En av de kakor jag kanske bakat flest gånger i mitt liv är nog Fyriskaka; en superenkel äppelkaka som finns med i Sju sorters kakor. Jag bakar nog minst en per höst! För inte nog med att den är enkel, den är dessutom urgod! Såklart, vad kan det annars bli av en tjock, saftig sockerkaka toppad med äpplen och kanel?
 
Varför den heter Fyriskaka har jag dock ingen aning om? I kakboken kallas den även Äppelsockerkaka, vilket känns mer lättförståeligt.
 
 
Fyriskaka/Äppelsockerkaka

125 gram smör
1,5 dl strösocker
2 st ägg
2 msk mjölk
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

3 äpplen

2 msk socker

2 tsk kanel


Smält smöret och låt det svalna. Vispa ihop smör och socker fluffigt, tillsätt ett ägg i taget. Vispa ner mjölken. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten. Häll i en smord och bröad form med löstagbar kant. Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Blanda socker och kanel och blanda med äppelklyftorna. Tryck ner äppelklyftorna i smeten och grädda i 175 grader i ca 30 min.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se