 knippe sparris
3 dl aborioris
1 dl vitt vin
ca 8 dl varm grönsaksbuljong
1 dl riven parmesan
salt & peppar
 
Finhacka löken och stek mjuk i smöret i en stor kastrull. Skär sparrisen i mindre bitar och ta undan knopparna. Rör ner resten emd löken. Häll på vinet och låt koka in i riset. Slå sedan på buljongen lite i taget allt eftersom det kokar in och rör hela tiden, det tar ca 20 min. Riset ska vara mjukt men ha en liten kärna kvar i mitten. Rör ner parmesan och smaka av med salt och peppar. Koka sparrisknopparna lätt och toppa risotton med.
 
Örtolja
1,5 dl olivolja
1 vitlöksklyfta
ca 10 basilikablad
ca 3 msk hackad persilja
salt
 
Mixa ihop allt med stavmixer och servera vid sidan av risotton.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se