När jag var yngre och bodde hemma hade jag i princip alltid samma svar på frågan "vad vill ni äta i veckan", nämligen rotmos. Kanske min absoluta favorit bland vardagsrätter! Har ni ätit det någon gång? Det är ju klassisk svensk, gammaldags husmanskost, men ack så gott. Till det serveras traditionellt kött- eller fläskkorv och senap. Urgott! Men, på senare tid har jag ju princip slutat äta kött, så när jag nu skulle laga rotmos var jag lite fundersam på vad jag skulle ha till. Jag är inte jätteförtjust i soja/quornprodukter (som exempelvis sojakorv) då de oftast innehåller mängder av tillsatser, så vad kan man då ha som är salt och matigt till? Jo, halloumi såklart! Denna cypriotiska ost med sin härliga konsistens och fantastiska smak, den passar ju till allt! Så även till rotmos och senap, det kan jag lova! Det jag tyvärr inte kan lova, det är fina matbilder. För rotmos och stekt halloumi har liksom lite samma färg och är väl inte sådär fasligt snyggt. Så, här är den inte så vackra med ack så goda maten.
 
 
Rotmos med halloumi (4 port.)
5 normalstora potatisar
500 g kålrot
200 g morot (ungefär två normalstora)
1 tsk salt
1-2 msk smör
 
1 förp. halloumi
senap
 
Skala och skär rotfrukterna i mindre bitar. Börja med att koka kålrot och morot i saltat vatten (som precis täcker rotfrukterna), de tar lite längre tid än potatisen. Koka ca 25 min och lägg sedan ner potatisen (fyll ev på med mer vatten om det behövs) och koka tills allt är mjukt, ca 15 min. Häll av vattnet med spara spadet! Vispa rotsakerna till ett mjukt mos med elvisp och tillsätt spad tills moset har fått en bra konsistens. Rör ner smöret och smaka ev av med mer salt.
 
Skiva halloumin och stek tills den blivit gyllene. Servera med mos och senap och njut av husmanskost 2.0!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se