Ratatouille är en så himla bra rätt eftersom den går att ha till så mycket. Det är alltså en urgod grönsaksröra som består av squash, aubergine, paprika och tomat och som kryddas med t ex basilika. Superenkel att koka ihop och som sagt väldigt användbar. Den går att ha som sås/tillbehör till kött eller fisk, som pastasås, att äta med nachos eller ha som fyllning till pitabröd. Det senaste är nog min absoluta favorit och är för mig en klassisk fredagsrätt sen jag var liten. Vi åt sällan tacos utan det var hembakade pitabröd med grönsaker, fetaost, gräddfil och ratatouillesom serverades till fredagsmyset. Och det är så himla gott! Lägg dessutom till en kryddig och god hummus så är rätten fulländad. Pitabröd går förstås att köpa färdigt men det är faktiskt hur enkelt som helst att baka själv, och såklart mycket godare!
 
Olika goda grönsaker, fetaost, vanligt riven ost, oliver och hummus,
 
Ratatouille.
 
 
Somrig dukning med syrener, blommiga servetter och hallonlemonad.
 
Ratatouille 
olivolja
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 aubergine
1 squash
2 paprikor
1 förp krossade tomater
basilika
timjan
salt & peppar
 
Skala och hacka lök. Tärna aubergine, squash och paprika. Fräs allt mjukt på ganska låg värme i olivolja. Slå på krossade tomater, krydda och låt koka ihop i ca 20 min tills allt är mjukt. Smaka ev av med mer kryddor.
 
Hummus
1 förp kokta kikärtor
ca 1/2 dl olivolja
2 vitlöksklyftor
ca 3 msk hackad persilja
paprikapulver
spiskummin
salt & peppar
 
Mixa samman allt till en krämig röra och smaka av med kryddor.
 
 
Pitabröd (ca 12-14 st)
25 g jäst
5 dl vatten, fingervarmt
2 tsk salt
12-13 dl vetemjöl
 
Smula jästen och rör ut med vattnet. Tillsätt salt och rör ner mjöl tills degen är smidig och släpper från bunkens kanter. Låt jäsa under en handduk ca 1 timme. Dela degen i ca 12-14 bitar och kavla ut varje bit till runda, tunna kakor. Värm ugnen till 275 grader och ställ in en plåt i ugnen så att edn blir varm. Lägg över brödet på den heta plåten och grädda i 3-4 min. 
 
När man inte naggar bröden så blåses bröden upp i ugnen och då bildas det en ficka i bröden som gör att de går att fylla.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se