Blomkål är en såndär grönsak (eller ja, kålsak) som jag ofta tittar på i affären och vill köpa, men jag kan inte riktigt komma på vad jag ska göra med den. Men så härom dagen slog jag till på ett fint litet blomkålshuvud och kokade en urgod och riktigt fyllig soppa på det! Dock är ju en blomkålssoppa rent utseendemässigt i tråkigaste laget, så jag toppade den med en rostad fröblandig smaksatt med paprikapulver. Knaprigt och väldigt gott ihop, så gör ni soppan- hoppa inte över fröna, de är halva grejen! 
 
 
Blomkålssoppa med rostade frön (4 port.)
1 gul lök
2 medelstora potatisar
500 g blomkål
6 dl vatten
1/2 dl vitt vin
1 dl mjölk
1 dl grädde
1 grönsaksbuljongtärning
salt & svartpeppar efter smak
 
3/4 dl solrosfrön
3/4 dl pumpafrön
1,5 msk rapsolja
1 tsk paprikapulver
1/2 tsk salt
 
Skala och hacka lök. Fräs mjukt i lite olja i en kastrull. Skala och skär potatisen i mindre bitar. Dela blomkålen i små buketter. Tillsätt potatis och blomkål i grytan och låt fräsa kort. Slå på vatten och vin och låt koka upp. Sänk värmen, tillsätt mjölk, grädde och buljong och låt sen småkoka under lock tills potatis och blomkål är mjukt.
 
Under tiden soppan kokar: Hetta upp en stekpanna med olja och rosta fröna tills de fått fin färg, akta så att de inte bränns. Rör i paprikapulver och salt och ta pannan från plattan. Låt svalna.
 
Mixa soppan slät och smaka av med salt och peppar. Servera med fröblandningen.
 
 
Soppa, frön och lite extra örtsalt- varsågod!

Kommentarer
Postat av: Sara

Det låter jättegott! Den här hamnar på nästa veckas meny! Efter att inte ha ätit blomkål på 20 år (för att jag fick för mig att broccoli var godare) har jag återupptäckt blomkålen och blivit riktigt förtjust.

Svar: Vad roligt, blomkål är ju så gott! Hoppas att soppan blir lyckad. :)
Julia Hellquist

2014-10-06 @ 21:37:26
URL: http://familjenlalloo.wordpress.com
Postat av: Marysia

Vet inte hur många gånger som jag sökt på dina kolasnickers, ska baka dem någon dag men vet inte än vilken. Måste dock fråga dig om kakan blir hård med kolasåsen? alltså blir den stenhård och man knappt kan bita i den? /Marysia

Svar: Det tycker jag verkligen att du ska göra, de är urgoda! Nej, det tycker jag inte. Om man tar fram kakan i tid (från kylen) och låter den bli lite rumstempererad så går det jättebra. Sen gäller det att inte koka kolan för länge, ca 10 min, annars finns risken att den blir för hård. Lycka till! :)
Julia Hellquist

2014-10-08 @ 20:44:01
URL: http://marysias.blogg.se
Postat av: Marysia

Hej. Tack för svaret. Blir en julkaka i år:)

2014-11-11 @ 16:30:31
URL: http://marysias.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se