Clafoutis är en klassisk fransk efterätt som liknar ugnspannkaka, men med en lite sötare smak och innehåller någon form av bär eller frukt. Vanligast är körsbär men även plommon och äpple förekommer. Denna dessert har jag ofta läst recept till, i synnerhet nu på hösten, och kände mig närmast tvungen att testa den påstådda delikatessen. Och visst var det gott! Med söta, svenska plommon och lite hackad mandel på toppen blev dessa små puddingar/kakor en väldigt trevlig liten höstdessert. Jag gjorde clafoutin i portionsformar, men det går såklart bra att göra i en stor form också.
 
 

Plommonclaufotis (6 port.)

12 plommon
50 g smör
3 ägg
1 dl strösocker
1/2 tsk vaniljpulver
1 dl vetemjöl
1 1/2 dl mjölk
2 msk mandelsplitter

Halvera och kärna ur plommonen. Lägg med kupiga sidan upp i en smord form/6 små formar. Smält smöret. Vispa upp äggen och tillsätt socker, vaniljsocker och mjöl. Blanda i smör och mjölk. Häll smeten över plommonen. Strö över mandeln och grädda tills kakan fått fin färg, 20 minuter för stor form, ca 10-12 min för små formar.

 
Pudra på lite florsocker och servera som den är eller med lite vispad grädde.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se