Ska vi piffa upp denna gråmulna tisdag med kanske världens godaste pizza som jag gjorde i helgen? Jag har på senaste tiden varit orimligt sugen på aubergine, så den var ett givet pålägg på pizzan. Aubergine kan lätt bli vattnig när den hettas upp, så knepet är att innan tillagning med hjälp av salt dra ut vätskan och på så sätt få en mer fast och god konsistens (och smak!). Förutom aubergine så fick även rödlök och hemmagjord pesto ta plats på pizzan, tillsammans med creme fraiche istället för tomatsås. Jag brukar byta ut tomatsåsen ibland för jag gillar när pålägget på pizzan får stå för de främsta smakerna istället för att allt mest smakar... tomat. Creme fraiche blir krämigt och gott, men det funkar även bra att bara pensla degen med olivolja!
 
 
Auberginepizza med pesto (2 bakplåtsstora pizzor)
25 g jäst
2,5 dl ljummet vatten
2 msk olivolja
1 msk honung
1 tsk salt
ca 6-7 dl vetemjöl
 
1 stor aubergine
salt & olja
1 rödlök, i tunna skivor
1-1,5 dl creme fraiche
riven ost
pesto, recept HÄR
 
Smula jästen i en bunke och rör ut med vattnet. Tillsätt olja, honung, salt och det mesta a mjölet. Rör till en smidig deg. Låt jäsa under en handduk ca 45 min.
 
Under tiden degen jäser: Hyvla auberginen i stora tunna skivor på längden. Lägg på ett fat och strö salt över, vänd på skivorna och strö salt på andra sidan. Låt stå ca 30 min. Skölj sedan av auberginen och torka av på en ren kökshandduk. Lägg skivorna på ett galler med bakplåtspapper och pensla med olja. Grilla högt upp i ugnen på ca 225 grader i ca 10-15 min tills de fått fin färg.
 
Kavla ut degen till två stora rektanglar och lägg på bakplåtspapper. Bred över creme fraiche och lägg på auberginskivorna. Fördela rödlök och ost över. Sätt ugnen på maxvärme och ställ i en plåt. När ugnen är varm; skjutsa in pizzorna (en i taget) på den varma plåten och grädda ca 8-10 min. Klicka på pesto och servera!
 
Färdig att gräddas...
 
... och färdig att ätas!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se