Jag är inte, som jag har nämt tidigare, så väldigt förtjust i köttsubstitut som soja- eller quornprodukter. Kanske mest för att jag tycker att det är så mycket roligar,e och godare, att laga vegetarisk mat utan "byta ut" köttet utan laga helt nya rätter. Men också för att produkterna ofts är dyra och rätt näringsfattiga. Men! Ibland kan de faktiskt vara rätt bra och ha en funktion, t ex när man vill laga en specifik rätt men där köttet är svårt att ersätta utan att smaken förändras.
 
I detta fall pratar jag om Flygande Jakob. Ni vet 80-talsrätten med kyckling, chilisås, banan och jordnötter? En rätt jag tycker väldigt mycket om men som jag inte ätit på länge då just kyckling är något jag uteslutit helt det senaste året. Men nu blev suget för stort och då fick några quornfiléer rycka in och ersätta kycklingen, och oj så gott det blev! Denna, för mig, barndomsmaträtt som innehåller ungefär inga nyttigheter eller miljösmarta val alls utan bara smarrigt vitt ris, grädde, chilisås... Men ibland får man lyxa till det lite, innan man återgår till bönorna och rotfrukterna igen!
 
 
Flygande quorn (4 port.)
6 quornfiléer
olja till form
2 bananer
2,5 dl grädde
0,75 dl chilisås
ca 1 dl jordnötter
 
Smörj en ugnform med lite olja och lägg i quornfiléerna. Skiva bananer och fördela över. Vispa grädden fluffig och rör ner chilisåsen och bred över quornen. Strö över jordnötterna och gratinera ca 10-15 min i 200 grader tills täcket fått fin färg. Servera med ris och en god sallad.
 
 


Ett roligt pyssel och något som kan förändra ett helt rum är att klä om möbler, förslagsvis stolar eller pallar. Har man till exempel köksstolar med en klädd dyna krävs det varken lång tid eller mycket pengar för att på ett enkelt sätt förändra dem. Eller varför inte satsa just på ett gäng begagnade stolar som man sedan klär om med ett fint tyg, om man ska byta ut eller köpa nya möbler? Den enda som krävs är tyg och en häftpistol! Det sistnämnda kan köpas t ex på Clas Ohlson för en billig peng och kan användas till mycket, alltså en bra investering överlag.
 
Jag sprang på två så himla fina, gamla stolar på loppis härom veckan och kunde bara inte motstå den fina ryggen på dem. Dessutom kostade de bara ynka 40 kr styck! Tyget på dynan var både hiskeligt fult och hemskt slitet, och dessutom var dynan väldigt nedsutten och tunn, så de klädde jag raskt om. Med ett lager stoppning och ett nytt tjusigt tyg blev de som nya!
 
Före...
 
Lossa tyget på baksidan och använd det sedan för att mäta ut måtten på det nya tyget. Klipp efter det gamla tyget och häfta sedan fast det nya tyget på baksidan på samma sätt. Var noga med att sträcka tyget under häftningen så att det inte blir för löst, och var noga så att hörnen inte blir knöliga.
 
Och efter! En av stolarna står nu i hallen och en agerar klädhängare bredvid sängen, och dessutom är de perfekta att plocka fram till köksbordet när det vankas extra många gäster.
 
Tips! För att klä om stolar (eller en pall eller likande) så behövs inte särskilt mycket tyg, så då kan det vara läge att leta bland stuvbitarna i tygaffären. De brukar inte kosta många kronor! Det här tyget kommer dock från Ikea och jag gillar den gamla skolplansch-känslan de har.


Jag tror att jag gar skrivit det förut, men goda sopprecept kan man aldrig ha för många av! Jag vet inte hur förtjusta ni är i soppa, men jag äter det gärna en gång i veckan, minst! Min man hade senast idag fått frågan på jobbet om han möjligtvis gick på någon diet, eftersom han åt soppa så ofta till lunch. Men icke, inga diet-soppor här inte utan bara goda, matiga, varma vegetariska soppor som allra helst serveras med en god ostsmörgås. Dagen sopprecept är knallgrönt och fyllt av nyttigheter i form broccoli. Topppa med krämig ädelost så förvandlas soppan till en liten lyxmåltid mitt i veckan.
 
 
Brooccolisoppa med äldeost (4 port.)
1/2 purjolök
olja
500 g fryst broccoli
1 grönsaksbuljongtärning
vatten, ca 6 dl
1 dl gräddmjölk (hälften hälften)
salt & svartpeppar
100 g ädelost
 
Skölj och strimla purjo. Fräs mjuk i olja utan att den tar färg. Ner med broccoli och häll sedan på vatten så att det precis täcker. Smula i en buljongtärning och låt småkoka tills broccolin är mjuk. Mixa slät och tillsätt gräddmjölk, salt och peppar. Rör ner ädelosten smulad i bitar eller låt var och en toppa sin egen soppa med osten.
 
Ät med ostsmörgås!


Nu är det verkligen tulpantider och jag lyxar oftast till det med en bukett i veckan. Håller man lite koll så brukar det gå att hitta 10-pack för 30-40 kr vilket jag tycker är billigt för en veckas njutning! Dock brukar ju bladen på tulpanerna ge upp lite tidigare än själva blommorna och de kanske börjar kännas lite hängiga. Då brukar jag klippa av blommorna och placera i mindre vaser eller glas, gärna tillsammans med några blommor eller kvistar. Då kommer de mer till sin rätt, utan de gängliga stjälkarna och de gulnande bladen.
 
 
Här har jag klippt av gängliga pärlhyacinter från en kruka och knipsat några kvistar från en lite yvig krukväxt. Fint i all sin enkelhet! Och, små söta vaser eller glas hittar ni förstås på loppis för knappt några pengar alls. Den runda fina vasen med vita tulpaner köpte jag igår på Erikshjälpen för 9 kr...
 
 
 


Lördagkvällens dessert blev den urklassiska efterrätten marängsviss, men med en liten twist, nämligen citron! Istället för chokladsås kokade jag en sötsyrlig och härlig smörig lemoncurd och istället för vanliga maränger så gjorde jag citronmaränger. Bananerna fick ersättas av kanderad mandel för lite extra crunch, och så vanlig vaniljglass och fluffig vispgrädde till. Riktigt gott och en trevlig dessert där alla själva kan plokca ihop sin favoritkombination. Lemoncurden kan förstås köpas färdig på burk, men det är faktiskt väldigt enkelt att göra egen! Det enda som behövs är ägg, socker, citronsaft, smör och ett vakande öga så att den inte börjar koka utan bara sjuder.
 
 
Lemoncurd
2 ägg
2 dl socker
saften från 2 citroner (ca 1,5 dl)
75 g smör
 
Vispa ägg och socker i en kastrull. Slå på plattn och tillsätt citronsaften och vispa sedan ner smöret i små kuber tills det smälter. Låt sjuda på svag värme och under ständig omrörning tills curden tjocknar. Låt svalna och förvara sedan i kylskåp.
 
Recept på kanderad mandel finns HÄR.
 
 
Citronmaränger (ca 30 st)
2 äggvitor
1 nypa salt
2 dl strösocker
1 msk citronsaft
skalet från 1 citron
 
Vispa äggvitor och salt till ett fast skum. Vispa ner sockret lite i taget tillsammans med citronsaft och citronskal till en fluffig och glansig marängsmet. Spritsa eller klicka ut små maränger på en plåt med bakplåtspapper och grädda i 100 grader i ca en timme.


Igår drog ju som bekant årets Melodifestival igång och jag tycker att vi invigde festivalen på allra bästa sätt, nämligen genom en god middag tillsammans med vänner innan vi bänkade oss framför alla framföranden med en smarrig dessert framför oss. Till varmrätten var jag sugen på inviga min nygamla gjutjärngryta jag köpte för några veckor sedan, så det fick bli en vegetarisk bönchili. Chili är ju traditionellt sett en gryta på nötkött med mycket chilismak, men det gick alldeles utmärkt att göra en köttfri sådan. Med tomater som bas, morot, paprika och chili som smaksättare och svarta bönor som lite tuggmotstånd (och rejält med kryddor!) så blev det en riktigt god, het och härlig gryta. Dessutom är det perfekt bjudmat! Grytan, som gärna får koka minst en timme, sköter sig själv på spisen och det är enkelt att göra många portioner. Dessutom är det billiga ingredienser som gör den perfekt för stora bjudningar. 
 
Jag serverade grytan med gräddfil, kuvertbröd med vitlökssmör, avokadosallad och ost- och chiligratinerade nachos. Det är himla trevligt att sitta och plocka med nachos, skopa upp gryta med en bit bröd, ta lite mer sallad... Jag tror att vi alla åt säkert tre tallrikar var igår- bra betyg!
 
 
Vegetarisk bönchili(8 port.)
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
olja att steka i
2-3 tsk chilipulver (gärna rökt)
1 msk paprikapulver
2 msk oregano
1 färsk chilifrukt
2 paprikor (gärna spetsig s.k snackpaprika)
2 morötter
3 msk tomatpuré
2 förp. krossade tomater (à 400 g)
1 dl vatten
2 grönsaksbuljongtäringar
2 msk råsocker
2 förp. kokta svarta bönor
salt & svartpeppar
 
Skala och finhacka lök och vitlök. Stek i olja i en stor gryta i ca 10 min tills löken blivit glansig och genomskinlig. Den ska inte ta färg! Tillsätt kryddorna och fräs med någon minut. Tärna morot och paprika smått, strimla chilin (utan kärnor) och fräs ca 5 min. Rör ner tomatpuré, krossade tomater, vatten, buljong och råsocker. Låt småkoka under lock minst en timme, gärna längre. Häll av och skölj bönorna och rör ner i grytan, låt bli varmt. Smaka av med salt, peppar och ev. mer kryddor. 
 
 
Kuvertbröd (ca 20 st.)
25 g jäst
5 d ljummet vatten
1 ms honung
0,5 dl olivolja
1 tsk salt
ca 12 dl vetemjöl
 
Smula jästen i en bunke och lös upp med vattnet. Rör ner honunh, olja och salt och det mesta av mjölet. Rör till en smidig deg som släpper från kanterna. Täck med plastfolie och lägg på en handduk, låt jäsa 1 timme. Häll ut degen på en väl mjölad bänk och tryck ut degen till en stor rektangel. Skär degen i ca 20 trekanter (skär t ex degen i tre långa remsor som sedan skärs diagonalt till små trianglar), lägg på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa under handduk i 45 min. Grädda i 225 grader i ca 12 minuter. Låt svalna på galler.
 
Servera gärna brödet med vitlökssmör: rör smör, t ex Bregott, mjukt och blanda med finriven vitlök.
 
Gratinerade nahos: varva nachochips (saltade) med riven ost och strimlade jalapenos. Gartinera i 225 grader i ca 10 min tills osten smält. Strö över finhackad rödlök.


Jag har precis gjort matlådor av resterna från kvällens middag och måste tipsa er nu på en gång om denna kalasgoda gryta med fantastiska bröd till. En mustig gryta med blomkål och kokosmjölk och indiska smaker i form av kryddblandningen garam masala. Och till detta sval yoghurt och kanske världens enklaste naanbröd! Grytan ska puttra i någon kvart och under tiden är det perfekt att svänga ihop dessa supersnabba och magiskt goda olivoljedoftande bröd.
 
Jag kan dock inte på något sätt ta åt mig äran för dessa fina recept utan de är hämtade rakt av från bloggen Vardag.nu.
 
 
Indisk blomkålsgryta (4 port.)

1 gul lök
1 litet blomkålshuvud

olja att steka i

1 msk tomatpuré
2 tsk gurkmeja
1 msk garam masala
4 potatisar
1 burk krossade tomater, ca 400 g
1 burk kokosmjölk, ca 400 g
100 g spenat, fryst eller färsk
1 tsk sambal oelek

salt, peppar


Hacka löken och stek löken mjuk i olja i en gryta. Dela blomkålen i mindre buketter och stek med löken tills blomkålen fått lite färg. Låt tomatpuré, gurkmeja och garam masala fräsa med någon minut.  Skala och tärna potatisen och tillsätt tillsammans med krossade tomater och kokosmjölk. Koka under lock tills potatisen är färdig, ca 15 min. Tillsätt spenaten och rör om. Smaka av med sambal oelek, salt och peppar.

Lök och blomkål får fräsa med kryddor.


Enkla naanbröd
(4 st.)

4-5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
0,5 dl vatten
1 dl turkisk yoghurt
1 ägg
olivolja
flingsalt

Blanda vetemjöl, bakpulver och salt. Vänd i vatten, yoghurt och ägg. Arbeta snabbt ihop till en jämn deg. Dela i 8 lika stora bitar och kavla ut till tunna, ca 0,5 cm, ovala bröd. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i 6-8 minuter, tills de fått fin färg. Pensla med olivolja och flingsalt direkt när du tar ut dem ur ugnen. Servera naanbröden varma eller ljumma.

Frasiga på utsidan och mjuka på insidan med god smak av olivolja och flingsalt.


I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se