Här i Örebro vaknade vi upp till en riktigt kall och vacker höstdag. Frostigt och nollgradigt men med strålande sol. Inte dumt alls! Och kalla höstdagar är ju soppa en given middag tycker jag. Squash (eller zucchini) är i säsong just nu och det finns mycket gott att göra av den, t ex en krämig squashsoppa med surdegskrutonger. Lent och gräddigt plus salt och frasigt- gott!
 
 
Squashsoppa (4 port.)
1 stor squash
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
olja att fräsa i
4 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2,5 dl gräddmjölk (hälften mjölk, hälften grädde)
salt & svarteppar
 
2 skivor surdegsbröd, gärna lite torrt
olivolja
 
Tärna squash. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs allt mjukt i olja i en kastrull. Häll på vatten, smula i buljong och tillsätt gräddmjölken. Låt koka upp och sedan småkoka under lock ca 15 min tills allt mjuknat. Mixa soppan och smaka av med salt och peppar.
 
Skär brödet i grova tärningar. Hetta upp en stekpanna med olivolja och stek brödbitarna tills de blivit frasiga och gyllenbruna. Toppa soppan med dessa!


Ni har väl inte tröttnat på äppelpaj än? Det hoppas jag inte, för jag har åtminstone ett härligt recept till på lager! Denna gång med en farligt god mördeg (räkna med smak-svinn under bakningen!) både under och över äpplena, som får samsas med mandelmassa och kardemumma. Kardemumma passa ju oerhört bra ihop med äpple och är en trevlig variation till den traditionella kanelen. En lite elegantare paj som smakar allra bäst med fluffigt vispad grädde.
 
 

Äppelpaj med mandelmassa & kardemumma
200 gram smör
1 dl socker
1 1/4 dl potatismjöl
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver


4-5 äpplen
1-2 tsk stött kardemumma
100 g mandelmassa

ägg att pensla med


Blanda snabbt ihop alla ingredienser till mördegen, gärna i matberedare. Dela degen i två lika stora delar. Tryck ut den ena delen i en pajform. Skala och skiva äpplena tunt. Riv mandelmassan. Blanda äpplen, mandelmassa och kardemumma. Fördela i pajformen. Kavla ut den andra delen mördeg till ett lock och lägg över pajformen, Tryck fast längs kanterna. Pensla med ägg och gör några snitt i degen här och var. Grädda i 175 grader i ca 45 minuter tills pajen fått fin färg.

 

Ner med god fyllning i pajskalet.
 
 
Vispad grädde tycker jag är allra godast till, men vaniljsås eller glass är ju såklart aldrig fel.


Ett frasigt pajskal gjort på mandelmjöl och quinoa fyllt med rödbetor, morot och massa god ost och getost, visst låter det gott?Det kan jag garantera att det är, jag åt nämligen exakt det i helgen. Väldigt höstmustig och härligt rejäl i smaken och pajskalet är otroligt sprött och gott!
 
 
Quinoapaj med rotsaker & getost (ca 6-8 port.)
Pajskal
4 dl kokt quinoa, gärna svart
2 dl mandelmjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk salt
50 g smör
1 ägg
 
Fyllning
350 g rödbetor
350 g morötter
200 g riven ost
4 ägg
2 dl mjölk
2 dl grädde
timjan
salt och peppar
200 g getost
 
Blanda quinoa, mandelmjöl, potatismjöl och salt. Nyp ihop med smör och blanda ner ägget till en ganska kladdig deg. Tryck/bred ut i en form med löstagbar kant. Förgrädda i 200 grader i 10 min. 
 
Skala och riv rödbetor och morötter. Blanda med riven ost. Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, timjan, salt och peppar. Fördela rotsaks- och oströran i pajskalet. Slå på äggstanningen och avsluta med att skiva/smula getost överst. Grädda i ca 45 min tills pajen stannat och fått fin färg.
 
 


I lördags stog jag i köket och fixade och donde, pysslade och lagade mat i två timmar. Rev, hackade, mosade, mixade. Och ändå slutade det med att jag fick åka och köpa pizza till middag... Puh! Ibland går det bara helt fel. Jag skulle göra egengjorda gnocchi med tomatpesto och mozzarella till. Gott, eller hur? Det började med att peston blev sådär, det var nåt med smaken som inte blev helt bra. Okej, men inte perfekt. Men jag tänkte att jaja, det är ändå den hemmagjorda gnocchin som är själva grejen. Jag gör degen som blir jättebra, rullar längder, skär i bitar, formar och fixa och ska sen koka dem, men vad händer? De löser upp sig i vattnet! Blir bara en degsörja. Något, vad vet jag inte, gick fel och middagen var... borta. Så pizza fick det alltså bli. Inte dumt det heller såklart, men lite snopet.
 
MEN, tur då att jag lyckades med efterrätten. Och inte bara lyckades, den blev så så god, en av de bästa desserter jag ätit (och jag har ätit många!). Tarte tatin fast med päron! Den klassiska franska äppelpajen som täcks med smördeg och som gräddas i en stekpanna i ugnen. Det blir som ett stort frasigt wienerbröd fyllt med mjuka päron och en karamellig, smörig sås ovanpå...
 
 

Tarte tatin med päron (ca 6 port.)

250 g färdigkavlad kyld smördeg
4-5 päron

Fyllning
60 g smör
1 dl råsocker
1 msk färskpressad citronsaft
1 vaniljstång, delad och urskrapad

Skala, kärna ur och halvera päronen. Hetta upp ingredienserna till fyllningen i en stekpanna som tål att ställas in i ugnen, t ex en gjutjärnspanna. Lägg i päronhalvorna med kärnhussidan nedåt. Låt puttra 5 minuter. Lägg ut smördegen på ett mjölat bakbord och skär ut en rundel som är ca 3-4 centimeter större i diameter än stekpannan. Lägg smördegslocket över päronfyllningen och tryck ner kanterna runtom päronen. Ställ pannan i ugnen och grädda på 200 grader i cirka 20-25 minuter eller tills smördegen blivit gyllene.

Ta ut tarten och låt svalna. Lossa försiktigt kanterna med en vass kniv och stjälp sedan tarten upp och ner på ett serveringsfat. Lyft bort stekpannan så att päronen och den sirapsaktiga såsen blir synliga. Servera med vaniljglass!

 

Puttrande päron i en karamellig, ljuvlig sås.
 
Frasig och krämig tarte med päron, redo att huggas in på!


Hemmagjord pizza har jag skrivit om flera gånger, och här kommer ytterligare en variant. Nämligen potatispizza! Har ni testat det? Jag gjorde och åt det för första gången härom dagen och ack så gott! En vanlig pizzadeg kavlas ut men istället för tomatsås penslas botten med olivolja och täcks sen med tunt hyvlad potatis. Strössla över riven ost, örter och avsluta med lite extra olivolja och flingsalt. In i ugnen och avnjut sedan en riktigt god och frasig ny variant på pizza. Det här tycker jag verkligen att ni ska testa!
 
 
 
Potatispizza (2 bakplåtsstora pizzor)

0,25 pkt jäst (12 g)

1 tsk salt
2,5 dl vatten, ljummet
2 msk olivolja
6,5 dl vetemjöl,
1 tsk honung
3 msk olivolja

6 medelstora potatisar

2 små rödlökar
1,5 dl riven god ost
125 g mozzarella

2 tsk timjan
flingsalt

svartpeppar
olivolja

Smula jästen i en bunke. Tillsätt honung, salt, vatten och olivolja och rör tills jästen löst sig. Tillsätt vetemjölet och arbeta ihop till en smidig deg. Lägg över en bakduk och låt jäsa ca 40 min. Kavla ut degen till två rektanglar, stora som en plåt. Pensla bottnarna med olivolja. Skiva potatisen (med skalet kvar) tunt, gärna på mandolin. Lägg potatisskivorna på pizzorna i ett tätt lager. Strimla rödlöken tunt och strö över. Toppa med ost och mozzarella riven i mindre bitar. Krydda med timjan, salta och peppra och ringla olivolja över pizzorna. Grädda pizzorna på maxvärme i ca 10 min.

Ett litet pizzadegsknep: Kavla ut degen till en rektangel, lägg på ett bakplåtspapper och rulla sedan upp deg + papper på kaveln så är det lätt att vända pappret nedåt med degen ovanpå. Sen är det bara att lägga över på en plåt och grädda!
 
Goda pizzapålägg...
 
Frasigt och färdigt!


Clafoutis är en klassisk fransk efterätt som liknar ugnspannkaka, men med en lite sötare smak och innehåller någon form av bär eller frukt. Vanligast är körsbär men även plommon och äpple förekommer. Denna dessert har jag ofta läst recept till, i synnerhet nu på hösten, och kände mig närmast tvungen att testa den påstådda delikatessen. Och visst var det gott! Med söta, svenska plommon och lite hackad mandel på toppen blev dessa små puddingar/kakor en väldigt trevlig liten höstdessert. Jag gjorde clafoutin i portionsformar, men det går såklart bra att göra i en stor form också.
 
 

Plommonclaufotis (6 port.)

12 plommon
50 g smör
3 ägg
1 dl strösocker
1/2 tsk vaniljpulver
1 dl vetemjöl
1 1/2 dl mjölk
2 msk mandelsplitter

Halvera och kärna ur plommonen. Lägg med kupiga sidan upp i en smord form/6 små formar. Smält smöret. Vispa upp äggen och tillsätt socker, vaniljsocker och mjöl. Blanda i smör och mjölk. Häll smeten över plommonen. Strö över mandeln och grädda tills kakan fått fin färg, 20 minuter för stor form, ca 10-12 min för små formar.

 
Pudra på lite florsocker och servera som den är eller med lite vispad grädde.
 


Här ska ni få ett recept som ni borde testa till helgen, för denna gräddiga, ostiga pastarätt är inte mycket till nyttig vardagsmat, men ack så god helgmat! Jag tycker att ädel/mögelost är helt okej som den är till kex eller bröd, men är desto mer förtjust i maträtter med denna typ av ost. Gorgonzolasås, pizza med ädelost, broccoli- och ädelostopaj, det är grejer det! Och så denna enkla pastasås som avnjut allra bäst med nykokt, tjock spagetti.
 
 
Krämig ädelostpasta (4 port.)
4 port. spagetti
1 liten gul lök
en klick smör
2 msk vetemjöl
2 dl grädde
1 dl mjölk
ca 120 g ädelost
salt & peppar
en näve babyspenat
 
Koka spagettin. Finhacka löken och stek mjuk i smöret i en kastrull. Pudra över mjölet och tillsätt grädden och mjölken. Koka upp smula sedan ner osten och låt småkoka några minuter tills såsen tjocknat. Smaka av med salt och peppar och vänd ner babyspenaten. Servera med den nykokta pastan.
 
En god ost = en god sås.
 
Krämigt och alldeles ljuvligt gott.


Söndag och inte misnt valdag! Varför inte baka en smarrig kaka och avnjuta till kvällens valvaka? Denna fullkomligt ljuvliga kladdiga chokladkaka bakade syrran till förra veckans födelsedagskalas. Kakan är täckt med en mintchokladtryffel och serveras allra helst med vispad grädde. Passar lika bra tt fira valresultatet med som till tröstätning, precis hur god som helst är den i alla fall!
 
 
Chokladkaka med mintchokladtryffel
100 g smör
2 dl socker
1/2 dl kakao
1/2 msk vaniljsocker
1 kryddmått salt
2 dl vetemjöl
 
200 g mintchoklad
3 msk grädde
 
Smält smöret och rör ner socker. Blanda i ett ägg i taget och rör kraftigt. Blanda resten av ingredienserna och rör ner i smeten. Häll i en smord och bröad form med löstagbar kant, 22-24 cm diameter. Grädda i 175 grader i ca 12-15 min. Kakan ska vara kladdig i mitten! Låt svalna och gör under tiden tryffeln: Hacka chokladen. Koka upp grädden och blanda ner chokladen, rör till en slät tryffel och bred över den avsvalnade kakan. Dekorera med något trevligt, t ex Polly-godisar!
 


Jag är väldigt förtjust i soppa och gör det gärna åtminstone en gång i veckan. Dock har jag så smått, i alla fall för tillfället, tröttnat på mixade grönsaks/rotsakssoppor som morotssoppa, potatissoppa, tomstsoppa... Gott förvisso, men nu är jag sugen på mer matiga soppor med mer att tugga på! Och det fiffiga med soppa är ju att det går att hiva i lite av varje, det mesta smakar bra. Till exempel blir krossade tomater, tärnad sötpotatis, bönor, majs, buljong och kryddor som vitlök, paprikapulver och persilja väldigt gott ihop! 
 
En soppmiddag kräver förstås ett gott bröd till, och för att lyxa till det lite gjorde jag ett fyllt bröd med soltorkade tomater och fetaost. Superenkelt och blir både fint och gott! Det ursprungliga receptet kommer från matbloggen Pickipicki.
 
 
Soppa med sötpotatis & bönor (4-5 port.)
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
olja att steka i
4-5 dl vatten
1 förp krossade tomter (ca 400 g)
1 stor sötpotatis
1 grönsaksbuljonärning
2 tsk paprikapulver
2 dl majs
140 g bönor
1/2-1 dl hackad persilja
salt & peppar
 
Hacka lök och vitlök. Fräs mjukt i olja i en kastrull. Slå på vatten och krossade tomater. Smula i buljongtärningen. Skala och tärna sötpotatisen och tillsätt i soppan. Krydda med paprikapulver. Låt koka tills sötpotatisen mjuknat, ca 15 min. Rör ner bönor, majs och persilja, smaka av med salt och peppar. Servera med matyoghurt eller gräddfil och gott bröd.
 
 
Fyllt bröd med feta & tomat (1 stort bröd)

25 g jäst
2,5 dl vatten, fingervarmt
3 msk olivolja
1 tsk salt
1 msk honung
7-8 dl vetemjöl


Fyllning
2 msk rumsvarmt smör
100 g fetaost
ca 4 soltorkade tomater i olja


Smula jästen i en bunke och tillsätt vatten, rör om tills jästen löst sig. Tillsätt smör, salt, honoung och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Låt jäsa under bakduk i 45 min. Sätt ugnet på 250 grader. Arbeta degen på mjölat bakbord och platta eller kavla ut till en 1 cm tunn kaka, bred på smöret, smula över osten och strö över grovhackade tomater. Rulla ihop, vrid om några varv och forma en krans. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa 20 min. Gör några snitt och grädda i nedre delen av ugnet i 5 min, sänk värmen till 200 grader och grädda i ytterligare 25 min. Låt svalna under bakduk.

 


Jag tycker att vi välkomnar fredagen och helgen med desserternas dessert; chokladmousse! Så enkelt och så gott och något i alla fall jag aldrig tröttnar på. En riktigt mörk, chokladig och krämig mousse kan aldrig bli fel! Möjligheterna för smaksättning (om man vill ha det) är ju oändliga och denna mousse har jag smaksatt med en gnutta flingsalt för en härlig smakbrytning mellan sött och salt.
 
 
Mörk chokladmousse med havssalt (4 port.)
150 g mörk choklad (ca 70 % kakao)
3 äggulor (rumstempererade)
3 dl vispgrädde
havssalt
 
Smält chokladen i vattenbad och låt svalna något. Blanda äggulorna med chokladen och rör kraftigt. Vispa grädden och vänd ner lite av grädden i chokladen. Vänd försiktigt ner resten av grädden i chokladblandningen tills allt är blandat. Tillsätt havssalt efter smak och skeda upp i skålar/koppar. Strö ev extra salt på toppen. Ställ kallt minst en timme.


Jag är väldigt förtjust i varma mackor och får starka barndomsminnen av formfranska med banan, ketchup och ost som gräddats frasiga i ugnen och åts med stora glas mjölk till. En lite roligare variant på den enkla formfranskan är dock att fylla en fralla eller en bit baguett med god fyllning, toppa med riven ost och hiva in i ugnen. Frasigt och gott och med en sallad till blir det en snabblagad middag. Här är två varianter, en med chevréost, päron och en gnutta honung och så en tacovariant med kryddad quornfärs, philadelphiaost och tomat. Urgoda båda två! Gör en för en lättare lunch/middag och två för en mer mättande måltid.
 
 
Varma fyllda baguetter (4 st; 2 taco och 2 getost)
1 stor baguett
 
1 päron, urkärnat & skivat
50 g chevréost, skivad/smulad
honung
 
ca 100 g quornfärs (eller köttfärs)
tacokrydda
philadephiaost
1 tomat, skivad
 
ca 1,5 dl riven ost
 
Dela baguetten i fyra delar och skär sedan upp varje del. Fyll två av dem med päronskivor, getost och droppa över lite honung. Till de två andra; stek färsen med tacoskrydda efter önskad smak. Bred philadelhpiaost i baguettbitarna och fyll med stekt färs och tomatskivor. 
 
Lägg alla fyllda baguettbitar på en plåt med bakplåtspapper och strö över osten. Gratinera i 200 grader i ca 10 min tills osten smält och fått fin färg. Servera med sallad!
 
Tacokryddad quornfärs och tomat.
 
Getost, päron och honung.


En gråmulen tisdag som denna behöver muntras upp med ett recept på kanske världens godaste långpannekaka. Silviakaka i form av rutor som består av sockerkaksbotten toppat med den godaste vaniljsmakande smörglasyr ni kan tänka er, och så stora ekologiska kokoschips som garnering. Dessa avnjöts på lördagens utflykt och jag kan garantera att de smakar extra gott ute i höstsolen med termoskaffe till.
 
 
Silviarutor med kokoschips (ca 24 rutor)

3 ägg
3 dl socker
3 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1,5 dl kallt vatten

1 tsk vaniljsocker


150 gram smör
1,5 dl socker
2 äggulor
3 tsk vaniljsocker

 

riven kokos eller kokoschips (dessa är från Kung Markatta, både fina och goda!)

Vispa ägg och socker poröst. Blanda i vattdn och sist mjölet blandar med bakpulvret. Grädda I långpanna med bakplåtspapper i 15 minuter i 175 grader. Låt svalna och gör under tiden glasyren: Smält smöret och ta från plattan. Rör ner socker, vaniljsocker och äggulor och rör tills krämen tjocknar. Bred krämen på den avsvalnade kakan och strö över kokos. Skär i rutor.

Urgoda smöriga vaniljsmakande rutor som jag nästan kan lova att alla gillar!


Ett gott och enkelt tillbehör till mat är tomatsalsa. En slags blandning mellan sås och sallad som fungerar till det mesta. Jag åt denna första gången till friterad fisk (enligt detta recept) men är även gott till t ex vegetariska biffar (bön, quinoa, kikärts...) eller till kötträtter. I denna salsa samsas tomater med honung, vit balsamvinäger, olivolja, tomatpuré och persilja som tillsammans tar fram det allra bästa ur tomaterna. Saftigt, lite sött och urgott! 
 
 
Tomatsalsa med honung
4-5 stora tomater (eller 2 askar cocktailtomater)
1 msk honung
1 msk tomatpuré
1 msk vit balsamvinäger
3 msk olivolja
1/2 dl klippt persilja
 
Skär tomaterna i mindre bitar (coctailtomater i halvor). Vipsa ihop all ingredienser och vänd runt med tomaterna. Låt gärna stå minst en timme innan servering så att salsan hinner safta ihop sig. 
 
Quinoabiffar, krämig coleslaw och så tomatsalsan! En riktigt god kombination.
 
 


En lättlagad men ursmarrig rätt är quesadillas! Tortillabröd som läggs ihop med en god röra emellan och sedan steks i en het stekpanna så att fyllningen värms, osten smälter och bröden på fin färg. Varför inte som ett alternativ till fredagstacosen? Dessa quesadillas fyllde jag med tärnas paprika, majs, färskost, salsasås och lite riven ost. Serverat med lite extra majs, grönsallad, guaccamole och nachochips är helgmiddagen fixad!
 
 
Vegetariska quesadillas med färskost (2 st, ca 4 port.)
4 tortillabröd (recept HÄR)
1 liten paprika, tärnad
1 dl majs
3 msk salsasås
1/2 dl färskost, ytp philadelphia
1 dl riven ost
salt och peppar
 
Rör ihop paprika, majs, salsa, färskost, salt och peppar. Lägg ut två tortillabröd, strö hälften av osten på bröden och bred ut röran på de båda bröden. Strö över resten av osten och lägg på de två andra bröden. Stek en quesadilla åt gången i en het och torr stekpanna tills fyllningen blivit varm och osten smält. Skär ev i bitar och servera med goda tillbehör.
 
 
Recept på min guacamole finns HÄR.
 
Mer quesadillas: Kycklingquesadillas HÄR


Jag tycker att vi fortsätter på äpple- och kaneltemat, nämligen med sprillande nybakade äppelbullar. Imorgon väntar en solig och varm septemberlördag som vi tänkte tillbringa vid Hjälmarens strand med korvgrillning, kaffedrickande och såklart en hel del fikande, och där kommer bullarna in i bilden. Ljuvliga små vetebrödsknyten fyllda med smöt, äppelmos och kanel. Ack så gott! Mitt recept på äppelmos hittar ni HÄR, men annars går det förstås bra att köpa moset till fyllningen. Köp gärna ett ekologiskt! 
 
 
Äppelbullar med kanel(ca 24 st)
75 g smör
2,5 dl mjölk
25 g jäst
0,5 dl strösocker
1 krm salt
ca 7 dl vetemjöl
 
75 g mjukt smör
0,5 dl strösocker
2 msk kanel
ca 2 dl äppelmos
1 ägg att pensla med
pärlsocker
 
Smält smöret och häll i mjölken och låt bli fingervarmt. Smula jästen i en bunke och rör ut med smörmjölken. Tillsätt socker, salt och mjöl tills degen blir smidig och släpper från bunkens kant. Låt jäsa 40 min under en handduk. Kavla ut degen till en stor rektangel, knappt 0,5 cm tjock. Blanda smör, socker och kanel och bred ut blandningen på degen. Skär degen i ca 24 fyrkantiga rutor. Lägg en klick äppelmos (ca 1 tsk) på varje ruta och vik in alla härn mot mitten och nyp ihop kanterna så att små knyten bildas. Låt jäsa ytterligare 40 min under handduk. Pensla knytena med uppvispat ägg och strö över pärsocker (nyp ev ihop knyten som öppnat sig under jäsningen). Grädda i 5-6 min på 225 grader. Låt svalna på galler.
 
Nyp ihop till små knyten...
 
Och njut sen av nygräddade kaneldoftande äppelbullar!


Det verkar vara ett riktigt äppel-år i år! I var och varannan trädgård dignar träden av frukt och ligger i drivor på marken. Och har man ingen egen trädgård finns det ju nu så fiffiga sidor som t ex pallafrukt.se eller Fruktförmedlingen där man som trädgårdsägare kmed frukt i överflöd kan annonsera ut till fruktsugna att här finns äpplen (och päron, plommon mm) att plocka gratis. Hur smart som helst! Så har ni ingen egen trädgård så sök på er egen stad och se var närmaste träd finns. Här i Örebro har jag även sett trädgårdsägare ställa ut stora korgar med äpplen längs cykelvägar så att det bara är att ta. Fint tycker jag!
 
Nu har jag dock lyxen att bo på en gård med flera fina äppelträd och har fri frukttillgång såhär års. Äppelmos har jag gjort, imorgon ska jag baka äppelbullar och härom dagen gjorde jag äppelringar/äppelchips. De senare fick ta plats i en höstig hemmagjord müsli tillsammans med kanel för maximal höstkänsla. Egen müsli är väl kanske bland det trevligare man kan äta till frukost, och svårt är det inte! Mixa frön och gryn från skafferiet och hiva in på en plåt i ugnen och rosta till fin färg. Smaksätt med kanske torkad frukt eller kryddor (t ex kanel, kardemumma, vanilj) och toppa frukosfilen med!
 
Äppelringar är ett gott snacks eller müslismaksättare som helt enkelt görs genom att kärna ur och skiva äpplen tunt (gärna på mandolin) och sedan torka på plåtar i ugnen några timmar på ca 75 grader Hyvla supertunt för krispiga äppelchips och lite tjockare för mjuksega äppelringar.
 
 
Äppel- och kanelmüsli
5 dl havregryn
1 dl vetegroddar
1,5 dl solrosfrön
1 dl linfrön
1 dl pumpafrön
1/2 dl sesamfrön
3 tsk kanel
1 näve torkade äppelringar
 
Blanda allt utom äppelringarna på en plåt. Rosta i 200 grader i ca 5 min tills blandingen har fått fin färg. Passa noga, det bränner lätt! Låt svalna och blanda sedan med äppelringar klippta i bitar och häll upp på en burk.
 


Såhär års när hösten börjar smyga sig på brukar det ju bli ett fasligt tjat i tidningar och tv-program om alla "mustiga höstgrytor" som ska lagas. Och visst, jag är den första att säga att jag så smått börjar tröttna på sallader och kall mat och istället sneglar allt mer åt gryt- och gratängrecepten. Dock förknippas kanske just grytor ofta med kött, men så behöver det inte alls vara. Goda (och mustiga!) vegetariska grytor finns det gott om, t ex rödbetsbourguignon! Alltså en vegetarisk variant på den klassiska franska köttgrytan. Första gången jag gjorde detta var i julas när jag fyllde 25 och hade en födelsedagsmiddag där jag ville servera boef bourguignon. Dock var några av gästerna vegetarianer så jag chansade helt enkelt och gjorde en liten gryta med rödbetor istället för kött, och det gick hem! 
 
Höstiga färger och smaker.
 
 
Denna gryta invigde jag även september och den officiella hösten med ikväll. Varmt, rejält, matigt, mättande och gott. Grytan tar sin lilla tid att koka (beroende på rödbetornas hårdhet) så det är inget man svänger ihop på en kvart, men den är väl värd väntan kvällar när man har lite extra tid över.
 
Rödbetsbourguignon(4-5 port.)
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
rapsolja
4 morötter
8 små rödbetor
3 lagerblad
2 tsk timjan
2 msk tomatpuré
5 dl grönsaksbuljong
2,5 dl rött vin
3 msk vatten + maizena till redning
ca 15 små champinjoner
ca 10 steklökar
salt & svartpeppar
 
Skala och hacka lök och vitlök och stek mjuk i olja i en stor gryta/traktörpanna. Skala och skiva morötter grovt, skala och klyfts rödbetorna. Lägg morötter och rödbetor i grytan tillsammans med lagerblad och timjan. Fräs några minuter. Slå på tomatpuré, buljong och vin. Låt koka ca 30 min tills rotsakerna är mjuka. Stek under tiden champinjoner och steklökar mjuka och gyllenbruna i lite olja. Red av såsen med maizena utrört i lite vatten till lagom konsistens. Tillsätt svamp och lök och smaka av med salt, peppar och ev mer timjan.
 
 
 
Servera med någon form av potatis; kokt potatis, hasselbackspotatis eller aom här; potatismos.
 
Fler vegetariska grytor som passar i höstmörkret:
Kikärtsgryta med jordnötssmör RECEPT HÄR
Halloumigryta med grönsaker RECEPT HÄR
Blomkål tikka masala RECEPT HÄR
Fruktig linsgryta med curry RECEPT HÄR


En av de kakor jag kanske bakat flest gånger i mitt liv är nog Fyriskaka; en superenkel äppelkaka som finns med i Sju sorters kakor. Jag bakar nog minst en per höst! För inte nog med att den är enkel, den är dessutom urgod! Såklart, vad kan det annars bli av en tjock, saftig sockerkaka toppad med äpplen och kanel?
 
Varför den heter Fyriskaka har jag dock ingen aning om? I kakboken kallas den även Äppelsockerkaka, vilket känns mer lättförståeligt.
 
 
Fyriskaka/Äppelsockerkaka

125 gram smör
1,5 dl strösocker
2 st ägg
2 msk mjölk
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

3 äpplen

2 msk socker

2 tsk kanel


Smält smöret och låt det svalna. Vispa ihop smör och socker fluffigt, tillsätt ett ägg i taget. Vispa ner mjölken. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten. Häll i en smord och bröad form med löstagbar kant. Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Blanda socker och kanel och blanda med äppelklyftorna. Tryck ner äppelklyftorna i smeten och grädda i 175 grader i ca 30 min.



Kommer ni ihåg att när man gick i skolan stod det ibland på lunchmatsedeln att det skulle bli "Vad huset förmår"? Jag kommer ihåg att jag då inte riktigt förstod vad som menades men känner mig idag desto mer bekant med begreppet. Ganska så ofta så lagar jag mat efter vad kylskåpet eller skafferiet förmår, så även igår. Och det blev inte alls tokigt! En paj fylld med körsbärstomater, basilika och rostad vitlök. Den rostade vitlöken ger en mjuk och lite sötare vitlökssmak än den starka och lite stickiga smaken som den annars kan ge. Riktigt gott ihop med tomaterna! 
 
Två goda ingredienser till pajen.
 
Halverad vitlök i väntan på att rostas.
 
Paj med tomat & rostad vitlök (4-6 port.)
125 g smör
3 dl mjöl
2-3 msk kallt vatten
 
1 hel vitlök
2 msk olivolja
1 ask cocktailtomater
1 dl hackad basilika
2 dl riven ost
4 ägg
4 dl mjölk
salt och peppar
 
 
Börja med den rostade vitlöken: Dela vitlöken på mitten och lägg delarna i en ugnsform. Ringla över olivolja och kör i ugnen på 200 grader i 30 min tills vitlöken blivit mjuk. Ta ut och lägg på en skärbräda. Mosa vitlöken med en gaffel sp går det enkelt att plocka bort skalen. Mosa vitlöken helt.
 
Mixa snabbt ihop smör och mjöl och tillsätt vatten så att degen precis går ihop. Kavla/tryck ut i en pajform och ställ kallt 30 min. Förgrädda pajskalet i 200 grader i ca 15 min. Fyll skalet med vitlöken, halverade cocktailtomater, basilika och ost. Vispa ihop ägg, mjöl, salt och peppar och häll i pajskalet. Grädda i 200 grader i ca 40 min tills pajen "stannat" och fått fin färg.
 
 


I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se