Då var det dags att presentera årets glöggtest. Vi testade fyra olika sorter, några nya för året och några nya för oss själva. All glögg serverades varm och alla fyra personer fick avge en poäng på en skala 1-10 samt ett omdöme. Poängen räknades sedan ihop och delas med fyra för att få ett medelbetyg. Till glöggen knaprade vi på grönkålschips (helt enkelt friterad och saltad grönkål- gott!), karamelliserade popcorn (köpta) och honungsrostade kryddiga mandlar. De sistnämnda gör ni såhär:
 
 
Kryddiga honungsrostade mandlar 
200 g mandel
2 msk flytande honung
1 tsk paprikapulver
1/2 tsk chilipulver
flingsalt
 
Rosta mandlarna i en torr och het stekpanna. Säng värmen något och ringla över honungen och strö över kryddorna. Rosta tills mandlarna blivit knapriga. Smaka av med flingsalt och låt svalna.
 
 
Så till GLÖGGTESTET:
 
 
 
 
Saturnus Havtorn
En nyhet för året som tyvärr inte föll oss särskilt mycket i smaken. Alla var överens om att doften inte alls var tilltalande; kommentarer som "fotkräm" och "läkemedel" dök upp. Någon tyckte att den, på ett negativt sätt, smakade koriander. Smaken var dock frisk och bärig men inte särskilt kryddig. Det var en smak som försvann oerhört snabbt och kändes därmed lite klen. De flesta var dock överens om att den nog skulle passa bäst som kall. Snittbetyg: 3,5/10.
 
 
Saturnus Hallon & Lakrits
Denna godisglögg med smak av godisbiten hallon-lakritsdödskalle blev tyvärr heller ingen favorit. Trots att de flesta i testpanelen gillar godisbiten föll glöggen inte någon i smaken. Den var på tok för söt och klibbig och utan glöggsmak, mer en antydan till lite tvål. "Varm drinkmix" tyckte en person. Någon tyckte den smakade mest lakrits, någon annan mer hallonbåt, men samtliga var överens om att den söta och syntetiska smaken inte var någon höjdare. Snittbeyg: 1,5/10.
 
Kullamust Äpple- "gör din egen glögg"
Detta var ett nytt och lite roligt koncept; en äppelmust där man får med en liten påse glöggkryddor som ska koka med musten innan den serveras. Doften var god och kryddig men tyvärr fick inte musten lika mycket smak. Den smakade mest kanel men i övrigt mest äpple. Någon tyckte den doftade och smakde kanelbulle. Inte särkilt mycket glöggkänsla (vilket drog ner betyget) men dock en väldigt trevlig och god äppelsmak som smakade "äppelsaft" och "utflykt". Frisk, lagom söt (inget socker är tillsatt) och lättdrucken. Snittbetyg: 5/10.
 
 
Herrljunga Blåbär
Det här blev favoriten! Frisk glögg med lagom kryddning. "Snäll" glögg utan att vara mesig. Både doftade och smakade verkligen blåbär. Både smak av blåbärssylt och blåbärssoppa nämndes, i positiva ordalag. En glögg alla testdeltagare absolut ville dricka igen! Snittbetyg: 9/10.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se