Har ni några favoriter bland julens sötsaker? Jag gillar nog i princip allt juligt sött, men mina favoriter är riktiga klassiker; lussekatter, knäck, romerska bågar och gröna marmeladkulor. Jag tycker att julen ska bestå av både goda kakor, gärna någon julig efterrätt och massor av godis. Något nytt recept på julgodis får ni faktiskt inte i år av den enkla anledningen att jag enbart gjorde gamla favoriter som det redan finns recept på här: knäck, mjölkchokladfudge med apelsin och minttryffel. Jag kan rekommendera dem alla, liksom resten av alla 23 recept som finns i kategorin JULGODIS. Vad sägs om t ex citronkola, mintchokladfudge eller jordnötstryffel?
 
Men eftersom att jag inte har något nytt julgodisrecept att tipsa om så tänkte jag istället bjuda er på ett recept på en riktig gammal julklassiker; fruktkakan! En tung, saftig mjuk kaka bakad på mycket ägg och smör och fullspäckad med frukt, i detta fall apelsin, russin, fikon och cocktailbär. Låt kakan ligga och safta till sig i kylskåp minst ett dygn innan den ska ätas, och den håller upp till två veckor i kyl!

 
Fruktkaka
1 påse/ask röda cocktailbär (50 g)

ca 10 torkade fikon

1 dl russin
1 påse/ask hackat apelsinskal (50 g)
1/2 dl pressad apelsin
200 g smör
2 dl socker
4 ägg
4 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver

Hacka cocktailbär och fikon och blanda med resten av frukten. Häll över den pressade apelsinsaften. Rör smör och socker pösigt och blanda sen i äggen, ett i taget. Rör ner frukten med saften, blanda väl. Blanda mjöl och bakukver väl och vänd ner i smeten. Häll i en smord och bröad avlång form, ca 2 liter. Grädda 1 timme och ca 15 min i 150 grader. Låt kakan svalna i formen innan den stjälps upp. Linda sen in kakan i plastfolie och förvara den i kylskåpet ca 1 dygn innan den serveras. 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se