I år verkar trenden med ett grönare julbord vara starkare än någonsin. I varenda matrelaterad media tycker jag att det dyker upp recept på vegetariska julrätter och tips på en grönare mathålning i jul. Inte mig emot såklart som verkligen är en förespråkare av vegetarisk mat. (Det är ju den vettigaste och absolut godaste maten!) Men jag gör ju dock nästan lite tvärtom; resten av året äter jag till 95 % vegetariskt men unnar mig till jul lite skinka och någon leverpastejsmörgås. För det kan ju också vara så himla gott! Men hur som helst tänkte även jag haka på trenden och tipsa om några recept som passar fint på julbordet om man vill ha några gröna alternativ, antingen som komplement til köttet, eller som tillbehör. (Klicka på rubrikerna för att komma till recepten.)
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Har ni några favoriter bland julens sötsaker? Jag gillar nog i princip allt juligt sött, men mina favoriter är riktiga klassiker; lussekatter, knäck, romerska bågar och gröna marmeladkulor. Jag tycker att julen ska bestå av både goda kakor, gärna någon julig efterrätt och massor av godis. Något nytt recept på julgodis får ni faktiskt inte i år av den enkla anledningen att jag enbart gjorde gamla favoriter som det redan finns recept på här: knäck, mjölkchokladfudge med apelsin och minttryffel. Jag kan rekommendera dem alla, liksom resten av alla 23 recept som finns i kategorin JULGODIS. Vad sägs om t ex citronkola, mintchokladfudge eller jordnötstryffel?
 
Men eftersom att jag inte har något nytt julgodisrecept att tipsa om så tänkte jag istället bjuda er på ett recept på en riktig gammal julklassiker; fruktkakan! En tung, saftig mjuk kaka bakad på mycket ägg och smör och fullspäckad med frukt, i detta fall apelsin, russin, fikon och cocktailbär. Låt kakan ligga och safta till sig i kylskåp minst ett dygn innan den ska ätas, och den håller upp till två veckor i kyl!

 
Fruktkaka
1 påse/ask röda cocktailbär (50 g)

ca 10 torkade fikon

1 dl russin
1 påse/ask hackat apelsinskal (50 g)
1/2 dl pressad apelsin
200 g smör
2 dl socker
4 ägg
4 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver

Hacka cocktailbär och fikon och blanda med resten av frukten. Häll över den pressade apelsinsaften. Rör smör och socker pösigt och blanda sen i äggen, ett i taget. Rör ner frukten med saften, blanda väl. Blanda mjöl och bakukver väl och vänd ner i smeten. Häll i en smord och bröad avlång form, ca 2 liter. Grädda 1 timme och ca 15 min i 150 grader. Låt kakan svalna i formen innan den stjälps upp. Linda sen in kakan i plastfolie och förvara den i kylskåpet ca 1 dygn innan den serveras. 

 


Falafel skulle jag säga är den ultimata vegetariska maten. Lättlagat, billigt, nyttigt, smakrikt och fantastiskt gott! Finns det någon som inte gillar falafel? Dessutom lätt att variera, både med tillbehör och smaksättning på själva falafeln. Originalfalafeln smakar ju persilja, vitlök och spiskummin, men det går faktiskt att smaksätta med lite allt möjligt. Vad sägs om chili och soltorkad tomat? Väldigt gott säger jag! 
 
 
Tomatfalafel med chili (4 port.)
2 förp. kokta kikärtor
1 liten gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor
ca 6-7 soltorkade tomater + 1 msk av oljan
1/2 tsk chiliflakes
1 msk vetemjöl
saft och skal från 1/2 citron
3 msk persilja
salt & svartpeppar
 
olja till stekning
 
Hll av kikärtorna och skölj. Lägg i en matberedare tillsammans med resten av ingredienserna och kör snabbt till en slät smet. Forma till små bollar, blöt händera i kallt vatten då och då så går de enklare. Stek i olja i stekpanna eller lägg på en plåt med bakplåtspapper och ringla över lite olja och kör i 200 grader i ca 20 min.
 
Servera i mjuka bröd (pita/tortilla/liba), grönsaker, lök och yoghurtsås.
 
Mer falafel:


Det är hög tid att skicka ut julkorten och som vanligt har jag gått loss i pysselverkstaden. Jag kan knappt tänka mig något roligare än just julkortspyssel. I år fastnade jag för julgranskulan och julgranen som motiv, i olika varianter. Som jag skrivit många gånger förut gällande pyssel så tycker jag det viktigaste materialet är fina, styva papper och en smal och fin tuschpenna i svart. Sen kan man komplettera med stuvbitar av gamla presentpapper, snörstumpar, pärlor, paljetter eller vad man nu gillar. Något helt pysselkit från Panduro för onödigt mycket pengar är alltså inget måste för at pyssla fina kort!
 
 
Paljetterna fin en renässans i år! Dessa har nog legat i min pyssellåda de senaste 15 åren och räcker än. Fastlimmade i en cirkel och med ett  målat snöre blir det fina, glittrande julgranskulor.
 
Fler julgranskulor i form av pappersbitar från diverese omslagspapper. Lite mer lekfullt och färgglatt!
 
Även här har diverse papperbitar fått ta plats, nu i form av ljus. Vitt, guld och lite glitter!
 
Och så några julgranar. Dessa görs enkelt instruktionen nedan:
 
Klipp en triangel och runda av "botten" lite. Klipp sedan triangeln i lika breda resmor, ca 5 st. Sprid ut dessa och limma fast på kortet med jämna mellanrum.
 
Stansa ut små rundlar ur ett fint papper med hjälp av hålslagare och limma fast som en girland, eller lite här och var som små julkulor. Avsluta med en toppstjärna!
 
Mer julkortsinspiration finns här:
 


Då var det dags att presentera årets glöggtest. Vi testade fyra olika sorter, några nya för året och några nya för oss själva. All glögg serverades varm och alla fyra personer fick avge en poäng på en skala 1-10 samt ett omdöme. Poängen räknades sedan ihop och delas med fyra för att få ett medelbetyg. Till glöggen knaprade vi på grönkålschips (helt enkelt friterad och saltad grönkål- gott!), karamelliserade popcorn (köpta) och honungsrostade kryddiga mandlar. De sistnämnda gör ni såhär:
 
 
Kryddiga honungsrostade mandlar 
200 g mandel
2 msk flytande honung
1 tsk paprikapulver
1/2 tsk chilipulver
flingsalt
 
Rosta mandlarna i en torr och het stekpanna. Säng värmen något och ringla över honungen och strö över kryddorna. Rosta tills mandlarna blivit knapriga. Smaka av med flingsalt och låt svalna.
 
 
Så till GLÖGGTESTET:
 
 
 
 
Saturnus Havtorn
En nyhet för året som tyvärr inte föll oss särskilt mycket i smaken. Alla var överens om att doften inte alls var tilltalande; kommentarer som "fotkräm" och "läkemedel" dök upp. Någon tyckte att den, på ett negativt sätt, smakade koriander. Smaken var dock frisk och bärig men inte särskilt kryddig. Det var en smak som försvann oerhört snabbt och kändes därmed lite klen. De flesta var dock överens om att den nog skulle passa bäst som kall. Snittbetyg: 3,5/10.
 
 
Saturnus Hallon & Lakrits
Denna godisglögg med smak av godisbiten hallon-lakritsdödskalle blev tyvärr heller ingen favorit. Trots att de flesta i testpanelen gillar godisbiten föll glöggen inte någon i smaken. Den var på tok för söt och klibbig och utan glöggsmak, mer en antydan till lite tvål. "Varm drinkmix" tyckte en person. Någon tyckte den smakade mest lakrits, någon annan mer hallonbåt, men samtliga var överens om att den söta och syntetiska smaken inte var någon höjdare. Snittbeyg: 1,5/10.
 
Kullamust Äpple- "gör din egen glögg"
Detta var ett nytt och lite roligt koncept; en äppelmust där man får med en liten påse glöggkryddor som ska koka med musten innan den serveras. Doften var god och kryddig men tyvärr fick inte musten lika mycket smak. Den smakade mest kanel men i övrigt mest äpple. Någon tyckte den doftade och smakde kanelbulle. Inte särkilt mycket glöggkänsla (vilket drog ner betyget) men dock en väldigt trevlig och god äppelsmak som smakade "äppelsaft" och "utflykt". Frisk, lagom söt (inget socker är tillsatt) och lättdrucken. Snittbetyg: 5/10.
 
 
Herrljunga Blåbär
Det här blev favoriten! Frisk glögg med lagom kryddning. "Snäll" glögg utan att vara mesig. Både doftade och smakade verkligen blåbär. Både smak av blåbärssylt och blåbärssoppa nämndes, i positiva ordalag. En glögg alla testdeltagare absolut ville dricka igen! Snittbetyg: 9/10.


Efter de julinspirerade hamburgarna i söndags bjöd jag på något riktigt gott och juligt till dessert, nämligen saffranspavlova! Ni vet, marängbakelser (eller tårta) med grädde och bär/frukt, men denna gång med saffran i marängsmeten. Ni kanske förstår själva hur oerhört smarrigt detta är? Förra året när jag i juletid jobbade på konditori testade vi nämligen att baka just detta då jag aldrig vare sig hört talas om just saffransmaräng, än mindre smakat det. Men succégott som det blev så var det ett givet val av efterrätt på denna adventsmiddag! Jag toppade bakelserna med filéade apelsiner och tinade, frysta hallon, men jag tror nog att det blir gott med de flesta frukter och bär! 
 
 
Saffranspavlova (4 port.)
2 äggvitor
2 dl socker
1 msk citronsaft
1 kuvert saffran
 
ca 3 dl vispad grädde
frukt & bär
 
Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt sockret under vispning tills marängen blir blank och toppig. Morta saffranet med lite strösocker och lös upp i citronsaften. Rör ner i marängsmeten. Klicka eller spritsa ut smeten till rundlar på bakplåtspapper. Forma marängen så att det blir en fördjupning i mitten, med kanter runt om. Grädda i 125 grader i ca 30 min. Marängerna ska vara lite sega inuti. Låt svalna.
 
Vispa grädde och klicka på marängerna och toppa med bär och frukt.
 


I söndags gick den årliga glöggprovningen av stapeln och som vanligt testade vi fyra olika sorters glögg, de flesta nya för året. Betyg och omdömen på dessa kommer, men först så tänkte jag bjuda på recepten på det vi åt vid den efterföljande middagen. Till huvudrätt hade jag lagat något knasigt som julhamburgare! Ja, jag vet inte om man ens kan säga att en hamburgare är juli, men ganska många traditionellt juliga ingredienser och smaker fanns i alla fall med; grönkålslaw, senapsmajonäs, karamelliserad rödlök och cheddarost. Till detta serverades sötpotatispommes och hemkokt ketchup kryddad med kanel och nejlika. Detta blev faktiskt en riktig höjdar-hamburgare! En av de bättre jag gjort skulle jag nog vilja påstå. Så många goda smaker som gjorde sig fint ihop. Väl värt att testa tycker jag!
 
Till själva burgaren använde jag quornfärs och gjorde "smeten" enligt köttbulle-receptet jag skrev om för några veckor sedan och det blev riktigt bra! Saftiga och smakrika burgare med bra konstistens. 
 
 
Juliga hamburgare (4 st)
4 hamburgare gjorda enligt DETTA recept, men formade till burgare istället för köttbullar
4 goda hamburgerbröd, t ex surdeg eller brioche
4 tjocka skivor cheddrost (riktig, inte sådan plastig hamburgerost)
karamelliserad rödlök, recept HÄR
senapsmajonäs, se nedan
grönkålslaw, se nedan
3 sötpotatisar
olja
flingsalt
kryddig ketchup, se nedan
 
Senapsmajonäs
1 dl majonäs
1/2 dl grovkornig senap
 
Blanda ihop- klart!
 
Grönkålslaw
3 rejäla grönkålskvistar
1 liten gul lök
1 äpple
lite citronsaft
1/2 dl gräddfil
2-3 msk majonäs
2 msk vinäger, t ex äppelcidervinäger eller vitvinsvinäger
salt
 
Skär bort stammen från grönkålen och stirmla bladen. Strimla löken tunt och riv äpplet grovt. Presa citronsaft över det rivna äpplet så att det behåller sin ljus färg och inte mörknar. Blanda ihop. Vispa ihop gräddfil, majonäs, vinäger och salt efter smak chc dressa salladen med. Låt gärna stå några timmar innan servering.
 
Julkryddad ketchup
1 burk hela tomater (à 400 g)

1 dl äppelcidervinäger
1 lagerblad
2 krm malen kanel
2 krm kryddnejlikor
0,5 dl råsocker
0,5 dl tomatpuré
0,5 tsk salt
1 msk potatismjöl

Koka upp äppelcidervinäger, lagerblad, kanel, kryddnejlikor och råsocker i en kastrull. Häll av spadet från tomaterna och tillsätt dessa tillsammans med tomatpuré och salt. Låt småkoka på svag värme utan lock ca 45 minuter. Rör då och då. Ta upp lagerbladet. Mixa slätt med stavmixer ochrRör ner potatismjölet utrört i lite kallt vatten. Låt få ett uppkok och ta genast från värmen. Låt svalna och häll i en ren burk.

GÖR SÅHÄR:
Forma quornfärsen till fyra hamburgare och stek i smör tills de fått fin färg och är grenomstekta. Lägg på cheddarosten så att en smäter lite. Rosta bröden. Montera ihop med karamelliserad rödlök, senapsmajonäs och grönåkålslaw. 

Skala och skär sötpotatisen i stavar. Blanda med olja och kör i ugnen i ca 20 min på 200 grader tills potatisen är mjuk och fått knaprig ta. Salta och servera med ketchupen.
 
Ovanlig julmiddag, men ack så gott!


Här i Örebro liksom i större delen av landet är julstämningen rent vädermässigt katastrofal. Plusgrader, regn och storm. Det är ju så att man vill bryta ihop. Men istället får man välkomna mörkret och sen tända mängder med ljus, både levande och i stakar och stjärnor och glömma bort de gröna gräsmattorna och duggregnet. Men lika viktigt som det är att göra fint inomhus är det att även pynta utomhus tycker jag, så att man alltid möts av en väkomnande och mysig stämning när man kommer hem i mörkret.
 
En granriskrans och en liten minigran i en hängande glasburk (egentligen en ljuslykta).
 
Kransen har jag gjort på traditionellt vis där jag gjort små buketter av granris som jag sedan med hjäp av tunn ståltråd bundit ihop efter varandra till en krans. Därefter har jag stuckit in små kvistar av granris, samt någon annan slags barrväxt (?) som växer här hemma på gården, för att dölja ståltråden och göra den lite yvigare. Tyvärr tog jag inga bilder under tiden jag gjorde kransen, det var jag alldeles för pysselsugen för. Men testa er fram, det är inte särskilt svårt! Vill man göra det ännu enklare kan man använda en kransstomme (finns att köpa på t ex blomsteraffärer) och binda riset runt den, då är det lättare att få en jämn och fin form.
 
En liten minigran i den sötaste lilla julgransfot jag sett och någon slags mossig, grön växt har pyntats med ljusslinga (som dock gör sig bäst i mörker då alla sladdar inte syns...). Katten verkar nöjd med julpiffet!


Nästa juliga recept kommer här, lagom till 1 december. Saffranspannkaka närmare bestämt. Egentligen en gotländsk specialitet som äts året runt, men den passar förstås extra bra i juletid med sin fantastiska saffranssmak. Pannkakan baseras på risgrynsgröt och det går förstås lika bra att använda hemmagjord som köpt, oavsett är det ett perfekt sätt att ta till vara överbliven gröt. Servera med vispad grädde och sylt eller bär och du har julen godaste efterätt, fika eller megalyxiga frukost. 
 
 
Saffranspannkaka (4 port.)
4 port kall risgrynsgröt, ca 6 dl (recept HÄR)
1 kuvert saffran
1,5 msk socker
1 tsk vaniljsocker
1,5 dl grädde
2 ägg
0,5 dl sötmandel, hackad
 
Mortla saffran tillsammans med socker och vaniljsocker. Blanda allt med grädden och vänd ner i gröten. Vspa upp äggen och rör ner i gröten tillsammans med hackad mandel. Smörj en liten ugnsform eller fyra portionsformar och fyll med gröten. Grädda i 200 grader i ca 20 min tills pannkakan är fast och fått lite färg.
 
Servera med vispad grädde pch sylt eller bär.
 


I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se