Kommer ni ihåg att när man gick i skolan stod det ibland på lunchmatsedeln att det skulle bli "Vad huset förmår"? Jag kommer ihåg att jag då inte riktigt förstod vad som menades men känner mig idag desto mer bekant med begreppet. Ganska så ofta så lagar jag mat efter vad kylskåpet eller skafferiet förmår, så även igår. Och det blev inte alls tokigt! En paj fylld med körsbärstomater, basilika och rostad vitlök. Den rostade vitlöken ger en mjuk och lite sötare vitlökssmak än den starka och lite stickiga smaken som den annars kan ge. Riktigt gott ihop med tomaterna! 
 
Två goda ingredienser till pajen.
 
Halverad vitlök i väntan på att rostas.
 
Paj med tomat & rostad vitlök (4-6 port.)
125 g smör
3 dl mjöl
2-3 msk kallt vatten
 
1 hel vitlök
2 msk olivolja
1 ask cocktailtomater
1 dl hackad basilika
2 dl riven ost
4 ägg
4 dl mjölk
salt och peppar
 
 
Börja med den rostade vitlöken: Dela vitlöken på mitten och lägg delarna i en ugnsform. Ringla över olivolja och kör i ugnen på 200 grader i 30 min tills vitlöken blivit mjuk. Ta ut och lägg på en skärbräda. Mosa vitlöken med en gaffel sp går det enkelt att plocka bort skalen. Mosa vitlöken helt.
 
Mixa snabbt ihop smör och mjöl och tillsätt vatten så att degen precis går ihop. Kavla/tryck ut i en pajform och ställ kallt 30 min. Förgrädda pajskalet i 200 grader i ca 15 min. Fyll skalet med vitlöken, halverade cocktailtomater, basilika och ost. Vispa ihop ägg, mjöl, salt och peppar och häll i pajskalet. Grädda i 200 grader i ca 40 min tills pajen "stannat" och fått fin färg.
 
 

Kommentarer
Postat av: Malin -Gravid, mamma och Änglamamma

Åå så gott det ser ut! :)

2014-09-01 @ 18:21:55
URL: http://josefinaelma.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se