Jag har kommit in i brödbakartagen igen efter några månaders uppehåll vilket känns väldigt roligt! Det är ju så kul att baka och det är ju så gott att äta. Härom dagen svängde jag ihop ett filmjölksbröd och det roliga med det är ju att det går att stoppa ner lite vad som helst i det. Utgångspunkten är fil som vätska och bakpulver och bikarbonat som jäsningsmedel. Sen är det bara att härja fritt med mjölsorter, havregryn, torkad frukt, rivna morötter, sirap/honung, nötter, frön osv. Jag gillar att ha någon form av sötning i som passar bra ihop med den syrliga filmjölken och väljer helst honung eller mörk sirap. Eftersom jag är nötallergiker så har jag många sorters frön istället för nötter, t ex pumpa, solros och linfrön. Men jag gissar att t ex hasselnötter är väldigt gott i. Det är bara att prova er fram. Här har ni mitt recept på just detta bröd, men känn er fria att byta och mixa som ni vill.
 
 
Filmjölkslimpa med frön

4 dl filmjölk
0,5 dl mörk sirap
1 dl russin
2 dl vetekross
1 dl havregryn
2 1/2 dl grahamsmjöl
3 dl vetemjöl
1 dl krossade sesamfrön

1 dl pumpafrön
1 dl solrosfrö
1 1/2 tsk salt
1 1/2 tsk bakpulver
1 1/2 tsk bikarbonat


Blanda filmjölk och sirap i en bunke. Blanda alla torra ingredienser och rör ner i filen. Lägg ett bakplåtspapper i en avlång brödform så att pappret sticker ut över kanterna. Fyll formen med smet, strö över lite frön och grädda brödet i mitten av ugnen i cirka 45 minuter i 200 grader. Låt svalna.

Ät med smör och ost! Och, limpan håller sig saftig länge, men det går förstås bra att frysa den också.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se