I söndags gick den årliga glöggprovningen av stapeln och som vanligt testade vi fyra olika sorters glögg, de flesta nya för året. Betyg och omdömen på dessa kommer, men först så tänkte jag bjuda på recepten på det vi åt vid den efterföljande middagen. Till huvudrätt hade jag lagat något knasigt som julhamburgare! Ja, jag vet inte om man ens kan säga att en hamburgare är juli, men ganska många traditionellt juliga ingredienser och smaker fanns i alla fall med; grönkålslaw, senapsmajonäs, karamelliserad rödlök och cheddarost. Till detta serverades sötpotatispommes och hemkokt ketchup kryddad med kanel och nejlika. Detta blev faktiskt en riktig höjdar-hamburgare! En av de bättre jag gjort skulle jag nog vilja påstå. Så många goda smaker som gjorde sig fint ihop. Väl värt att testa tycker jag!
 
Till själva burgaren använde jag quornfärs och gjorde "smeten" enligt köttbulle-receptet jag skrev om för några veckor sedan och det blev riktigt bra! Saftiga och smakrika burgare med bra konstistens. 
 
 
Juliga hamburgare (4 st)
4 hamburgare gjorda enligt DETTA recept, men formade till burgare istället för köttbullar
4 goda hamburgerbröd, t ex surdeg eller brioche
4 tjocka skivor cheddrost (riktig, inte sådan plastig hamburgerost)
karamelliserad rödlök, recept HÄR
senapsmajonäs, se nedan
grönkålslaw, se nedan
3 sötpotatisar
olja
flingsalt
kryddig ketchup, se nedan
 
Senapsmajonäs
1 dl majonäs
1/2 dl grovkornig senap
 
Blanda ihop- klart!
 
Grönkålslaw
3 rejäla grönkålskvistar
1 liten gul lök
1 äpple
lite citronsaft
1/2 dl gräddfil
2-3 msk majonäs
2 msk vinäger, t ex äppelcidervinäger eller vitvinsvinäger
salt
 
Skär bort stammen från grönkålen och stirmla bladen. Strimla löken tunt och riv äpplet grovt. Presa citronsaft över det rivna äpplet så att det behåller sin ljus färg och inte mörknar. Blanda ihop. Vispa ihop gräddfil, majonäs, vinäger och salt efter smak chc dressa salladen med. Låt gärna stå några timmar innan servering.
 
Julkryddad ketchup
1 burk hela tomater (à 400 g)

1 dl äppelcidervinäger
1 lagerblad
2 krm malen kanel
2 krm kryddnejlikor
0,5 dl råsocker
0,5 dl tomatpuré
0,5 tsk salt
1 msk potatismjöl

Koka upp äppelcidervinäger, lagerblad, kanel, kryddnejlikor och råsocker i en kastrull. Häll av spadet från tomaterna och tillsätt dessa tillsammans med tomatpuré och salt. Låt småkoka på svag värme utan lock ca 45 minuter. Rör då och då. Ta upp lagerbladet. Mixa slätt med stavmixer ochrRör ner potatismjölet utrört i lite kallt vatten. Låt få ett uppkok och ta genast från värmen. Låt svalna och häll i en ren burk.

GÖR SÅHÄR:
Forma quornfärsen till fyra hamburgare och stek i smör tills de fått fin färg och är grenomstekta. Lägg på cheddarosten så att en smäter lite. Rosta bröden. Montera ihop med karamelliserad rödlök, senapsmajonäs och grönåkålslaw. 

Skala och skär sötpotatisen i stavar. Blanda med olja och kör i ugnen i ca 20 min på 200 grader tills potatisen är mjuk och fått knaprig ta. Salta och servera med ketchupen.
 
Ovanlig julmiddag, men ack så gott!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se