I lördags stog jag i köket och fixade och donde, pysslade och lagade mat i två timmar. Rev, hackade, mosade, mixade. Och ändå slutade det med att jag fick åka och köpa pizza till middag... Puh! Ibland går det bara helt fel. Jag skulle göra egengjorda gnocchi med tomatpesto och mozzarella till. Gott, eller hur? Det började med att peston blev sådär, det var nåt med smaken som inte blev helt bra. Okej, men inte perfekt. Men jag tänkte att jaja, det är ändå den hemmagjorda gnocchin som är själva grejen. Jag gör degen som blir jättebra, rullar längder, skär i bitar, formar och fixa och ska sen koka dem, men vad händer? De löser upp sig i vattnet! Blir bara en degsörja. Något, vad vet jag inte, gick fel och middagen var... borta. Så pizza fick det alltså bli. Inte dumt det heller såklart, men lite snopet.
 
MEN, tur då att jag lyckades med efterrätten. Och inte bara lyckades, den blev så så god, en av de bästa desserter jag ätit (och jag har ätit många!). Tarte tatin fast med päron! Den klassiska franska äppelpajen som täcks med smördeg och som gräddas i en stekpanna i ugnen. Det blir som ett stort frasigt wienerbröd fyllt med mjuka päron och en karamellig, smörig sås ovanpå...
 
 

Tarte tatin med päron (ca 6 port.)

250 g färdigkavlad kyld smördeg
4-5 päron

Fyllning
60 g smör
1 dl råsocker
1 msk färskpressad citronsaft
1 vaniljstång, delad och urskrapad

Skala, kärna ur och halvera päronen. Hetta upp ingredienserna till fyllningen i en stekpanna som tål att ställas in i ugnen, t ex en gjutjärnspanna. Lägg i päronhalvorna med kärnhussidan nedåt. Låt puttra 5 minuter. Lägg ut smördegen på ett mjölat bakbord och skär ut en rundel som är ca 3-4 centimeter större i diameter än stekpannan. Lägg smördegslocket över päronfyllningen och tryck ner kanterna runtom päronen. Ställ pannan i ugnen och grädda på 200 grader i cirka 20-25 minuter eller tills smördegen blivit gyllene.

Ta ut tarten och låt svalna. Lossa försiktigt kanterna med en vass kniv och stjälp sedan tarten upp och ner på ett serveringsfat. Lyft bort stekpannan så att päronen och den sirapsaktiga såsen blir synliga. Servera med vaniljglass!

 

Puttrande päron i en karamellig, ljuvlig sås.
 
Frasig och krämig tarte med päron, redo att huggas in på!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se