Ni har väl testat att göra egen falafel? Om inte så tycker jag att det är hög tid nu! Det finns ju nämligen bara fördelar med det; det är fantastiskt gott, det är billigt och det är enkelt. Så inga ursäkter alltså! Traditionell falafel som köps som snabbmat är alltid friterad och det kan man såklart göra även hemma, men dels så tycker jag att fritering är rätt krångligt och dels tycker jag att det blir för onyttigt som vardagsmat. Så jag steker helt enkelt falaflarna i ca 3 matskedar olivolja istället och det blir hur bra som helst. Några knep för att få fina falaflar är att rulla dem riktigt runda och sedan steka dem under ständig "skakning"/omrörning så att de aldrig hinner ligga still och bli platta på undersidan. Då är det svårare att få stekyta runt omkring. 
 
 
Mitt bästa falafelrecept (4 port.)
2 förp. kokta kikärtor (ca 300 g)
1 liten gul lök
2 vitlöksklyftor
1 dl hackad persilja
1 msk vetemjöl
1 tsk salt
1-2 tsk spiskummin (efter smak)
3 msk olivolja att steka i
 
till servering
pitabröd, sallad, strimlad gurka, strimlad rödlök (gärna inlagd), gräddfil/matyoghurt
 
Skölj kikärtorna i ett durkslag och lägg sedan i en matberedare. Hacka lök och vitlök och lägg i tillsammans med kikärtorna. Tillsätt persilja, mjöl, salt och spiskummin. Kör till en jämn smet. Forma smeten till ca 20 bollar (blöt händerna med kallt vatten då och då så blir det lättare att forma bollarn). Hetta upp en stekpanna med olivolja och stek falaflarna tills de fått fin färg runt om. Stek hälften i taget och håll dem varma i en ugnsform i ugnen på 50 grader under tiden. 
 
Servera med pitabröd och goda grönsaker. Inlagd rödlök är gott till, recept hittar ni HÄR.
 
 
Turkisk yoghurt med liven svartpeppar på.
 
Hemmagjorda pitabrld/tortillabröd är förstås godast och recept på detta hittar ni HÄR, men tryter tiden eller orken tycker jag att dessa libabröd är det bästa alternativet. Till skillnad från klassiska tacos-bröd så innehåller dessa bröd inga tillsatser. Brukar finnas vid brödet i de flesta matbutiker.
 
 Klart för att hugga in på!

Kommentarer
Postat av: Emmelie

Jag älskar falafel! Påminner om receptet jag brukar laga. Vilket bra tips att hålla stekpannan i rörelse, det ska jag helt klart ta efter nästa gång jag lagar falafel! :-)

2014-11-19 @ 09:12:35
URL: http://mildarabarber.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se