Jag är väldigt förtjust i soppa och gör det gärna åtminstone en gång i veckan. Dock har jag så smått, i alla fall för tillfället, tröttnat på mixade grönsaks/rotsakssoppor som morotssoppa, potatissoppa, tomstsoppa... Gott förvisso, men nu är jag sugen på mer matiga soppor med mer att tugga på! Och det fiffiga med soppa är ju att det går att hiva i lite av varje, det mesta smakar bra. Till exempel blir krossade tomater, tärnad sötpotatis, bönor, majs, buljong och kryddor som vitlök, paprikapulver och persilja väldigt gott ihop! 
 
En soppmiddag kräver förstås ett gott bröd till, och för att lyxa till det lite gjorde jag ett fyllt bröd med soltorkade tomater och fetaost. Superenkelt och blir både fint och gott! Det ursprungliga receptet kommer från matbloggen Pickipicki.
 
 
Soppa med sötpotatis & bönor (4-5 port.)
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
olja att steka i
4-5 dl vatten
1 förp krossade tomter (ca 400 g)
1 stor sötpotatis
1 grönsaksbuljonärning
2 tsk paprikapulver
2 dl majs
140 g bönor
1/2-1 dl hackad persilja
salt & peppar
 
Hacka lök och vitlök. Fräs mjukt i olja i en kastrull. Slå på vatten och krossade tomater. Smula i buljongtärningen. Skala och tärna sötpotatisen och tillsätt i soppan. Krydda med paprikapulver. Låt koka tills sötpotatisen mjuknat, ca 15 min. Rör ner bönor, majs och persilja, smaka av med salt och peppar. Servera med matyoghurt eller gräddfil och gott bröd.
 
 
Fyllt bröd med feta & tomat (1 stort bröd)

25 g jäst
2,5 dl vatten, fingervarmt
3 msk olivolja
1 tsk salt
1 msk honung
7-8 dl vetemjöl


Fyllning
2 msk rumsvarmt smör
100 g fetaost
ca 4 soltorkade tomater i olja


Smula jästen i en bunke och tillsätt vatten, rör om tills jästen löst sig. Tillsätt smör, salt, honoung och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Låt jäsa under bakduk i 45 min. Sätt ugnet på 250 grader. Arbeta degen på mjölat bakbord och platta eller kavla ut till en 1 cm tunn kaka, bred på smöret, smula över osten och strö över grovhackade tomater. Rulla ihop, vrid om några varv och forma en krans. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa 20 min. Gör några snitt och grädda i nedre delen av ugnet i 5 min, sänk värmen till 200 grader och grädda i ytterligare 25 min. Låt svalna under bakduk.

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se