En kaka som jag tycker har blivit alldeles bortglömd bland alla nya spexiga kakor är den gamla traditionella bondkakan. Ni vet, lite kolakakeaktig men inte fullt så seg och med härligt knapriga bitar mandel i. Kanske min favorit bland småkakor? Jättegod och kalasenkel att baka. Ner med alla ingredienser i matberedaren och kör till en deg och sen är det bara att baka ut. (Det går förstås att göra för hand också!) En perfekt liten kaka att plocka fram till tekoppen på fredagseftermiddagen.
 
 
Bondkakor (ca 25 st)
2,5 dl vetemjöl
1 dl socker
1/2 dl hackad mandel
1 msk ljus sirap
1/2 msk vatten + 1/2 tsk bikarbonat (blandat)
100 g smör
 
Rör ihop alla ingredienser till en deg. Forma till en rulle, ca 3-4 cm i diameter, rulla in i plastfolie och lägg i kylen ca 30 min. Skiva rullen i 1/2 cm tjocka skivor, lägg på en plåt med bakplåtspapper och grädda i 200 grader i ca 5-7 min.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se