Ni har väl inte tröttnat på äppelpaj än? Det hoppas jag inte, för jag har åtminstone ett härligt recept till på lager! Denna gång med en farligt god mördeg (räkna med smak-svinn under bakningen!) både under och över äpplena, som får samsas med mandelmassa och kardemumma. Kardemumma passa ju oerhört bra ihop med äpple och är en trevlig variation till den traditionella kanelen. En lite elegantare paj som smakar allra bäst med fluffigt vispad grädde.
 
 

Äppelpaj med mandelmassa & kardemumma
200 gram smör
1 dl socker
1 1/4 dl potatismjöl
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver


4-5 äpplen
1-2 tsk stött kardemumma
100 g mandelmassa

ägg att pensla med


Blanda snabbt ihop alla ingredienser till mördegen, gärna i matberedare. Dela degen i två lika stora delar. Tryck ut den ena delen i en pajform. Skala och skiva äpplena tunt. Riv mandelmassan. Blanda äpplen, mandelmassa och kardemumma. Fördela i pajformen. Kavla ut den andra delen mördeg till ett lock och lägg över pajformen, Tryck fast längs kanterna. Pensla med ägg och gör några snitt i degen här och var. Grädda i 175 grader i ca 45 minuter tills pajen fått fin färg.

 

Ner med god fyllning i pajskalet.
 
 
Vispad grädde tycker jag är allra godast till, men vaniljsås eller glass är ju såklart aldrig fel.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se