Idag är det fredag och således dags för riktigt god helgmat! Receptet ni ska få nu är på min kanske absoluta favoriträtt. Sen en sommar i Smögen för flera år sedan när jag åt moules frites/moules mariniere för första gången har jag fullkomligt avgudat denna rätt. Jag äter den hemskt gärna på restaurang men även hemma. För det är nämligen inte alls svårt att göra själv! Och vad pratar vi då om? Jo, blåmusslor! Kokta i vitt vin och grädde smaksatta med persilja och vitlök. Detta kallas moules mariniere och lägger du till pommes frites blir det moules frites. Ljuvlgit gott båda två! En krämig ailoi och ett gott, vitt bröd till är ett måste!
 
Förutom att det är ljuvligt gott och tar ca väldigt kort tid att laga så är svenska (odlade) blåmusslor miljömärkta och kan därmed ätas med gott samvete! Dessutom är det säsong för den svenska blåmusslan nu och är relativt billig, så passa på att testa dessa godingar!
 
 
Moules mariniere (2 port.)
1 nät svenska odlade blåmusslor (finns i de flesta fiskdiskar i mataffären)
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
olivolja
2 dl vitt vin
2 dl grädde
1 dl hackad färsk persilja
salt
 
Skölj musslorna och skrubba ev bort skräp från skalen. Kontrollera att alla musslor är hela och stängda (knacka på dem annars, stänger de sig inte ska de slängas). Hacka lök och vitlök ochf fräs mjukt i olja i en stor kastrull/gryta. Lägg i musslorna och slå på vinet. Låt ångkoka ca 5 minuter. Slå sedan på grädden och låt koka ytterligare 5 min. Rör ner persilja och smaka av såsen med salt. Klart! Servera med aioli och pommes frites eller vitt bröd, gärna baguette eller surdeg.
 
 
Aioli 
1 äggula (rumstempererad)
1/2 tsk vitvinsvinäger
1,5 dl rapsolja
1 riven vitlöksklyfta
salt
 
Blanda äggula och vinäger i en bunke. Vispa (med elvisp) ner oljan i en smal stråle tills aiolin tjocknar. Smaksätt med vitlök och salt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se