Jag är väldigt förtjust i hamburgare, både att laga och äta, just för att det går att exprimentera och variera så mycket. Jag har provat en rad vegetariska varianter senaste åren med både svarta bönor, svamp, sojabönor, quinoa, quorn mm. (HÄR har ni hamburgerkategorin med massa recept.) Och nu har jag testat att göra burgare på röda linser och matvete och jag tror nog att det var en av de bästa varianterna hittills! Framför allt blev konsistensen riktigt bra; de höll ihop fint och blev väldigt saftiga. Men som med de flesta vegetariska burgare/biffar så är de allra godast nygjorda då de har en tendens att bli torra om de värms på. Dessa burgare smaksatte jag med tahini (sesampasta), paprikapulver, spiskummin och cayennepeppar och serverade med guacamole, groddar och tomat. Givetvis går det att justera kryddningen och äta med klassiska hamburgertillbehör. Riktigt gott oavsett!
 
Originalreceptet kommer från Ica, men jag har som vanligt ändrat lite på det.
 
 

Linsburgare med guacamole (4 port.)

400 g kokta röda linser
2 dl kokt matvete
2 ägg
1 1/2 dl ströbröd
1 1/2 dl riven ost
1 1/2 msk tahini
1 tsk paprikapulver
1/2 tsk spiskummin
ca 1 tsk oregano
1/2 tsk kajennpeppar
2 krm salt
1 krm svartpeppar
olja

4 bröd/hamburgerbröd

guacamole

alfa alfa-groddar

tomat

sallad

Häll av, skölj och låt linserna rinna av och mixa slätt. Mixa ihop med resten av ingredienserna till en slät smet. Forma den ganska kladdiga smeten till till 4 stora burgare eller 8 små. Stek i olja på båda sidorna tills burgarna fått fin färg och är genomvarma. Servera med i bröd med guacamole, groddar, sallad och tomat.



Ett enkelt recept på gott matbröd tackar ni väl inte nej till? Goda grahamsfrallor med chiafrön på toppen är perfekt till frukost, mellanmål, picknicken och alla andra tänkbara smörgåstillfällen. Anledningen till att jag strösslade chiafrön på bröden är att jag absolut inte förstår grejen med den hypade chiapuddingen utan tycker att det bara smakar uppblött sädesslag. Men på frallorna passar de fint och de är ju dessutom väldigt nyttiga så då är det perfekt att det kommer till använding. Men har ni inga chiafrön så kör på solrosfrön, pumpakärnor, havregryn, sesamfrrön eller något annat ni gillar!
 
 
Gramhamsbullar med chiafrön (ca 15-20 st)
50 g jäst
50 g smör
5 dl mjölk
1 1/2 tsk salt
2 msk honung
3 dl havregryn
5 dl grahamsmjöl
4-5 dl vetemjölö (gärna special)
ca 0,75 dl chiafrön
 
Smual jästen i en bunke. Smält smöret och häll på mjölken och låt svalna till fingerljummet (37 grader). Slå över jästen och rör om. Tillsätt salt, honunh, havregryn, grahamsmjöl och vetemjöl. Knåda till en smidig deg. Låt jäsa under en handduk till dubbel storlek, ca 45 min. Dela degen i 15-20 bitar och rulla till bullar, lägg på plåtar och täck med handdukar. Låt jäsa ytterligare 45 min. Pensla bullarna med lite vatten och strö på chiafrön. Grädda i 225 grader i ca 10-12 min. Låt svalna på galler.


Jag tycker vi inviger denna vecka, midsommarveckan och allt, med kanske den godaste pasta jag någonsin lagat! Den blev så himla god på alla sätt med härliga smaker och perfekt konsistens. Så sällsynt gott! Rätten består av olika sorters grönsaker som rostats ganska länge i ugnen med olivolja och citronsaft och sedan blandas med en al dente-kokt pasta och en riktigt krämig baslikasås. På toppen nymald svartpeppar och riven parmesan och succén är given! Dessutom känns den härligt somrig med alla grönsaker och den färska basilikan. Jag skulle bli så glad om ni testade det här för jag tror verkligen att ni skulle gilla det!
 
Självklart går det bra att välja vilken pasta som helst, jag tog stora pastasnäckor som på ett bra sätt fångade upp både sås och grönsaker.
 
 
Basilikapasta med rostade grönsaker (4 port.)
1 squash
1 aubergine
1 paprika, gärna röd
1/2 ask cocktailtomater
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
citronsaft från 1 citron
salt
 
4 port. pasta
 
2 dl grädde
1 dl mjölk
ca 1 dl färsk basilika
maizena till redning
salt & peppar
 
svartpeppar
parmesan
 
Dela squash, aubergine och paprika i rätt grova bitar. Lägg på en ugnsplåt tillsammans med hela körsbärstomater, klyftad lök och skivad vitlök. Ringla över olivolja och citronsaft. Salta och blanda runt allt. Rosta i ugnen på 200 grader i ca 30 min tills grönsakerna blivit mjuka och fått fin färg. Koka under tiden pastan och gör basilikasåsen; blanda grädde, mjölk och basilika i en skål och mixa med stavmixer till en slät, ljusgrön sås. Häll i en kastrull och koka upp och låt småkoka några minuter. Red av med maizena till en lagom krämig sås och smaka av med salt och peppar. Blanda grönsakerna med pastan och blanda runt med basilikasåsen. Avsluta med svartpeppar och riven parmesan.
 


Eftersom vädret vägrar förstå att det är sommar och det än så länge inte har varit läge att ta fram varken utemöbler eller grill så får grillmiddagen fixas på spisen. Jag belv nämligen så sugen på grillade grönsaksspett så de åkte ner i stekpannan istället med en rökig marinad för att få lite grillkänsla. Till det serverades en enkel yoghurt/creme fraichesås smaksatt med parmesan och vårlök, grönsallad, vattenmelon och så det absolut godaste grilltillbehöret; ugnsrostad färskpotatis med vitlök! Så otroligt gott. Det är bara att skrubba små fina färskpotatisar ordentligt, lägg på en plåt, ringla över rikligt med olivolja, strö på flingsalt och strössla över skivad vitlök. In i ugnen tills potatisen är mjuk och fått fin färg. Ät och njut massor!
 
''
 
Stekta grönsaksspett (lök, paprika, aubergine) marinerade i olivolja/soja/honung/hickory smoke/salt/peppar.
 
 
Parmesansås med vårlök
2 dl creme fraiche
1 dl matyoghurt
2 finhackade vårlökar
3/4 dl riven parmesan
salt och mycket svartpeppar
 
Rör ihop allt och låt gärna stå en stund i kylen innan servering.
 


Den mest serverade efterrätten i tv-programmet Halv åtta hos mig måste vara vit chokladmousse, jag tycker att denna dessert görs i vart och varannat avsnitt. Men jag förstår det verkligen, eftersom det är så himla gott. Lägg dessutom till jordgubbar marinerade i lime så har du den perfekta sommardesserten!
 
 
 
Vit chokladmousse med limemarinerade jordgubbar (4 port.)
100 g vit choklad
1 ägg
2 dl vispgrädde
 
jordgubbar
limesaft- och skal
råsocker
 
Smält chokladen i vattenbad och låt svalna något. Rör ner ägget och blanda väl. Vispa grädden fluffig och vänd försiktigt ner i chokladsmeten. Ställ i kylen minst en timme.
 
Ansa jordgubbarna och dela på mitten. Blanda med limeskal- och saft samt råsocker efter smak och låt stå och dra under tiden moussen stelnar. Servera sen tillsammans med moussen.
 


Ratatouille är en så himla bra rätt eftersom den går att ha till så mycket. Det är alltså en urgod grönsaksröra som består av squash, aubergine, paprika och tomat och som kryddas med t ex basilika. Superenkel att koka ihop och som sagt väldigt användbar. Den går att ha som sås/tillbehör till kött eller fisk, som pastasås, att äta med nachos eller ha som fyllning till pitabröd. Det senaste är nog min absoluta favorit och är för mig en klassisk fredagsrätt sen jag var liten. Vi åt sällan tacos utan det var hembakade pitabröd med grönsaker, fetaost, gräddfil och ratatouillesom serverades till fredagsmyset. Och det är så himla gott! Lägg dessutom till en kryddig och god hummus så är rätten fulländad. Pitabröd går förstås att köpa färdigt men det är faktiskt hur enkelt som helst att baka själv, och såklart mycket godare!
 
Olika goda grönsaker, fetaost, vanligt riven ost, oliver och hummus,
 
Ratatouille.
 
 
Somrig dukning med syrener, blommiga servetter och hallonlemonad.
 
Ratatouille 
olivolja
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 aubergine
1 squash
2 paprikor
1 förp krossade tomater
basilika
timjan
salt & peppar
 
Skala och hacka lök. Tärna aubergine, squash och paprika. Fräs allt mjukt på ganska låg värme i olivolja. Slå på krossade tomater, krydda och låt koka ihop i ca 20 min tills allt är mjukt. Smaka ev av med mer kryddor.
 
Hummus
1 förp kokta kikärtor
ca 1/2 dl olivolja
2 vitlöksklyftor
ca 3 msk hackad persilja
paprikapulver
spiskummin
salt & peppar
 
Mixa samman allt till en krämig röra och smaka av med kryddor.
 
 
Pitabröd (ca 12-14 st)
25 g jäst
5 dl vatten, fingervarmt
2 tsk salt
12-13 dl vetemjöl
 
Smula jästen och rör ut med vattnet. Tillsätt salt och rör ner mjöl tills degen är smidig och släpper från bunkens kanter. Låt jäsa under en handduk ca 1 timme. Dela degen i ca 12-14 bitar och kavla ut varje bit till runda, tunna kakor. Värm ugnen till 275 grader och ställ in en plåt i ugnen så att edn blir varm. Lägg över brödet på den heta plåten och grädda i 3-4 min. 
 
När man inte naggar bröden så blåses bröden upp i ugnen och då bildas det en ficka i bröden som gör att de går att fylla.


Nu är det ju verkligen tid för sparrisen som kanske är min absoluta favoritgrönsak. Så fasligt god att äta kokt med bara smör och salt eller i en pastasås, kall i sallad eller som här, i en risotto. En riktigt krämig risotto med massor av parmesan och så späda sparrisknoppar på toppen. Jag mixade ihop en enkel örtdressing som jag ringlade över risotton på tallriken- riktig gott!
 
 
Sparrisrisotto (4 port.)
2 schalottenlökar
smör
1 knippe sparris
3 dl aborioris
1 dl vitt vin
ca 8 dl varm grönsaksbuljong
1 dl riven parmesan
salt & peppar
 
Finhacka löken och stek mjuk i smöret i en stor kastrull. Skär sparrisen i mindre bitar och ta undan knopparna. Rör ner resten emd löken. Häll på vinet och låt koka in i riset. Slå sedan på buljongen lite i taget allt eftersom det kokar in och rör hela tiden, det tar ca 20 min. Riset ska vara mjukt men ha en liten kärna kvar i mitten. Rör ner parmesan och smaka av med salt och peppar. Koka sparrisknopparna lätt och toppa risotton med.
 
Örtolja
1,5 dl olivolja
1 vitlöksklyfta
ca 10 basilikablad
ca 3 msk hackad persilja
salt
 
Mixa ihop allt med stavmixer och servera vid sidan av risotton.
 
 


I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se