Söndagar är en typiskt bra brödbakardag tycker jag. Att tända ljus i köket, slå på en bra podcast, knyta på sig förklädet och stå vid köksfönstret och knåda en deg är en av de bättre helgsysslor jag kan tänka mig. Idag improviserade jag ihop ett gäng morotsfrallor med havregryn som blev väldigt bra! Rivna morötter ger både god smak och extra saftighet och havregrynen gott tuggmotstånd. Perfekt till kvällsmackan eller till helgfrukosten.
 
 
Morotsfrallor med havre (ca 12-15 st)
50 g jäst
5 dl vatten, 37 grader
2 msk rapsolja
1 msk honung
1 tsk salt
1 finriven morot
1,5 dl havregryn
ca 10 dl vetemjöl special
 
vatten+salt till pensling
havregryn
 
Smula jästen och lös upp i vattnet. Tillsätt olja, honung, salt, morot och havregryn. Rör sedan ner mjölet, lite i taget till en mjuk och smidig deg. Täck bunken med plastfolie och lägg över en handduk, låt jäsa till dubbel storlek, ca 40 min. Häll ut degen på mjölad bänk och forma till en lång rulle. Skär i 12-15 delar och lägg på bakplåtspapper. Lägg över handduk och låt läsa 30 min. Pensla bröden med lite saltvatten och strö över havregryn. Sätt ugnen på 225 grader och ställ in en plåt. När ugnen är varm, dra över bakplåtspappret på den varma plåten och grädda i ca 10 min tills bröden fått fin färg. Låt svalna på galler.
 
Färdiga att gräddas...
 
 
... och färdiga att ätas!

Kommentarer
Postat av: Carina

Vilket gott bröd det verkar vara!.Ser så fint ut på bilderna!. :D

Svar: Tack! Det är verkligen gott, väl värt att testa! :)
Julia Hellquist

Postat av: Sara

Jag bakade det här brödet häromdagen och det blev verkligen supersaftigt. Degen var väldigt lös trots att jag tog extra mjöl i, så det var inte aktuellt att rulla degen, utan jag skar bara bitar och lyfte över på plåten.

2015-05-14 @ 22:34:21
URL: http://familjenlalloo.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se