Jag har kommit in i brödbakartagen igen efter några månaders uppehåll vilket känns väldigt roligt! Det är ju så kul att baka och det är ju så gott att äta. Härom dagen svängde jag ihop ett filmjölksbröd och det roliga med det är ju att det går att stoppa ner lite vad som helst i det. Utgångspunkten är fil som vätska och bakpulver och bikarbonat som jäsningsmedel. Sen är det bara att härja fritt med mjölsorter, havregryn, torkad frukt, rivna morötter, sirap/honung, nötter, frön osv. Jag gillar att ha någon form av sötning i som passar bra ihop med den syrliga filmjölken och väljer helst honung eller mörk sirap. Eftersom jag är nötallergiker så har jag många sorters frön istället för nötter, t ex pumpa, solros och linfrön. Men jag gissar att t ex hasselnötter är väldigt gott i. Det är bara att prova er fram. Här har ni mitt recept på just detta bröd, men känn er fria att byta och mixa som ni vill.
 
 
Filmjölkslimpa med frön

4 dl filmjölk
0,5 dl mörk sirap
1 dl russin
2 dl vetekross
1 dl havregryn
2 1/2 dl grahamsmjöl
3 dl vetemjöl
1 dl krossade sesamfrön

1 dl pumpafrön
1 dl solrosfrö
1 1/2 tsk salt
1 1/2 tsk bakpulver
1 1/2 tsk bikarbonat


Blanda filmjölk och sirap i en bunke. Blanda alla torra ingredienser och rör ner i filen. Lägg ett bakplåtspapper i en avlång brödform så att pappret sticker ut över kanterna. Fyll formen med smet, strö över lite frön och grädda brödet i mitten av ugnen i cirka 45 minuter i 200 grader. Låt svalna.

Ät med smör och ost! Och, limpan håller sig saftig länge, men det går förstås bra att frysa den också.


Vet n vad som är gott? Alltså riktigt riktigt gott? Jo, hemmagjord lakritsglass. Krämig, gräddig glass med saltlakritssmak och små knapriga bitar av lakrits i. Det är nästan definitionen av gott skulle jag säga! Jag vet inte om det är creme fraichen i receptet som gör det, men glassen får en så otroligt bra konsistens. Precis sådär mjuk och len som man vill ha den (och inte isig som hemmajgord glass ibland kan bli). Dessutom tinar den snabbt och kan nästan ätas direkt från frysen. Vill man lyxa till det extra så skulle jag föreslå att servera en hallonsås till (mixa hallon och florsocker), men eftersom mitt glassug tog över totalt så hann jag inte med det denna gång. Men fler gånger kommer det garanterat bli för denna tipptopp-dessert!
 
 
Saltlakritsglass (4 port.)

100 g turkisk peppar (3/4 påse)
2 dl grädde
1 dl créme fraiche
2 äggulor
1 dl socker
2 äggvitor


Krossa turkisk peppar i en mortel till ett fint pulver. Mortla några godisar i lite större bitar som som knapriga att tugga på. Vispa grädden ganska hårt. Vispa äggulor och socker i en skål och blanda i créme fraiche. Vispa äggvitor hårt för sig. Blanda grädde, äggblandningen, äggvitorna och lakritsen försiktigt. Häll smeten i en form och frys i ca 5 timmar.

 
 
Trevlig fredag!


Just nu vräker blötsnön ner och himlen är kompakt grå. Vad behöver man då om inte en rejäl och värmande portion mat, gärna med lite extra vitaminer för att pigga upp vinterkroppen. Mitt bästa tips är då denna broccoli- och ädelostgratäng med en frisk råkostsallad till. Enkelt, billgt, vardagligt men framflr allt gott! Fryst grönsaker, som broccoli, är ett utmärkt alternativ till färska dito såhär års då i princip all näring bibehålls när grönsaken fryses ner. Lägg till en krämig ädelost så har du en makalöst god gratäng. Originalreceptet på denna hittade jag hos Örebro-matbloggaren Matplatsen.
 
Råkostsalladen är helt enkelt riven morot, riven vitkål och rivet äpple dressat med hälften rapsolja och hälften vinäger (jag använde en fin skogsbärsvinäger vi fått i presemnt, men annars funkar t ex äppelcidervinäger eller vitvinsvinäger bra).
 
 
 
 
Broccoli- och ädelostgratäng (4 port.)
700 g fryst broccoli
3 msk smör

3 msk vetemjöl
2 dl mjölk
1 dl kokspad från broccolin
1 dl grädde
1 äggula
salt & vitpeppar
100 g ädelost


Koka upp rikligt saltat vatten och koka den frysta broccolin ca 5 min. Häll av vattnet men spar 1 dl. Smält smör och rör ner mjölet. Vispa slätt. Tillsätt broccolispad, mjölk och grädde. Koka upp. lägg i osten och låt smälta. Smaka av med salt och peppar. Ta från värmen och vispa ner äggulan. Lägg den avrunna broccolin i en smord ugnsform. Häll över såsen. Gratinera tills rätten fått lite färg i 225 C, ca 10 min.

 


Söndagar är en typiskt bra brödbakardag tycker jag. Att tända ljus i köket, slå på en bra podcast, knyta på sig förklädet och stå vid köksfönstret och knåda en deg är en av de bättre helgsysslor jag kan tänka mig. Idag improviserade jag ihop ett gäng morotsfrallor med havregryn som blev väldigt bra! Rivna morötter ger både god smak och extra saftighet och havregrynen gott tuggmotstånd. Perfekt till kvällsmackan eller till helgfrukosten.
 
 
Morotsfrallor med havre (ca 12-15 st)
50 g jäst
5 dl vatten, 37 grader
2 msk rapsolja
1 msk honung
1 tsk salt
1 finriven morot
1,5 dl havregryn
ca 10 dl vetemjöl special
 
vatten+salt till pensling
havregryn
 
Smula jästen och lös upp i vattnet. Tillsätt olja, honung, salt, morot och havregryn. Rör sedan ner mjölet, lite i taget till en mjuk och smidig deg. Täck bunken med plastfolie och lägg över en handduk, låt jäsa till dubbel storlek, ca 40 min. Häll ut degen på mjölad bänk och forma till en lång rulle. Skär i 12-15 delar och lägg på bakplåtspapper. Lägg över handduk och låt läsa 30 min. Pensla bröden med lite saltvatten och strö över havregryn. Sätt ugnen på 225 grader och ställ in en plåt. När ugnen är varm, dra över bakplåtspappret på den varma plåten och grädda i ca 10 min tills bröden fått fin färg. Låt svalna på galler.
 
Färdiga att gräddas...
 
 
... och färdiga att ätas!


Något av en favoritsyssla på lördagsförmiddagarna är för mig att strosa runt på någon av stans second hand-butiker/loppisar. Alltid är det något jag är på jakt efter, om inte annat så är det roligt att bara hoppas på ett riktigt fynd, eller bara förfasas över allt hiskeligt fult som finns också. Och trots att loppis och vintage blivit så otroligt populärt på senare år så går det ju faktiskt att fynda riktigt bra och fina saker fortfarande! Dagens exempel är en urfin gjutjärnsgryta i perfekt skick som jag fick ge 140 kr för. Inte gratis, men med tanke på att en liknande gryta kostar runt tusenlappen ny i butik så tycker jag att det var ett riktigt kap! Jag har länge varit på jakt efter precis en sån gryta men oftast är de som finns på loppis väligt slitna och/eller ofräscha inuti. Men denna var som ny. Tänk så fin och trevlig att servera en gryta ur!
 
 
 
Fynd nummer två var den lilla mässingsljusstaken med glas som kostade en ynka femma. Väldigt fin, och med lite upputsning antagligen ännu finare! Efter lite googling på märket Grillby mässing verkade det vara ett gammalt fint märke på (ganska dyra) mässingsljusstakar. Ännu mer fyndkänsla alltså!
 
 
 
De små faten för någon tia styck ska katterna få ha till sin mat. När jag i kassan sa att jag inte ville ha kopparna som hörde till förklarade min svägerska som var med att faten skulle vara till katter och att de så sällan använder koppar (så sant!), och då gjorde damen i kassan stora ögon. "Porslinsfat med guldkant till katter?" Ja, varför inte, när de inte kostar mer än ett trist fat på Ikea? Den lilla glasskålen på fot kunde jag inte låta bli. Världens sötaste lilla oliv/sylt/godis/såsskål. 18 kr betalade jag för den innan vi styrde hemåt för semmelfika i soffan!


På min födelsedag i julas fick jag av min syster något så fint som ett handmålat grattiskort. Presenten var en kokbok och ett litet köks-kit med en liten träskärbräda, en fin olja, en burk mandelsmör och chiafrön, därför passade ju det matinspirerande kortet väldigt bra till. Och det var så fint att jag ramade in det och hängde upp det som en liten tavla i köket. Väldigt tjusigt tycker jag! Syrran har lovat att måla en till liknande bild med bara köksredskap, det tror jag kan bli urfint!
 
 


Vackrare bild har ni sett, men gratänger är ju inte särskilt snyggt utan mest bara gott. Särkilt denna tacoinspirerade quinoagratäng med paprika, pepperoni, tomater och ett krämig osttäcke. Quinoa är gott och mättar bra tack vare högt proteininnehåll och serveras gratängen med en god sallad och guacamole så blir det en riktig kalasmiddag! Receptet kommer ursprungligen från den kanonbra bloggen Vardag.nu, men jag har ändrat lite på receptet.
 
 
Tacogratäng med quinoa (4-6 port.)

3 dl quinoa (gärna röd)
6 dl vatten + 1 tärning grönsaksbuljong

1 rödlök
1 påse tacokrydda (alt. hemmagjord)

2 dl majs
1 burk svarta bönor
1 tomat
1 paprika

1 näve inlagd pepperoni

2 dl crème fraiche
2 dl riven ost
1 vitlöksklyfta
1 ägg
1 krm vitpeppar

Koka quinoan i buljong i 15-20 min.  Strimla rödlök och paprika. Stek mjukt och vänd ner hackad tomat, majs och bönor (avhällda och sköljda). Strimla pepperonin och blanda ner. Vänd ner den färdigkokta quinoan.  Lägg blandningen i botten av en ugnsfast form. Blanda resterande ingredienser till en kräm och bred den som ett täcke över. Grädda mitt i ugnen i ca 20 min i 225 grader, tills osttäcket har fin färg.



Det finns många bra anledningar till att baka sitt eget bröd. För det första är ju hembakat bröd kanske det godaste som finns? Dessutom blir det otroligt mycket billigare än att köpa bröd; vatten, jäst och salt är ju i princip gratis, lägg sen bara till mjöl och lite olja och tid så har du ett urgott bröd. Den tredje fördelen är ju att du dessutom (för ett lite dyrare pris) kan få ett helt ekologiskt bröd, och det är inte det lättaste att hitta i matbutiken! Ytterligare ett plus är ju såklart frånvaron av tillsatser, stor andel socker och annat lurt som ofta i köpebröd. Med det sagt så ska ni få ett recept på ett väldigt gott bröd som kräver minimalt med bakkunskaper. Inga konstigheter, ingen knådning eller formning av brödet eller andra svårigheter. Och det blir så oerhört gott! Mjukt och gott med lite knaprig, mjölig skorpa. Självklart går det att smaksätta brödet med kryddor, torkad frukt, nötter eller liknande, eller baka det bara som det är. Gott vilket som!
 
 
Mjöliga rågsiktsbräck (ca 12 bröd)
50 g jäst (1 paket)
5 dl vatten (37 grader)
1 msk olivolja
1 msk honung
1 tsk salt
ca 6 dl rågsikt
ca 6 dl  vetemjöl (gärna special)
 
Smula jästen i en bunke. Rör ut med vatten. Tillsätt olja, honung, salt och det mesta av mjölet. Rör till en smidig deg tills den släpper från kanten. Var försiktig med mjölet i början så att degen inte blir för hård och stum, det är bättre att pytsa i lite eftersom. Plasta bunken med plastfolie, lägg på en handduk och låt jäsa till dubbel storlek (ca 1 timme). Häll ut degen på en mjölad bänk och tryck ut till en rektangel, 20x40 cm. Vik ihop en gång på längden. Pensla längden med vatten och stö över vetemjöl. Lägg på en handduk och låt jäsa på bänken i 30 min. Sätt ugnen på 275 grader och ställ i en plåt. Dela degen i ca 12 bitar och lägg på bakplåtspapper. När ugnen är var, dra över bakplåtspappret på den varma ugnen, spruta in lite vatten i ugnen med hjälp av en blomspruta och stäng luckan (det gör att brödet får en knaprigare yta). Grädda i ca 8 min till brödet fått fin färg. Låt svalna på galler.
 
 
 


När jag skulle finduka i helgen ville jag ha en lite isig, krispig vinterkänsla och googlade mig nästan matt efter inspiration.Så nu kan jag väl inte vara sämre än att jag själv delar med mig till någon annan som kanske också vill duka vinterfint. Glas ger den rätta isiga känslan, gärna lite blågrönaktigt sådant, och kan användas både till vaser och ljuskoppar. Små buketter med blommor/kvistar blir fint och är trevligt då alla kan se varandra över bordet. Buntar med t ex brudslöja som jag avände kostar inte mycket i mataffären och räcker till många små buketter. Nya fina servetter i ljusblågrönt blev pricken över i!
 
 
 
 
 
 
Trevlig helg!


Något som är både gott och billigt såhär mitt i vintern är ju rotfrukter, så passa på att använda dessa godingar i matlagningen. Det finns ju så mycket att välja på! Potatis, morot, kålros, palsternacka, rotselleri, rödbeta... Härom dagen piffade jag till några rostade rotsaker med en kryddig apelsinmarinad som hälldes över rotsakerna när de precis var klara. Väldigt gott! Med smulad getost eller stekt halloumi, en yoghurtsås och sallad till är middagen fulländad.
 
 
Apelsinmarinerade rotfrukter (4 port.)
1,5 kg blandade rotfrukter
olja
flingsalt
1/2 dl pressad apelsinsaft
1/2 dl olivolja
1 msk honung
2 tsk grov senap
1 riven vitlöksklyfta
1 krm kanel
 
Skala och skär rotfrukterna i bitar. Lägg på en plåt och ringla över olja och flingsatl, blanda runt. Rosta rotsakerna i 200 grader i ca 40 min tills de mjuknat, känn med en potatissticka. Vispa under tiden ihop ingredienserna till marinaden och häll denna över rotfrukterna när de är klara och vänd runt.
 
Servera med smulad getost eller fetaost eller stekt hallomi och en god yoghurtsås, smaksatt med t ex ädelost eller vitlök.
 
 


Soppor, och i synnerhet vegetariska sådana, är ju ofta väldigt enkla att göra. Men den här soppan är mer än enkel! Den kräver nämligen minimalt hackande (en lök) och bara 5 minuters koktid. Ändå blir det smakrik, krämig och jättegod! Servera med gott bröd eller kanske frasiga krutonger! Jag fick en tryffelolja i present nyligen så den ringlade jag över vid servering, men en god oliv- eller rapsolja gör sig minst lika bra.
 
 
Vit bönsoppa (4 port.)
1 stor gul lök
1 vitlöksklyfta
olja att steka i
500 g kokta vita bönor (ca 5 dl)
6 dl vatten
2 buljongtärningar (grönsak)
1/2 dl creme fraiche
salt & peppar
olja att ringla över
 
Finhacka lök och vitlök och stek mjukt och genomskinligt i olja i en stor kastrull. Häll av bönorna och skölj dem, låt rinna av. Häll ner bönorna i kastrullen och låt fräsa med någon minut. Slå på vatten och smula i buljongtärningarna. Låt koka 5 minuter. Mixa slätt med stavmixer, rör ner creme fraiche och smaka av med salt och peppar. Ringla över en god olja vid servering.
 


Jag skriver ofta att recept är enkla och går snabbt att göra, och det gillar jag ofta. Men jag kan också tycka att det är kul att ge mig på recept som både verkar lite krångliga och tar lång tid. Den här clementinpajen är inte särskilt svårt, men det tar tid då clementinerna först ska kokas i 2 timmar. Men god blir den, med fyllig citrussmak, sprött pajskal och och krämig konstistens från mandelmassan. Perfekt med vispad grädde till!
 
Receptet är från Allt om mat.
 
Här har jag gjort pajen i en lite mindre avlång pajform, men receptet är för en vanlig springform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter.
 
Clementinpaj 
4 clementiner (gärna eko)
400 g mandelmassa
4 ägg
50 g mjukt smör
2 msk vetemjöl
 
100 g smör
2 dl florsocker
3 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1 ägg
 

Skölj clementinerna väl och lägg sen i en gryta med vatten. Koka clementinerna i ca 2 timmar, håll koll så inte vattnet kokar bort. Använd med fördel en stor gryta. Gör under tiden pajdegen. Tärna smöret och blanda med florsocker, mjöl, vaniljsocker och salt, gärna i matberedare. Tillsätt ägget och kör snabbt till en deg. Tryck ut degen i en form med löstagbar botten. Nagga med en gaffel och låt vila i kyl en timme.

Ta upp clementinerna, dela på mitten och ta bort eventuella kärnor. Mixa grovt, med skal och allt. Riv mandelmassan fint och blanda med smör, ägg och dom mixade clementinerna. Vänd sist i mjölet. Häll fyllningen i pajskalet. Grädda pajen på 200 grader i ca 40 min. Täck med ett bakplåtspapper om den ser ut att bli för mörk. Se så att fyllningen har stannat, den ska vara helt fast. Låt pajen svalna. Pudra över florsocker. Servera med  lättvispad grädde.

 


I helgen hade vi en riktigt trevlig kväll med två perfekta helgmyskomponenter, nämligen hamburgerbuffé och sällskapsspel! En svårslagen kombination. På buffén fanns det förutom grönsaker, klyftpotatis och quornibffar även hembakade hamburgerbröd, vitlöksmajonäs, inlagd rödlök, coleslaw, guaccamole och egengjord ketchup, och ni ska såklart få recept på alltihopa! För t ex egengjord ketchup kan jag verkligen rekomendera! Superenkelt att koka och väldigt mycket godare än köpt. Bröden blev också riktigt bra! Kanske inte så konstigt då receptet kommer från hamburgerrestaurangen Flippin Burgers.
 
 
Hamburgerbröd (12 st)

425 g (ca 7 dl) vetemjöl special

1 msk strösocker

1 krm salt
20 g jäst
2,5 dl standardmjölk
1,5 msk honung
3 msk rapsolja


Pensling

1 ägg
1 nypa salt
1 skvätt vatten


Lös upp jästen i mjölken i en bunke. Väg upp mjöl, salt, socker mjölk, honung och rapsolja och häll det i bunken med jästblandningen. Knåda degen i bakmaskin eller med degkrokarna på elvisp i 10 – 12 minuter, degen skall släppa från bunken, vara elsatisk och lättbearbetad. Sätt lock eller plastfolie på bunken och låt jäsa i 60 minuter. Degen skall dubbla sin storlek. Knåda degen lätt för hand på mjölat bakbord och dela den i 12 bitar. Rulla varje bit till en boll och lägg på smörad plåt. Platta till bullarna med handen och låt jäsa under duk i 60 – 80 minuter tills de dubblat sin storlek. Vispa ägg, salt och vatten med en gaffel. Pensla bullarna och grädda dem sedan i 6 – 8 min i 225 grader. 

Inlagd rödlök, recept HÄR. Guacamole, recept HÄR
 
Vitlöksmajonäs
3 äggulor
1,5 tsk vitvinsvinäger
4 dl rapsolja (ej kallpressad)
1-2 vitlökklyftor
salt
 
Låt alla ingredienser bli rumstempererade. Blanda ägg och vinäger. Vispa (med elvispI i oljan i en smal stråle tills majonäsen tjocknar. Riv/pressa vitlöken och tillsätt. Smaka av med salt.
 
Ketchup

1 burk hela tomater (à 400 g)
1 dl äppelcidervinäger
1 lagerblad
1 krm malen kanel
1 krm kryddnejlikor
0,5 dl råsocker
0,5 dl tomatpuré
0,5 tsk salt

1 msk potatismjöl


Koka upp äppelcidervinäger, lagerblad, kanel, kryddnejlikor och råsocker i en kastrull.

Häll av spadet från tomaterna och tillsätt dessa tillsammans med tomatpuré och salt. Låt småkoka på svag värme utan lock ca 45 minuter. Rör då och då. Ta upp lagerbladet. Mixa slätt med stavmixer ochrRör ner potatismjölet utrört i lite kallt vatten. Låt få ett uppkok och ta genast från värmen. Låt svalna och häll i en ren burk.

 
Coleslaw, recept HÄR.


Nu ska ni få två superenkla recept på tillbehör som du lätt svänger ihop till ja, det mesta skulle jag säga! Citronkeson passar som dressing till matiga sallader eller som krämigt tillbehör till grönsaksbiffar. Citron och keso är en (kanske otippat?) god kombination! Väldigt fräscgt och gott. Och den vitlöksfrästa broccolin med lite parmesanflagor är god till t ex potatisrätter eller som en varm liten sallad till grytan, biffarna eller pastan. Testa!
 
 
Vitlöksfräst broccoli
1 "bunt" färsk broccoli
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
flingsalt
parmesan
 
Dela broccolin i buketter och skär dessa sen i tunna skivor. Finhacka vitlöken. Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs broccoli och vitlök tills broccolin mjuknat lite men ändå har lite tuggmotstånd. Strö över flingsalt och hyvla över lite parmesan.
 
 
Citronkeso (världens enklaste recept)
1 burk keso (250 g)
skal från 1 citron
 
Riv skalet från citronen och rör ihop med keson. Klart!
 
 


En kaka som jag tycker har blivit alldeles bortglömd bland alla nya spexiga kakor är den gamla traditionella bondkakan. Ni vet, lite kolakakeaktig men inte fullt så seg och med härligt knapriga bitar mandel i. Kanske min favorit bland småkakor? Jättegod och kalasenkel att baka. Ner med alla ingredienser i matberedaren och kör till en deg och sen är det bara att baka ut. (Det går förstås att göra för hand också!) En perfekt liten kaka att plocka fram till tekoppen på fredagseftermiddagen.
 
 
Bondkakor (ca 25 st)
2,5 dl vetemjöl
1 dl socker
1/2 dl hackad mandel
1 msk ljus sirap
1/2 msk vatten + 1/2 tsk bikarbonat (blandat)
100 g smör
 
Rör ihop alla ingredienser till en deg. Forma till en rulle, ca 3-4 cm i diameter, rulla in i plastfolie och lägg i kylen ca 30 min. Skiva rullen i 1/2 cm tjocka skivor, lägg på en plåt med bakplåtspapper och grädda i 200 grader i ca 5-7 min.
 


Det har varit lite skralt med matlagningen de senaste dagarna (veckorna?). Helgdagarna har avslöst varandra och vi har mest ätit nyårsrester, enkla soppor, smörgåsar, fika... Men nu börjar der bli dags att få ordning på maten igen! Igår var jag så otroligt sugen på att äta färska, knapriga grönsaker så jag utgick från en matig sallad med bladspenat, färsk broccoli, rädisor och groddar. Det är ju inte så många färska grönsaker som är i säsong nu. förutom kål och morötter, men just mörkgröna och lite grova grönsaker som spenat och broccoli tycker jag i alla fall smakar bra såhär års och så även groddar som ger det där krispet som man längtar efter såhär års.
 
Därefter la jag till en bönröra som jag läst recept på nyligen och som verkade himla god, och det var den! Bönor, oliver, citron, vitlök och olivolja som mixas ihop. Så gott! Som en hummus i konsistensen, men andra smaker. Superenkel att göra och gott till en massa saker. Grönsaksbiffar och bollar, quinoa/matvetesallader, tex mex-mat osv. En bra-att-ha-röra helt enkelt. Men tillbaka till gårdagens middag. Sallad och röra, men mer då? Jo, det fick bli strimlad och stekt hallomi (alltid gott!) blandas med strimlade soltorkade tomater och mozzarella. En ost- och tomatsallad kan man säga som gav både proteiner och goda smaker och gjorde middagen komplett. Svårare än så behöver det inte vara att komponera en smakrik, snabblagad och urgod vegetarisk middag!
 
 
Bön- och olivröra
380 g kokta bönor, t ex borlotti eller stora vita
2 dl gröna oliver, urkärnade
1 vitlöksklyfta
skal och saft från 1/2 citron
1/2 dl olivolja
1/2 tsk salt
1/2 tsk kajennpeppar
 
Häll av och skölj bönorna. Lägg i en skål tillsammans med oliver, citron och olja och mixa slätt med mixerstav. Smaka av med salt och kajennpeppar. (Obs, hade gröna och svarta oliver i röran, därav den inte jättehärliga färgen.)
 


Förra nyårsafton hade jag som nyårsmål att bli vardagsvegetarian, och det har jag blivit med råge. Vi lagar aldrig kött hemma längre och jag äter det ytterst sällan numera. Det händer att jag äter kött när jag blir bjuden eller på restaurang om jag blir sugen. Jag har verkligen varit road av den vegetariska matlagningen under året och känt en större inspiration och matlagningslust än någonsin- kul! Och jag hoppas att jag med min numera rätt gedigna VEGETARISKA KATEGORI kunnat inspirera även er att äta mer vegetarisk mat. För det kan ju inte nog poängteras hur många fördelar det innebär; bra för miljön, snällt mot djuren, bra för hälsan, billigt och såklart, gott! Jag kommer fortsätta med den vegetariska matlagningen och antagligen bjuda på många recept ur Vår gröna kokbok som jag fick i present nu i jul. Kokboken är ett hett tips till er som vill laga mer vegetariskt, oavsett om ni är vana veg-matlagare eller mer nybörjare. Boken innehåller massor av recept, både vardagliga och festliga, och dessutom intressant och nyttig fakta om olika livsmedel som frön, gryn, grönsaker, örter mm. 
 
 
Ett första recept ur den blir denna urgoda provencalska böngryta med smak av citron och timjan och matiga bitar av potatis. En gryta på billiga ingredienser och som är minst lika god uppvärmd dagen efter. Originalreceptet innehåller egentligen cocktailtomater, men eftersom dessa inte är i säsong nu (och därmed både dyra och smaklösa) så har jag bytt ut dem mot soltorkade tomater. Vill man lyxa till det kan grytan toppas med frasiga krutonger, ett perfekt sätt att ta tillvara bröd som blivit torrt.
 
 
Provencalsk böngryta (6 port.)
500 g potatis
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
6 dl vatten
3 msk vitvinsvinäger
2 grönsaksbuljontärningar
2 dl creme fraiche
1/2 tsk salt
1/2 tsk kajennpeppar
1 tsk timjan
2 msk citonsaft
2 burkar à 380 g bönor, valfri sort
5 soltorkade tomater, hackade
 
torrt bröd
olivolja
 
Skala och tärna potatisen. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs allt i olivolja i en stor gryta i några minuter utan att det tar färg. Slå på vatten och tillsätt vitvinsvinäger och buljong. Låt koka tills potatisen är mjuk, ca 20 min.Tillsätt creme fraiche och kryddor och låt koka upp igen. Rör ner citronsaft. Häll av och skölj bönorna och rör ner i grytan tillsammans med soltorkade tomater.
 
Riv/skär brödet i bitar och stek gyllene i en het stekpanna med olivolja. Servera till grytan.
 
Välj dina favoritbönor till grytan, jag tog kikärtor och svarta bönor.


Dåså, då var det dags för ett nytt år! Gårdagens festligheter blev mer än lyckade och jag påmindes än en gång hur trevligt det är med knytkalas. Med relativt små insatser per person lyckades vi duka upp en buffé som innehöll laxpaj, charkuterier, västerbottenostpaj med sparris, två sorters vegetariska piroger, ost- och skinkpaj, tunnbrödsnittar, ostar, kex och bröd. Lyxigt så det förslår! Vi åt och åt och avslutade middagen med desserten jag gjort, en choklad- och kaffeglasstårta som var riktigt god! En chokladkexbotten som först täcks med ett tjockt lager mörk chokladtryffel och sen toppas med krämig kaffeglass. Friska bär och frukt på toppen gjorde desserten fulländad! Enkel att göra var den dessutom, och förutom dekoren med bär/frukt så kan den förberedas flera dagar i förväg. Se bara till att ta fram tårtan ca 20-30 min innan servering så att den hinner tina.
 
 
Choklad- och kaffeglasstårta (ca 10 bitar)
Botten
250 g digestivekex
3 msk kakao
50 g smält smör
 
Chokladtryffel
2 1/2 dl vispgrädde

180 g mörk choklad


Kaffeglass

4 dl vispgrädde
2 msk pulverkaffe
1 dl florsocker
2 äggulor


bär eller frukt till dekoration

ev. mörk choklad till chokladdekorationer


Botten: Krossa kexen i en matberedare, tillsätt kako och till sist smält smör. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter med bakplåtspapper i bitten. Ställ i frysen ca 15 minuter och grädda sen ca 8 minuter i 200 graders . Låt svalna.


Chokladtryffel: Koka upp grädden. Tillsätt den mörka chokladen i bitar. Rör tills den smält och blandat sig till en slät chokladkräm. Häll i formen, ställ i kylen för att kallna.


Kaffeglass: Värm lite av grädden i en kopp och rör ut kaffepulvret tills det löst sig. Låt svalna något. Blanda med äggulor och florsocker. Vispa grädden fast och vänd försiktigt ner i kaffesmeten. Bred ut på den stelnade tryffeln. Täck med plastfolie och ställ i frysen minst 4 timmar.

Spröd chokladbotten, krämig chokladtryffel och så gräddig kaffeglass. Gott gott!
 
Chokladnätet är helt enkelt tunt spritsad smält choklad som fått stelna och sen monterats på den färdiga tårtan.
 
En liten bit fanns kvar idag att kalasa på, precis lika gott som igår!
 
Jag dukade på klassiskt nyårsvis i vitt och guld och lite glitter i form av paljettstjärnor. Med nystrukna vita linnedukar och nyputsade mässingsljusstakar behövs inte så mycket mer! Den enorma och fullkomligt ljuvliga blombuketten överraskades jag med av min man häromdagen när jag fyllde år. Väldigt lyxigt att ha ett så fint arrangemag att duka med på nyår!
 
 
 
 
 
 
 
Gott nytt 2015!
 


I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se