Jag är inte, som jag har nämt tidigare, så väldigt förtjust i köttsubstitut som soja- eller quornprodukter. Kanske mest för att jag tycker att det är så mycket roligar,e och godare, att laga vegetarisk mat utan "byta ut" köttet utan laga helt nya rätter. Men också för att produkterna ofts är dyra och rätt näringsfattiga. Men! Ibland kan de faktiskt vara rätt bra och ha en funktion, t ex när man vill laga en specifik rätt men där köttet är svårt att ersätta utan att smaken förändras.
 
I detta fall pratar jag om Flygande Jakob. Ni vet 80-talsrätten med kyckling, chilisås, banan och jordnötter? En rätt jag tycker väldigt mycket om men som jag inte ätit på länge då just kyckling är något jag uteslutit helt det senaste året. Men nu blev suget för stort och då fick några quornfiléer rycka in och ersätta kycklingen, och oj så gott det blev! Denna, för mig, barndomsmaträtt som innehåller ungefär inga nyttigheter eller miljösmarta val alls utan bara smarrigt vitt ris, grädde, chilisås... Men ibland får man lyxa till det lite, innan man återgår till bönorna och rotfrukterna igen!
 
 
Flygande quorn (4 port.)
6 quornfiléer
olja till form
2 bananer
2,5 dl grädde
0,75 dl chilisås
ca 1 dl jordnötter
 
Smörj en ugnform med lite olja och lägg i quornfiléerna. Skiva bananer och fördela över. Vispa grädden fluffig och rör ner chilisåsen och bred över quornen. Strö över jordnötterna och gratinera ca 10-15 min i 200 grader tills täcket fått fin färg. Servera med ris och en god sallad.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se