Vet ni att det inte alls är svårt att göra egna vårrullar? Det visste inte jag förrän i helgen. Jag är oerhört förtjust i de små frasiga vegetariska vårrullar man ofta kan få på thai/kinarestauranger och blev så glad när jag hittade ett recept som liknade dessa. Dock trodde jag inte att de skulle bli så bra och smaka så likt, för det gjorde de verkligen! Vårrullarna på restaurang är ju friterade och det kunde mna även göra själv enligt receptet, men det går även att pensla rullarna med olja och steka dem i ugnen, vilket jag gjorde. Urgott och så enkelt!
 
Själva vårrulledegen går inte att göra själv utan den köpte jag på en asiatisk livsmedelsbutik. En bunt med (frysta) supertunna vårrulleark kostade inte många kronor och var väldigt enkla att hantera. Jag trodde, kanske fördomsfullt nog, att degen skulle innehålla en massa konstigheter och tillsatser. Så gissa hur glad jag blev när jag läste på innehållsförteckningen att de endast bestod av vetemjöl, vatten, salt och kokosolja? 
 
Hur som helst så tycker jag verkligen att ni ska testa detta om ni vill servera (och äta förstås) urgoda vårrullar som både smakar gott och blir riktigt fina!
 
 
Vegetariska vårrullar (ca 16-18 st)
16-18 vårrulleark
2 morötter
3 salladslökar
ca 200 g böngroddar
2 vitlöksklyftor 
olja
1/2 pressad lime
2 cm riven ingefära
ca 1 tsk fisksås
en nypa råsocker
salt
olja 
 
Skala och skär morötter i små stavar. Strimla salladslöken och vitlöken. Häll av böngroddarna. Blanda allt och stek i olja tills det mjuknat. Låt svalna och smaksätt sen med lime, ingefära, fisksås, socker och salt. Smaka av och se om det behövs mer av något. Lägg ut ett vårrulleark och lägg lite av blandningen i ett hörn. Rulla en bit, vik in kanterna och rulla sedan ihop helt. Pensla skraven med lite olja så att den fastnar. Pensla rullarna runt om med olja (eller häll olja på ett fat och rulla rullarna i). Lägg på en plåt med bakplåtspapper och grädda i 200 grader ca 15 min tills rullarna blivit gyllenbruna.
 
Vårrulledeg.
 
Fyllning.
 
Strimlat och fräst.
 
Lägg på fyllningen och rulla ihop!
 
En god och enkel dipp till: blanda sweetchilisås med limesaft.
 
Vårrullar serverade med nudlar toppade med strimlad gurka och salladslök, och så sweetchilisås och hoisinsås (båda färdiga) till. Så gott så jag vet inte vad!
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se