En enkel men god pastarätt tycker jag är den perfekta fredagsmaten, så här kommer ett fantastiskt gott recept jag tycker ni ska testa redan ikväll! Kantareller, grädde, ruccola och parmesan- bättre blir det nog inte.
 
 
Krämig kantarellpasta (4 port.)
4 port. spagetti
200 g gula kantareller
smör att steka i
2 schalottenlökar
2 msk vetemjöl
3 dl grädde
1 dl mjölk
salt & vitpeppar
 
ruccola 
riven parmesan
 
Koka pastan. Borsta rent kantarellerna och skär i mindre bitar. Stek i torr stekpanna tills de vattnat ur sig. Klicka i smör och stek mjuka. Finhacka löken och fräs med kantarellerna utan att löken tar färg. Pudra över mjöl och blanda ordentligt. Slå på grädde och mjölk och låt småkoka tills såsen tjocknat. Smaka av med salt och peppar. Blanda med den nykokta pastan och servera med ruccola och riven parmesan.
 
 


Ett av mina mysigaste barndomsminnen är när mamma hade bakat bröd på kvällen och man vid sådär 20-tiden fick tassa ut i köket i pyjamasen och bre en en alldeles nybakad brödbulle med smör och ost och äta tillsammans med ett glas mjölk innan det var dags att lägga sig. Det var så gott! Och lyxigt att få äta brödet när det var så nygjort att det fortfarande var varmt. Och än idag tycker jag att nybakat bröd kan vara något av det härligaste som finns! Härom dagen bakade jag ljuvligt goda sirapslimpor efter Leilas recept. Precis hur gott som helst!
 
 

Sirapslimpa (2 st)

50 g smör
5 dl filmjölk
50 g färsk jäst
2 dl mörk sirap
2 tsk salt
6 dl vetemjöl special
6 dl rågsikt


Smält smöret och blanda med filmjölken. Värm till fingerljummet, max 37 grader. Smula jästen i en bunke och tillsätt degvätskan, sirap och salt. Tillsätt vetemjöl och rågsikt lite i taget tills degen går ihop och blir mjuk och elastisk. Jäs i bunken under bakduk till dubbel storlek. Baka ut degen till två limpor och lägg på en plåt med bakplåtspapper, jäs under bakduk till dubbel storlek. Snitta bröden tvärs över med en vass kniv för ett fint mönster. Grädda bröden i mitten av ugnen i 200 grader i 35-40 minuter. Täck dem med aluminiumfolie efter halva tiden så att de inte blir för mörka.

 
 


Vet ni vad som kan piffa till vilken ruggig höstdag som helst? Scones! Nygräddade scones med god stark ost, kanske färskost, lemoncurd, marmelader... Det var precis det som syrran bjöd på till söndagsfika i helgen som gick. Väldigt uppskattat kan jag lova! Jag gissar att de flesta av er har bra recept på scones redan, kanske håller ni kvar vid det ni lärde er på hemkunskapen i femman? Jag använder alltid detta recept som kommer från Vår kokbok.
 
Scones (8 st, 2 runda kakor)
4 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
2 tsk bakpulver
50 g smör
1,5 dl mjölk eller filmjölk
 
Blanda mjöl, salt och bakpulver. Fördela smöret i mjölblandingen till en grynig massa (använd gärna matberedare). Tillsätt mjölk/fil och rör ihop till en smidig deg. Dela degen i två delar och forma till runda bollar. Kavla ut varje boll till en rund kaka, ca 15 cm i diameter. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Skåra varje kaka tvärs över som ett kors (med skär inte helt igenom). Grädda i 250 grader i ca 10 min. Dela varje bröd i fyra delar.
 
 
Små skålar fyllda med lemoncurd, marmelader, smör och färskost.


Rårakor är något så enkelt som rå, riven potatis blandat med ägg och salt som sen steks till frasiga plättar. Enklare blir det nog inte, och dessutom är det urgott! Med matiga tillbehör som kallrökt lax och avokado blir det en lyxigt god lunch eller middag. 
 
 
 
Frasiga rårakor med lax (4 port.)
1 kg potatis
2 ägg
1 tsk salt
smör att steka i
 
1 rödlök, finhackad
2 dl creme fraiche
2 avokados
ca 400 g kallrökt lax
 
Skala och riv potatisen. Krama ur så mycket vätska som möjligt ur potatisen. Blanda med ägg och salt. Klicka ut potatisrivet i en het stekpanna med smör och platta ut till plättar, ca 10 cm i diameter. Stek på sidor tills rårakorna fått fin färg. Lägg på galler i ugnen medan resten av rårakorna stekt (lägg dem inte på varandra, då blir de inte lika frasiga). Servera med finhackad rödlök, avokado, creme friache och lax.
 
 


Ett gott bröd till helgens långfrukostar tycker jag är ett måste, och hembakat är ju det allra godaste! Här är ett riktigt gott bröd som fått lite extra samk och saftighet av kallpressad rapsolja som dessutom ger brödet en fin gulaktig färg. Enkelt att röra ihop och behöver bara snurras ihop och läggas på plåt, så förutom jäsningstiden så går detta bröd snabbt att göra! Urgott nybakt med bara smör på till maten, eller såklart med god ost på frukosttallriken.
 
 
 
Limpa med kallpressad rapsolja

1 paket jäst
4 dl ljummet vatten
2 msk honung

2 tsk salt
1 dl kallpressad rapsolja
10-12 dl vetemjöl

Smula jästen och rör ut med vattnet. Tillsätt honung, salt och olja ochg till sist mjölet, lite i taget till en smidig deg som är något lös. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 45 min, under en handduk. Häll ut degen på ett mjölat bakbord och tvinna degen till en snurrad limpa. Lägg på plåpt med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 40 min och grädda i 175 grader i ca 45 min eller tills brödet fått en fin gyllenbrun skorpa.


 


Idag gjorde jag en så otroligt god gryta, dock kan kan inte ta åt mig det minsta av äran utan det är helt och hållet bloggen Vegetarisk måndags förtjänst, även om jag ändrat någon liten detalj. Denna perfekta höstgryta består av ganska många ingredienser, men skräms inte av det; det mesta är billiga råvaror och en del grejer har ni säkert hemma! Dessutom kräver rätten minimal arbetsinsats, det är bara att hiva ner allt i en gryta och låta det koka ihop i ca 20 minuter. Perfekt vardagsmat!
 
Egentligen ska grytan toppas med avokadobitar, men den här bilden är från dagen efter när jag åt grytan till lunch, och då hade jag ingen avokado kvar. Men det rekommenderar jag verkligen att ha till!
 

Quinoagryta med mexikanska smaker (4 port.)

1 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
1 rödlök

2 tsk spiskummin

1 tsk chilipulver

1 röd paprika, hackad

2 ½ dl quinoa
2 ½ dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
1 burk svarta bönor (250 g avrunna)
400 g hela tomater på burk
2 dl majskorn

salt & svartpeppar
1 avocado, i bitar
saft från 1 lime

2 dl tjock yoghurt (grekisk/turkisk/rysk)

1 msk örtsalt


Hetta upp olivolja i en gryta. Skala och hacka lök och vitlök, hacka chilin. Lägg i hacket i grytan och fräs tills det mjuknat utan att ta färg. Tillsätt spiskummin och chilipulver och fräs med löken. Tillsätt därefter vatten, tomater, quinoa, bönor, majs, paprika och grönsaksbuljong. Låt koka upp och sänk värmen, lägg på ett lock. Koka tills quinoan är färdig, cirka 20 minuter. Rör ner limejuice, smaka av med salt och peppar. Toppa med avocado!


Rör ihop yoghurt och örtsalt (eller andra goda kryddor) och servera till.

 


Mitt sug efter aubergine fortsätter så här kommer ett recept på en urgod auberginegratäng med tomat, mozzarella och parmesan. Bara goda grejer helt enkelt! Auberginen hyvlas tunt och rostas i ugnen och varvas sedan med en tjock tomatssås och ostarna. Visst är det kanske lite lyxigt för att vara vardagsmat, med två sorters ost och allt, men det tycker jag kan behövas ibland! I synnerhet spöregniga tisdagar i oktober...
 
 
Auberginegratäng med två sorters ost (4 port.)
2 stora auberginer
salt
olivolja
 
1 lök, röd eller gul
3 vitlöksklyftor
olivolja
2 förp. (à 400 g) krossade eller hela tomater
1/2 tsk chilipulver
1 msk balsamvinäger
salt och svartpeppar
 
2 mozzarellabollar (à 125 g)
1,5 dl riven parmesan


Skär auberginen i tunna skivor på längden. Lägg dem på fat och strö över salt så att de vattnas ur. Låt stå och dra cirka 20 minuter. Torka av skivorna. Pensla skivorna med olivolja på båda sidor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Rosta i mitten av ugnen 15–20 minuter i 225 grader, vänd efter halva tiden. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs löken i olivolja utan att den tar färg. Blanda i tomaterna, chilipulver och balsamvinäger. Låt småkoka utan lock till en tjock tomatsås, ca 20 min. Smaka av med salt och peppar. Skär mozzarellan i tunna skivor och riv parmesanosten. Varva aubergin, tomatsås, mozzarella och parmesan i en smord ugnssäker form som, cirka 15 x 25 cm. Börja med aubergine och avsluta med ett lager aubergine, tomatsås och ost. Grädda i mitten av ugnen cirka 35 min. Låt gärna stå under lock/folie ca 10 min så att gratängen sätter sig.

 
Mozzarella, parmesan och rostade aubergineskivor redo att bli gratäng!
 
Servera med grönsallad, gärna med avokado i.


När jag var yngre och bodde hemma hade jag i princip alltid samma svar på frågan "vad vill ni äta i veckan", nämligen rotmos. Kanske min absoluta favorit bland vardagsrätter! Har ni ätit det någon gång? Det är ju klassisk svensk, gammaldags husmanskost, men ack så gott. Till det serveras traditionellt kött- eller fläskkorv och senap. Urgott! Men, på senare tid har jag ju princip slutat äta kött, så när jag nu skulle laga rotmos var jag lite fundersam på vad jag skulle ha till. Jag är inte jätteförtjust i soja/quornprodukter (som exempelvis sojakorv) då de oftast innehåller mängder av tillsatser, så vad kan man då ha som är salt och matigt till? Jo, halloumi såklart! Denna cypriotiska ost med sin härliga konsistens och fantastiska smak, den passar ju till allt! Så även till rotmos och senap, det kan jag lova! Det jag tyvärr inte kan lova, det är fina matbilder. För rotmos och stekt halloumi har liksom lite samma färg och är väl inte sådär fasligt snyggt. Så, här är den inte så vackra med ack så goda maten.
 
 
Rotmos med halloumi (4 port.)
5 normalstora potatisar
500 g kålrot
200 g morot (ungefär två normalstora)
1 tsk salt
1-2 msk smör
 
1 förp. halloumi
senap
 
Skala och skär rotfrukterna i mindre bitar. Börja med att koka kålrot och morot i saltat vatten (som precis täcker rotfrukterna), de tar lite längre tid än potatisen. Koka ca 25 min och lägg sedan ner potatisen (fyll ev på med mer vatten om det behövs) och koka tills allt är mjukt, ca 15 min. Häll av vattnet med spara spadet! Vispa rotsakerna till ett mjukt mos med elvisp och tillsätt spad tills moset har fått en bra konsistens. Rör ner smöret och smaka ev av med mer salt.
 
Skiva halloumin och stek tills den blivit gyllene. Servera med mos och senap och njut av husmanskost 2.0!


Ska vi piffa upp denna gråmulna tisdag med kanske världens godaste pizza som jag gjorde i helgen? Jag har på senaste tiden varit orimligt sugen på aubergine, så den var ett givet pålägg på pizzan. Aubergine kan lätt bli vattnig när den hettas upp, så knepet är att innan tillagning med hjälp av salt dra ut vätskan och på så sätt få en mer fast och god konsistens (och smak!). Förutom aubergine så fick även rödlök och hemmagjord pesto ta plats på pizzan, tillsammans med creme fraiche istället för tomatsås. Jag brukar byta ut tomatsåsen ibland för jag gillar när pålägget på pizzan får stå för de främsta smakerna istället för att allt mest smakar... tomat. Creme fraiche blir krämigt och gott, men det funkar även bra att bara pensla degen med olivolja!
 
 
Auberginepizza med pesto (2 bakplåtsstora pizzor)
25 g jäst
2,5 dl ljummet vatten
2 msk olivolja
1 msk honung
1 tsk salt
ca 6-7 dl vetemjöl
 
1 stor aubergine
salt & olja
1 rödlök, i tunna skivor
1-1,5 dl creme fraiche
riven ost
pesto, recept HÄR
 
Smula jästen i en bunke och rör ut med vattnet. Tillsätt olja, honung, salt och det mesta a mjölet. Rör till en smidig deg. Låt jäsa under en handduk ca 45 min.
 
Under tiden degen jäser: Hyvla auberginen i stora tunna skivor på längden. Lägg på ett fat och strö salt över, vänd på skivorna och strö salt på andra sidan. Låt stå ca 30 min. Skölj sedan av auberginen och torka av på en ren kökshandduk. Lägg skivorna på ett galler med bakplåtspapper och pensla med olja. Grilla högt upp i ugnen på ca 225 grader i ca 10-15 min tills de fått fin färg.
 
Kavla ut degen till två stora rektanglar och lägg på bakplåtspapper. Bred över creme fraiche och lägg på auberginskivorna. Fördela rödlök och ost över. Sätt ugnen på maxvärme och ställ i en plåt. När ugnen är varm; skjutsa in pizzorna (en i taget) på den varma plåten och grädda ca 8-10 min. Klicka på pesto och servera!
 
Färdig att gräddas...
 
... och färdig att ätas!


Den här veckan har det liksom inte blivit av med någon handling. Vi har grävt i kyl och frys och lyckats pyttsa ihop veckans middagar ändå. Men imorgon är det äntligen dags för en rejäl storhandling för att fylla på med nödvändigheter! Men det är imorgon, ikväll fick det bli en klassisk kylskåpsrensmiddag; pastagratäng. När man kokar pasta har i alla fall jag en tendens att så gott som alltid koka för mycket. Det går liksom inte att dosera rätt! Ni känner säkert igen er. Men misströsta inte, överbliven kokt pasta är ju nämligen alldeles utmärkt att spara och göra gratäng på när man samlat på sig tillräckligt många "slattar". Med kokt pasta, äggstannig, någon ynklig ostkant och lite grönsaker är maten färdig i en handvänding!
 
Självklart går det att följa receptet till punkt och pricka, men det går också bra att använda det som inspiration till egna kylskåpsrensar-gratänger där ni pytsar ner det ni själva har hemma. Tillsammans med pasta och ost blir det mesta gott!
 
 
Pastagratäng med italienska smaker ( 4 port.)
ca 5 dl kokt pasta
4 soltorkade tomater
3 färska tomater
1/2 hackad färsk basilika
3 ägg
3 dl mjölk
1 dl grädde
1,5 dl riven ost, gärna en smakrik
salt & peppar
 
Skär soltorkade och färska tomater i bitar. Blanda med pasta och basilika i en stor bunke. Vispa ihop ägg, grädde, mjölk och kryddor. Häll på pastablandingen och rör ner osten, spara lite. Blanda väl. Häll allt i en smord gratängform och strö den resterande osten över. Gratinera i 200 grader i ca 25 min tills gratängen stannat och fått fin färg. 
 
Färdig att skjutsas in i ugnen.
 
Och klart att äta, gärna med en krispig sallad till!


Blomkål är en såndär grönsak (eller ja, kålsak) som jag ofta tittar på i affären och vill köpa, men jag kan inte riktigt komma på vad jag ska göra med den. Men så härom dagen slog jag till på ett fint litet blomkålshuvud och kokade en urgod och riktigt fyllig soppa på det! Dock är ju en blomkålssoppa rent utseendemässigt i tråkigaste laget, så jag toppade den med en rostad fröblandig smaksatt med paprikapulver. Knaprigt och väldigt gott ihop, så gör ni soppan- hoppa inte över fröna, de är halva grejen! 
 
 
Blomkålssoppa med rostade frön (4 port.)
1 gul lök
2 medelstora potatisar
500 g blomkål
6 dl vatten
1/2 dl vitt vin
1 dl mjölk
1 dl grädde
1 grönsaksbuljongtärning
salt & svartpeppar efter smak
 
3/4 dl solrosfrön
3/4 dl pumpafrön
1,5 msk rapsolja
1 tsk paprikapulver
1/2 tsk salt
 
Skala och hacka lök. Fräs mjukt i lite olja i en kastrull. Skala och skär potatisen i mindre bitar. Dela blomkålen i små buketter. Tillsätt potatis och blomkål i grytan och låt fräsa kort. Slå på vatten och vin och låt koka upp. Sänk värmen, tillsätt mjölk, grädde och buljong och låt sen småkoka under lock tills potatis och blomkål är mjukt.
 
Under tiden soppan kokar: Hetta upp en stekpanna med olja och rosta fröna tills de fått fin färg, akta så att de inte bränns. Rör i paprikapulver och salt och ta pannan från plattan. Låt svalna.
 
Mixa soppan slät och smaka av med salt och peppar. Servera med fröblandningen.
 
 
Soppa, frön och lite extra örtsalt- varsågod!


Färdigkokta bönor på tetra tycker jag är en ovärderlig sak att ha hemma när lagar vegetarisk mat. Bönor kan vara grunden till så mycket; vegetariska biffar, matiga sallader, röror... Jag gillar små bönor allra mest, t ex svarta bönor eller sojabönor. I den här mustiga pastasåsen samsas svarta bönor med passerade tomater, lök, vitlök och goda kryddor som oregano och basilika. Lite som en köttfärssås där bönorna fått ersätta färsen. Riktigt gott tillsammans med nykokt pasta och riven ost!
 
 
Bön- och tomatsås till pasta (ca 6 port.)
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 förp. kokta svart bönor à 380 g
1 förp. passerade tomater
1 förp. krossade tomater
1 grönsaksbuljongtärning
1 dl vatten
2 tsk basilika
2 tsk oregano
salt & svartpeppar
 
Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs mjukt i olja i en gryta/traktörpanna. Sila av och skölj bönorna. Mosa det mesta av bönorna i en bunke (så får såsen en tjockare och krämigare konsistens) och häll i grytan. Tillsätt tomater och resten av ingredienserna. Låt småputtra under lock ca 20 min. Smaka av med ev mer kryddor.
Servera med pasta!
 
Serverat i syrrans tjusiga Mon amie-skålar blir ju maten hur fin som helst!


Jag har tyvärr inte varit ute i skogen och plockat några lingon i år, men däremot sprang jag på riktigt fina lingon på marknaden på torget härom dagen. Jag gillar verkligen lingon och har länge varit sugen på att göra någon efterrätt med lingon, så det passade perfekt! Lingonen hamnade i en glass som kompletterades med en kolasås. Fullkomligt ljuvligt kan jag lova! Det går att använda lingonsylt i glassen, men använd helst rårörda lingon där du själv kan reglera sötman genom sockermängd. Eftersom kolasåsen är väldigt söt så tycker i alla fall jag att det är gott med en lite syrligare glass till i form av lingonen. 
 
Och hörni, detta är kanske världens enklaste glassrecept, så jag skulle vilja hävda att detta är höstens mest givna efterrätt! Den är på tok för god för att inte testa.
 
 
Lingonglass (4-6 port.)
4 äggulor
1 dl florsocker
1,5-2 dl rårörda lingon
4 dl vispgrädde
 
Vispa ihop äggulor och florsocker. Rör ner lingonen. Vispa grädden fluffigt och vänd ner i äggsmeten. Häll glassmeten i en form, strö över några lingon, täck med plast och ställ i frysen minst 3 timmar.
 
Kokasås
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 dl socker
1 dl ljus sirap
 
Blanda allt i en kastrull och låt koka upp. Koka sedan såsen ganska kraftigt, ca 10-15 min tills såsen tjocknat. Servera med glassen.
 
Ser ni den söta lilla kopparkastrullen? Jag köpte den på loppis för 17 kr! Perfekt för såser, och så fin att servera ur.
 
Godaste desserten på länge!


Kanelbullens dag idag, och jag tycker att det känns som att det var denna fikahögtid typ.. igår? Hur kan ett år gå så fort? Hur som haver, i år ska jag för ovanlighetens skull inte jobba (på café) på Kanelbulledagen, utan får fira den helt ledig!Dock fuskade jag och smygstartade med en bulle redan igår, så idag får vi se om det blir någon. Är ni också sugna på något annat än den klassiska kanelbullen idag så kan jag varmt rekommendera en favorit i repris- kanelbullesockerkakan! En tung och saftig sockerkaka som smakar kanelbulle. Ack så gott, och en riktig favorit på fikabordet. Den blir alltid uppskattad!
 
 
Kanelbullesockerkaka

175 g rumsvarmt smör
2½ dl strösocker
2 ägg
3 dl gräddfil
4½ dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 msk bakpulver
1 krm salt


Fyllning

0,75 dl strösocker
3 msk kanel


Rör smör och socker mjukt och blanda sedan ner äggen och därefter gräddfilen. Blanda ihop torra ingredienserna och vispa ner i smeten. Häll i en tredjedel av smeten i en smord och bröad kakform. Strö sedan över hälften av kanelsockret. Fyll på med nästan hela resten av smeten och strö över resterande kanelsocker. Bred över den sista smeten. Grädda kakan i ca 45 min i 175 grader.



Idag är det fredag och således dags för riktigt god helgmat! Receptet ni ska få nu är på min kanske absoluta favoriträtt. Sen en sommar i Smögen för flera år sedan när jag åt moules frites/moules mariniere för första gången har jag fullkomligt avgudat denna rätt. Jag äter den hemskt gärna på restaurang men även hemma. För det är nämligen inte alls svårt att göra själv! Och vad pratar vi då om? Jo, blåmusslor! Kokta i vitt vin och grädde smaksatta med persilja och vitlök. Detta kallas moules mariniere och lägger du till pommes frites blir det moules frites. Ljuvlgit gott båda två! En krämig ailoi och ett gott, vitt bröd till är ett måste!
 
Förutom att det är ljuvligt gott och tar ca väldigt kort tid att laga så är svenska (odlade) blåmusslor miljömärkta och kan därmed ätas med gott samvete! Dessutom är det säsong för den svenska blåmusslan nu och är relativt billig, så passa på att testa dessa godingar!
 
 
Moules mariniere (2 port.)
1 nät svenska odlade blåmusslor (finns i de flesta fiskdiskar i mataffären)
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
olivolja
2 dl vitt vin
2 dl grädde
1 dl hackad färsk persilja
salt
 
Skölj musslorna och skrubba ev bort skräp från skalen. Kontrollera att alla musslor är hela och stängda (knacka på dem annars, stänger de sig inte ska de slängas). Hacka lök och vitlök ochf fräs mjukt i olja i en stor kastrull/gryta. Lägg i musslorna och slå på vinet. Låt ångkoka ca 5 minuter. Slå sedan på grädden och låt koka ytterligare 5 min. Rör ner persilja och smaka av såsen med salt. Klart! Servera med aioli och pommes frites eller vitt bröd, gärna baguette eller surdeg.
 
 
Aioli 
1 äggula (rumstempererad)
1/2 tsk vitvinsvinäger
1,5 dl rapsolja
1 riven vitlöksklyfta
salt
 
Blanda äggula och vinäger i en bunke. Vispa (med elvisp) ner oljan i en smal stråle tills aiolin tjocknar. Smaksätt med vitlök och salt.


Vet ni att det inte alls är svårt att göra egna vårrullar? Det visste inte jag förrän i helgen. Jag är oerhört förtjust i de små frasiga vegetariska vårrullar man ofta kan få på thai/kinarestauranger och blev så glad när jag hittade ett recept som liknade dessa. Dock trodde jag inte att de skulle bli så bra och smaka så likt, för det gjorde de verkligen! Vårrullarna på restaurang är ju friterade och det kunde mna även göra själv enligt receptet, men det går även att pensla rullarna med olja och steka dem i ugnen, vilket jag gjorde. Urgott och så enkelt!
 
Själva vårrulledegen går inte att göra själv utan den köpte jag på en asiatisk livsmedelsbutik. En bunt med (frysta) supertunna vårrulleark kostade inte många kronor och var väldigt enkla att hantera. Jag trodde, kanske fördomsfullt nog, att degen skulle innehålla en massa konstigheter och tillsatser. Så gissa hur glad jag blev när jag läste på innehållsförteckningen att de endast bestod av vetemjöl, vatten, salt och kokosolja? 
 
Hur som helst så tycker jag verkligen att ni ska testa detta om ni vill servera (och äta förstås) urgoda vårrullar som både smakar gott och blir riktigt fina!
 
 
Vegetariska vårrullar (ca 16-18 st)
16-18 vårrulleark
2 morötter
3 salladslökar
ca 200 g böngroddar
2 vitlöksklyftor 
olja
1/2 pressad lime
2 cm riven ingefära
ca 1 tsk fisksås
en nypa råsocker
salt
olja 
 
Skala och skär morötter i små stavar. Strimla salladslöken och vitlöken. Häll av böngroddarna. Blanda allt och stek i olja tills det mjuknat. Låt svalna och smaksätt sen med lime, ingefära, fisksås, socker och salt. Smaka av och se om det behövs mer av något. Lägg ut ett vårrulleark och lägg lite av blandningen i ett hörn. Rulla en bit, vik in kanterna och rulla sedan ihop helt. Pensla skraven med lite olja så att den fastnar. Pensla rullarna runt om med olja (eller häll olja på ett fat och rulla rullarna i). Lägg på en plåt med bakplåtspapper och grädda i 200 grader ca 15 min tills rullarna blivit gyllenbruna.
 
Vårrulledeg.
 
Fyllning.
 
Strimlat och fräst.
 
Lägg på fyllningen och rulla ihop!
 
En god och enkel dipp till: blanda sweetchilisås med limesaft.
 
Vårrullar serverade med nudlar toppade med strimlad gurka och salladslök, och så sweetchilisås och hoisinsås (båda färdiga) till. Så gott så jag vet inte vad!
 


Vill ni komplettera gårdagens soppa med en liten efterrätt så tycker jag att äppelpannkakor med kanel passar alldeles utmärkt till. Vispa ihop en vanlig pannkakssmet och tillsätt sedan ett grovrivet äpple och lite kanel så får ni en höstig och lyxigt god vardagsefterätt att sätta tänderna i. Servera gärna med lite flytande honung!
 
Äppelpannkakor (4 port.)
3 dl vetemjöl
1 tsk salt
6 dl mjölk
3 ägg
1 stort äpple
ca 2 tsk kanel
3 msk smör
 
flytande honung eller lönnsirap
kanel
 
Blanda mjöl och salt. Vispa i hälften av mjölken till en slät smet och tillsätt sen resten av mjölken. Vispa i äggen. Skala, kärna ur och grovriv äpplet. Rör ner i smeten tillsammans med kanel. Smält smöret i en stekpanna och rör ner i pannkakssmeten. Stek gyllenbruna pannkakor och servera direkt!
 
 


I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se