Mitt sug efter aubergine fortsätter så här kommer ett recept på en urgod auberginegratäng med tomat, mozzarella och parmesan. Bara goda grejer helt enkelt! Auberginen hyvlas tunt och rostas i ugnen och varvas sedan med en tjock tomatssås och ostarna. Visst är det kanske lite lyxigt för att vara vardagsmat, med två sorters ost och allt, men det tycker jag kan behövas ibland! I synnerhet spöregniga tisdagar i oktober...
 
 
Auberginegratäng med två sorters ost (4 port.)
2 stora auberginer
salt
olivolja
 
1 lök, röd eller gul
3 vitlöksklyftor
olivolja
2 förp. (à 400 g) krossade eller hela tomater
1/2 tsk chilipulver
1 msk balsamvinäger
salt och svartpeppar
 
2 mozzarellabollar (à 125 g)
1,5 dl riven parmesan


Skär auberginen i tunna skivor på längden. Lägg dem på fat och strö över salt så att de vattnas ur. Låt stå och dra cirka 20 minuter. Torka av skivorna. Pensla skivorna med olivolja på båda sidor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Rosta i mitten av ugnen 15–20 minuter i 225 grader, vänd efter halva tiden. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs löken i olivolja utan att den tar färg. Blanda i tomaterna, chilipulver och balsamvinäger. Låt småkoka utan lock till en tjock tomatsås, ca 20 min. Smaka av med salt och peppar. Skär mozzarellan i tunna skivor och riv parmesanosten. Varva aubergin, tomatsås, mozzarella och parmesan i en smord ugnssäker form som, cirka 15 x 25 cm. Börja med aubergine och avsluta med ett lager aubergine, tomatsås och ost. Grädda i mitten av ugnen cirka 35 min. Låt gärna stå under lock/folie ca 10 min så att gratängen sätter sig.

 
Mozzarella, parmesan och rostade aubergineskivor redo att bli gratäng!
 
Servera med grönsallad, gärna med avokado i.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se