Det är ju inte klokt att det bara är två veckor kvar till advent! Härligt som bara den, och jag längtar mig nästan sjuk efter glögg, saffran och adventsljusstakar. Men traditionell som jag är skulle jag inte så mycket som smaka på en saffransbulle innan första adventshelgen, så än får jag hålla mig. Däremot finns det ju en hel del smaker som drar åt det juliga men ändå känns helt okej att använda i november, som t ex citrusfrukter. De har ju sin absoluta högtid nu och jag frossar i clementiner varje dag. Därför kändes det som en himla bra idé att testa att baka en kaka med clementin som smaksättning, det borde ju inte kunna bli fel? Och icke, det blev precis hur bra som helst. En lite saftigare och mer kompakt sockerkaka (tack vare filmjölk) smaksatt med både clementinskal och clementinsaft och vaniljsocker blev fasligt gott. På den färdiggräddade kakan ringlade jag dessutom lite glasyr gjort på clementinsaft och florsocker för lite extra smak, och dekoration såklart!
 
Perfekt till adventsfikor men även nu innan juletiderna tycker jag. Och en viktig sak, använd ekologiska clementiner eller var noga med att tvätta skalet ordentligt innan ni river det!
 
 
 
Mjuk clementinkaka med glasyr
125 g mjukt smör
2 dl strösocker
3 ägg
1 dl filmjölk
3 clementiner, skal och saft
3,5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver
 
saft från 1/2 clementin
ca 1 dl florsocker
 
Vispa smör och socker jämnt, vispa ner äggen ett i taget. Rör ner filmjölk och clementinsaft och skal. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en separat skål och rör sedan ner i smeten. Häll i en smord och mjölad kakform som rymmer 1,5 liter. Grädda i 175 grader i ca 30-40 min tills kakan är torr i mitten. Låt stå en stund i formen innan den stjälps upp. Låt svalna på galler. Blanda florsocker och clementinsaft och ringla över kakan. Dekorera ev med clementinskivor och pudrat florsocker.
 
 
Uppdukat för lördagsfika i soffan!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se