Igår drog ju som bekant årets Melodifestival igång och jag tycker att vi invigde festivalen på allra bästa sätt, nämligen genom en god middag tillsammans med vänner innan vi bänkade oss framför alla framföranden med en smarrig dessert framför oss. Till varmrätten var jag sugen på inviga min nygamla gjutjärngryta jag köpte för några veckor sedan, så det fick bli en vegetarisk bönchili. Chili är ju traditionellt sett en gryta på nötkött med mycket chilismak, men det gick alldeles utmärkt att göra en köttfri sådan. Med tomater som bas, morot, paprika och chili som smaksättare och svarta bönor som lite tuggmotstånd (och rejält med kryddor!) så blev det en riktigt god, het och härlig gryta. Dessutom är det perfekt bjudmat! Grytan, som gärna får koka minst en timme, sköter sig själv på spisen och det är enkelt att göra många portioner. Dessutom är det billiga ingredienser som gör den perfekt för stora bjudningar. 
 
Jag serverade grytan med gräddfil, kuvertbröd med vitlökssmör, avokadosallad och ost- och chiligratinerade nachos. Det är himla trevligt att sitta och plocka med nachos, skopa upp gryta med en bit bröd, ta lite mer sallad... Jag tror att vi alla åt säkert tre tallrikar var igår- bra betyg!
 
 
Vegetarisk bönchili(8 port.)
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
olja att steka i
2-3 tsk chilipulver (gärna rökt)
1 msk paprikapulver
2 msk oregano
1 färsk chilifrukt
2 paprikor (gärna spetsig s.k snackpaprika)
2 morötter
3 msk tomatpuré
2 förp. krossade tomater (à 400 g)
1 dl vatten
2 grönsaksbuljongtäringar
2 msk råsocker
2 förp. kokta svarta bönor
salt & svartpeppar
 
Skala och finhacka lök och vitlök. Stek i olja i en stor gryta i ca 10 min tills löken blivit glansig och genomskinlig. Den ska inte ta färg! Tillsätt kryddorna och fräs med någon minut. Tärna morot och paprika smått, strimla chilin (utan kärnor) och fräs ca 5 min. Rör ner tomatpuré, krossade tomater, vatten, buljong och råsocker. Låt småkoka under lock minst en timme, gärna längre. Häll av och skölj bönorna och rör ner i grytan, låt bli varmt. Smaka av med salt, peppar och ev. mer kryddor. 
 
 
Kuvertbröd (ca 20 st.)
25 g jäst
5 d ljummet vatten
1 ms honung
0,5 dl olivolja
1 tsk salt
ca 12 dl vetemjöl
 
Smula jästen i en bunke och lös upp med vattnet. Rör ner honunh, olja och salt och det mesta av mjölet. Rör till en smidig deg som släpper från kanterna. Täck med plastfolie och lägg på en handduk, låt jäsa 1 timme. Häll ut degen på en väl mjölad bänk och tryck ut degen till en stor rektangel. Skär degen i ca 20 trekanter (skär t ex degen i tre långa remsor som sedan skärs diagonalt till små trianglar), lägg på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa under handduk i 45 min. Grädda i 225 grader i ca 12 minuter. Låt svalna på galler.
 
Servera gärna brödet med vitlökssmör: rör smör, t ex Bregott, mjukt och blanda med finriven vitlök.
 
Gratinerade nahos: varva nachochips (saltade) med riven ost och strimlade jalapenos. Gartinera i 225 grader i ca 10 min tills osten smält. Strö över finhackad rödlök.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se