Jag är verkligen ingen förespråkare av alla dessa socker/gluten/laktosfria raw food-bakverk som florerar nästan överallt just nu. Jag tror inte att det är farligt att då och då lyxa till det och äta en kanelbulle, en påse godis eller en smarrig efterrätt om man bara äter bra, vettig mat överlag. Inga konstigheter liksom. Med det sagt så kan såklart vissa socker- och mjölfria sötsaker ändå vara riktigt goda, t ex dessa choklad- och dadelbollar! Jag hittade receptet på den här bloggen och då jag vet att bloggaren inte heller är någon raw food-förespråkare överlag utan bara tyckte att dessa små bakverk var riktigt goda så blev jag sugen på att testa. Och visst blev det gott! Bollarna får sin sötma från dadlar men smakar inte dadel utan choklad, kokos och kaffe, dvs jättegott!
 
 

Choklad- och dadelbollar (ca 15 st)

200 g mandlar
ca 10 färska dadlar
ca 2 msk starkt kaffe
2 msk kokosolja
3 msk kakao
en nypa flingsalt
Kokos att rulla i


Mal mandlarna till ett fint mjöl med mixer/staxmixer. Mixa i dadlar, kaffe, kokosolja, kakao och salt tills allt är ordentligt blandat. Ställ att stelna lite kylen och rulla sedan till bollar och rulla i kokos.



Efter fyra år med den här bloggen så har det börjat bli ett rätt gediget arkiv av recept. Men jag tänker att alla som läser bloggen inte varit med från början och ni som varit med ett tag har säkert glömt bort en del recept. Så därför tänkte jag att det kunde vara kul att fräscha upp minnet lite med en repris av några favoritrecept, uppdelat i olika teman. Först ut är tema MOROT! Urbillig grönsak/rotsak som finns året runt och är dessutom god året runt och har en massa olika användingsområden, titta här bara:
 
Saftiga och lättbakade morotsfrallor, recept HÄR.
 
Superenkel och perfekt vardagsmat; morotssoppa, recept HÄR.
 
Spännande rotfruktspannkaka med morötter och getost, recept HÄR.
 
Morotstortilla har både god smak och fin färg och passar till all form av texmexmat, recept HÄR.
 
Rotmos med bl. a morötter, servertat med stekt halloumi, recept HÄR.
 
Och avslutningsvis morotskaka, såklart. Med ett tjockt lager färskostfrosting är detta en av mina favoritkakor. Recept HÄR.
 


Måndag och kanske inte riktigt läge för en smarrig snickersaktig kladdkaka, men spara receptet till helgen och baka den då. För jag kan lova att det är en kaka värd att baka. Den kladdiga chokladkakan har ett täcke av mjölkchoklad och salta jordnötter som blir så rysligt gott ihop. En klick vispad grädde till och vårens godaste dessert är fixad!
 
 
Snickerskladdkaka
3 ägg
3 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4- 5 msk kakao
2 dl vetemjöl
150 gram smält smör
1 nypa med flingsalt
 
100 g mjölkchoklad
ca 1 dl salta jordnötter 

Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Smöra och mjöla en rund form med avtagbara kanter och häll i smeten. Grädda i 175 grader ca 25 min, den ska fortfarande vara lös i mitten. Ta ut och låt svalna och ställ sen in kylen så att den sätter sig och blir riktig kladdig. Smält chokladen och bred ut över kakan, strö över jordnötterna och låt stelna.
 


Det här recepet är inte nytt utan jag har lagt ut det tidigare. Men! Med tanke på hur otroligt god den här grytan är så tycker jag att den förtjänar en påminnelse. Den provencalska grytan med potatis, bönor och timjan är en riktig favorit här hemma då den är billig, lättlagad och framför allt så himla god! Så ge grytan en chans, jag tror att ni kommer gilla den!
 
 
Provencalsk böngryta (6 port.)
500 g potatis
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
6 dl vatten
3 msk vitvinsvinäger
2 grönsaksbuljontärningar
2 dl creme fraiche
1/2 tsk salt
1/2 tsk kajennpeppar
1 tsk timjan
2 msk citonsaft
2 burkar à 380 g bönor, valfri sort
5 soltorkade tomater, hackade
 
torrt bröd
olivolja
 
Skala och tärna potatisen. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs allt i olivolja i en stor gryta i några minuter utan att det tar färg. Slå på vatten och tillsätt vitvinsvinäger och buljong. Låt koka tills potatisen är mjuk, ca 20 min.Tillsätt creme fraiche och kryddor och låt koka upp igen. Rör ner citronsaft. Häll av och skölj bönorna och rör ner i grytan tillsammans med soltorkade tomater.
 
Riv/skär brödet i bitar och stek gyllene i en het stekpanna med olivolja. Servera till grytan.


Vad tycker ni om saffran i mat? Gott eller är saffran något som gör sig bäst i juliga bakverk? Jag gillar det, i synnerhet i fiskrätter eller ihop med pasta. Denna saffranspasta är lyxigt krämig tack vare creme fraiche och får ytterligare smak av cocktaitomater och ruccola. Med hyvlad parmesan på toppen blir det en riktig festmåltid!
 
 
Saffranspasta med tomat (4 port.)
4 port. spagetti
1/2 gul lök
2 dl creme fraiche
1/2-1 dl vatten
1 kuvert saffran
1 ask cocktailtomater
salt & peppar
1 näve ruccola
riven parmensan
 
Koka pastan. Finhacka löken och stek mjuk i lite smör eller olja. Tillsätt creme friache, vatten och saffran och koka ihop till en krämig sås. Halvera tomaterna och vänd ner i såsen. Häll av pastan och blanda ner i såsen. Smaka av med salt och peppar och vänd ner ruccola. Toppa med riven parmesan.
 
 


I år har jag inte hunnit med ett enda påskgodis, påskpyssel eller påskpakning. Men vill ni ha inspiration och tips på diverse efterätter, godsaker och påskpynt så kika i kategorin PÅSK.
 
Glad påsk på er!
 
 
 


I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se