Glad första advent! Hoppas att ni har haft en mysig söndag och firat den på ert allra bästa sätt! Jag har lyssnat på adventssånger i en kyrka, spatserat på julmarknad och kikat på halmbockar och tovade tomtar med istället köpt julost, druckit ryknde het glögg med vantarna på och sen kalasat på lussekatter och julte under en filt hemma. En bättre adventssöndag kan jag inte tänka mig! Igår hade jag mitt lilla tjejgäng här på middag och glöggprovning, och förutom resultatet från provningen har jag en drös recept på både mat och glöggtilltugg att dela med mig av. Först ut ett recept på härligt krämiga vita chokladtryfflar smaksatta med apelsin och citron. Söt vit choklad och syrliga citrusskal blir perfekt ihop i dessa små godbitar!
 
 
Snöiga citrustryfflar (ca 15 st)
3/4 dl vispgrädde
200 g vit choklad
skal från 1 apelsin
skal från 1 citron
florsocker
 
Koka upp grädden i en kastrull. Hacka chokladen och rör ner i grädden till en slät smed. Tillsätt citrusskalen och häll smeten i en tallrik eller plastburk. Ställ i kylen minst 3 timmar. Ta fram och forma med hjälp av en tesked små bollar som sen rullas i florsocker. Förvara i kyl fram till servering.
 


Såhär ser det ut hemma just nu. Adventspyntat, en drös med lussekatter och så en väntande tekopp. Jag har ägnat eftermiddagen åt allehanda adventsstök; satt upp ljusstakar och stjärnor, hämtat mossa, granris och dikesgranar i skogen, bakat saffransbröd och förberett tillbehör till morgondagens middag och glöggprovning. Kanske de allra mysigaste grejerna jag vet! Nu har jag diskat undan allt, tänt ljus och börjar känna adventsfriden komma. Nu väntar provsmakning av lussisarna och sen en lugn kväll i soffan där det ju bjuds på På spåret-premiär!
 
Saffransbröd bakar jag alltid efter DETTA recept. Mina favoriter är lussekatter och mandelmassefyllda knutar som doppas i strösocker.
 
 
Adventsfint i fönstret med vit julstjärna, hyacint, mässingsljusstake och glögg-glas.
 
Små dikesgranar är så enkla och fina att dekorera med.
 
Adventsljusstaken står och väntar på att få lysa (och jag ser nu att ljusen behöver snyggas till!) och en viss liten katt tyckte det var mycket spännande med pynt. En hyacint har tagit plats i en liten porslinsskål med lock som jag tagit av för tillfället. Hyacinter är ju så smidiga eftersom de inte behöver planteras utan kan stoppas ner i lite vad som helst; glas, konservburkar, vaser mm.
 


Det är sällan jag köper soja- eller quornprodukter som ersättning för kött. Det innehåller ofta konstiga tillsatser och smakar inte heller särkilt mycket. Men nu har jag hittat en sojafärs som är tillsatsfri och som jag gillar (från svenska märket Anamma) och tycker kan vara god att laga grytor och quornfärssås av. Härom kvällen lagade jag en värmande chili con soja (istället för carne som betyder kött) med bulgur och svalkande yoghurt till. Chili och lite kakao sätter extra smak och lite hetta på grytan!
 
Och en till sak, om ni köper soja- eller quornfärs eller andra produkter- skippa de från Hälsans kök! Förutom att de består av mängder av tillsatser och e-nummer så tillverkas de under mycket etiskt tveksamma former.
 
 
Chili con soja (4-5 port.)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
300-400 g sojafärs
400 g krossade tomater
3 msk tomatpuré
2 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 msk kakao
1-2 tsk chilipulver
1 tsk oregano
1 msk råsocker
1 förpackning kokta bönor
salt & svartpeppar
 
Skala och finhacka lök och vitlök. Stek mjukt i en stor gryta/traktörpanna. Tillsätt sojafärs och restem av ingredienserna, allt utom bönor, salt och peppar. Koka upp och låt puttra under lock ca 20-30 min. rör ner bönorna och låt bli varma. Smaka av med salt och peppar. Servera med bulgur, ris eller annat gryn och gärna en svalkande yoghurt eller gräddfil till.
 


Nu ska ni få tips på ett superenkelt och gott tillbehör/sås, nämligen majskräm! När jag skulle laga ugnsrostade rotsaker igår ville jag ha en sås till men hade inte någon form av yoghurt, gräddfil eller liknande hemma, men dock en miniskvätt grädde. Kikade i frysen och där låg en påse majs. Hm, vad kunde detta bli? Jo, en urgod krämig majsröra som får lite extra god smak av att majskornen rostas innan de mixas med lite grädde, salt och peppar. Servera helst varm eller ljummen!
 
 
Majskräm
2,5 dl majskorn
3 msk grädde
salt & svartpeppar
 
Om majsen är på burk; skölj majsen i durkslag och låt rinna av. Rosta sedan majsen i en torr stekpanna tills den fått lite färg. Häll över i en bunke och tillsätt grädden, mixa med stavmixer till en slät kräm. Smaka av med salt och peppar. Klart!
 
Gott till ugnsrostade rotsaker och sallad.
 


I helgen var jag på loppis på första gången på länge. Jag är ju omåttligt förtjust i att gå på loppisar och i second hand-butiker, men ibland blir man ju liksom mätt eller bara tappar sugen. Men nu börjar jag känna ett sug igen och särskilt nu i juletider tycker jag att det är lite extra härligt att gå och plocka bland gamla julgranskulor, glöggkoppar och glitter. Så i lördags tog jag en sväng i några second hand-butiker och fyndade både sådant som jag behövde och några saker som bara var fina. För jag använder loppisar både till att fynda roliga grejer som man inte kan hitta någon annanstans, men också för att köpa saker som jag behöver, för en billig peng.
 
Exempelvis står det följande saker på min lista just nu; äggskivare, gummistövlar, mortel och hålslev. Grejer jag behöver och som jag vet går att hitta bra och billigt på loppis och därför känns onödigt att köpa nytt (och därmed slita extra på naturen). Många skänker ju ibland så gott som oanvända saker och vissa grejer, exempelvis en mortel, försämras ju inte med tiden. Hålslev kan jag hur som helst nu bocka av från listan efter helgens räd liksom kökshanddukar som jag ofta köper begagnade. Gamla, fina handdukar som har ungefär hundra gånger bättre uppsugningsförmåga än nya handdukar från Ikea eller Åhléns.
 
 
Fina udda tallrikar finns det ofta en uppsjö av på loppisar, och istället för att sörja att det inte finns fyra stycken likadana så köp en (eller flera) udda och använd som uppläggningsfat/skål! 
 
Både fruktfatet och salladsskålen är udda fat som är köpta på loppis för några ynka kronor.
 
Sen hittade jag även ett par urfina stjärnljusstakar i mässing för det eminenta priset fem kronor styck. Alldeles perfekt nu till advent!
 
Stjärnorna passar fint till de tjusiga Skultuna-ljusstakarna vi fått i bröllopspresent.
 


Adventsveckan är här! Snart snart är det fullt tillåtet att gå loss med pysslandet och bakandet, bl a kommer jag ha den årliga glöggprovningen till helgen som ni sen kommer att få ta del av. Men först ut ett lagom juligt dessertrecept som är makalöst gott; lingon- och vaniljpannacotta! En helt perfekt kombiantion av sött och syrligt och med pannacottans härliga konsistens. Mmmums. Trots grädden så känns efterätten inte så tung utan alldeles lagom att avsluta en middag med, t ex julmiddagen! Eller gör minivarianter och bjud på till glöggminglet eller adventsfikat. 
 
 
Lingon- och vaniljpannacotta (4 port.)
2 gelatinblad
3 dl vispgrädde
1 vaniljstång
1 dl strösocker
1,5 dl lingon (+ några till garnering)
 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter. Dela vaniljstången ocg skrapa ur fröna och lägg ner i grädden tillsammans med vaniljstången. Tillsätt sockret och koka upp allt sammans. Dra från plattan och krama ur gelatinbladen och rör ner. Tillsätt lingonen och vispa till en slät smet med stavmixer. Sila av och häll upp i fina glas. Låt stå i kyl minst 4 timmar. Dekorera med några hela lingon vid servering. Några krossade pepparkakor på toppen tror jag skulle vara riktigt gott till också!
 
Kanske bästa desserten i advent?


Härom dagen gjorde jag quesadillas, ni vet fyllda tortillabröd som stekt i stekpanna. Recept på vegetariska sådana hittar ni HÄR och HÄR finns en variant med kyckling. Men det jag skulle tipsa om var ett tillbehör som jag gjorde tillrätten, nämligen ananas- och tomatsalsa. Att koka sin egen salsasås är varken svårt eller tidskrävande och blir fasligt mycket godare än de färdiga sorterna i glasburk på texmex-hyllan. Jag smaksatte tomatsalsan med färsk ananas för lite extra fruktighet och sötma vilket blev väldigt gott! Ett perfekt tillbehör till alla former av tacos, enchiladas, burritos mm. 
 
Tomat- och ananassalsa
2 stora tomater
1 dl hackad färsk ananas
1/2 röd chilifrukt (eller 1 hel om du vill ha det starkt!)
1 msk råsocker
1 msk tomatpuré
1 tsk salt
svartpeppar
 
Finhacka tomaterna och lägg i en liten kastrull tillsammans med ananas. Finhacka chilifrukten och lägg i tillsammans med råsocker, tomatpuré och salt. Låt koka på medelvärme i ca 15 min tills allt såsat ihop sig. Smaka av med svartpeppar. Servera varm eller kall.
 
 


Nu vill jag tipsa er om en riktigt god efterrätt, men eftersom att det är vardag och mitt i veckan så får jag väl dra till med att det är lillördag för att legitimera att lägga upp ett dessertrecept på en onsdag. För denna efterätt är alldeles för god för att missa. Jag kallar den för chaimousse- en vit chokladmousse som är smaksatt med chaikryddor i form av kanel, ingefära, kardemumma och nejlikor. Moussen lättas upp med yoghurt för att inte bli allt för mäktig. Detta är den givna efterätten i höst och vinter; krämig, söt, kryddig och med knapriga rostade mandlar på toppen.
 
 
 
Chaimousse med rostade mandlar (4 port.)
150 g vit choklad
1 stort ägg
3 tsk kanel
2 tsk ingefära
2 tsk nejlikor
2 tsk kardemumma
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl matyoghurt (10 %)
 
1 dl mandel
 
Smält chokladen i vattenbad och låt svalna något. Blanda med ägget och kryddorna. Vispa grädden och vänd ner yoghurten i grädden. Vänd försiktigt ner gräddblandingen i äggsmeten. Fördela i portionsglas/skålar och ställ kallt minst 2 timmar. Hacka mandeln och rosta i en torr stekpanna tills den fått lite färg. Låt svalna och toppa sedan moussen med.


I helgen gjorde jag något som jag faktiskt aldrig testat tidigare, nämligen att göra egen pasta! Jag har levt i villfarelsen att det är jättesvårt, så jag har aldrig tagit mig för att testa. Men så läste jag ett recept i Vår vegetariska kokbok som lät så gott och enkelt att jag kände mig tvungen att prova. Så till lördagens tjejkväll så fick det bli temat- hemmagjord pasta i form av pastakuddar fyllda med svamp, ricotta och parmesan. Toppat med brynt smör och basilika var det exakt hur gott som helst! Vi satt helt hänförda när vi tog första tuggorna, det var så gott! Och enkelt. Visst var det lite (roligt) pyssel och fix  men det var inte alls svårt. Allra bäst resultat får man förstås om man har en pastamaskin, men kavel och handkraft som vi använde går också bra, dock med ett något tjockare resultat. Vill ni imponera på era gäster eller bara äta väldigt god mat själv så är detta mitt allra bästa tips just nu! Och obs, detta är då rakt igen hälsomat i fysisk bemärkelse, men ack så hälsosamt för psyket och själen! Vetemjöl, smör och ost i kombiantion har ju faktiskt en slags helande funktion, eller hur?
 
 
Pastakuddar med svamp och ricotta (4 port.)
2 dl vetemjöl
3 dl durumvetemjöl
1 ägg
1/2 tsk salt
2 msk olivolja
2 msk vatten (behövs inte om pastamaskin används)
 
300 g skogschampinjoner
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
smör att steka i
1 dl ricotta
1 dl riven parmesan
3 msk hackad basilika
salt och peppar
 
50 g smör
ca 20 basilikablad
 
Lägg alla ingredienser till pastadegen i en matberedare och mixa i 1 minut till en slät deg. (Knådas degen ihop för hand bör den nog knådas ca 10 min för att få samma jämna konsistens.) Låt degen vila inplastad i kylskåp i minst 30 min. Förbered under tiden fyllningen: Skär svampen i små bitar och stek mjuk i smör tills den vattnat ur sig. Finhacka lök och vitlök och stek med svampen tills den mjuknat. Dra från plattan och låt svalna. Blanda sedan med ricotta, parmesan och basilika, smaka av med salt och peppar. Ta fram degen och kavla ut till en så tunn platta du kan. Degen är smidig och hållbar men ganska seg och tung att kavla. Stansa sedan ut rundlar med t ex ett glas med en diameter på ca 7-8 cm (Knåda ihop det som blir över emellan och gör om proceduren, som med pepparkakor!) 
 
Lägg ca 2 tsk fyllning på hälften av rundlarna och lägg på resterande rundlar. Tryck ihop kanterna med en gaffel. Koka upp vatten med salt i en stor kastrull och koka hälften av pastan åt gången ca 5 min. Ta upp med hålslev och lägg i en form/skål och håll varmt. 
 
Smält under tiden smöret tillsammans med basilikabladen och bryn smöret tills det är ljubrunt och doftar lite kolaaktigt, akta så att det inte bränns! Ringla smöret över pastan och servera med extra riven parmesan och sallad.
 
Kavla och stansa ut pastarundlar.
 
Färdiga kuddar att koka.
 
Och redo att avnjutas med brynt smör, basilika och parmesan på toppen. En krispig sallad till är det perfekta till behöret.


Ni har väl testat att göra egen falafel? Om inte så tycker jag att det är hög tid nu! Det finns ju nämligen bara fördelar med det; det är fantastiskt gott, det är billigt och det är enkelt. Så inga ursäkter alltså! Traditionell falafel som köps som snabbmat är alltid friterad och det kan man såklart göra även hemma, men dels så tycker jag att fritering är rätt krångligt och dels tycker jag att det blir för onyttigt som vardagsmat. Så jag steker helt enkelt falaflarna i ca 3 matskedar olivolja istället och det blir hur bra som helst. Några knep för att få fina falaflar är att rulla dem riktigt runda och sedan steka dem under ständig "skakning"/omrörning så att de aldrig hinner ligga still och bli platta på undersidan. Då är det svårare att få stekyta runt omkring. 
 
 
Mitt bästa falafelrecept (4 port.)
2 förp. kokta kikärtor (ca 300 g)
1 liten gul lök
2 vitlöksklyftor
1 dl hackad persilja
1 msk vetemjöl
1 tsk salt
1-2 tsk spiskummin (efter smak)
3 msk olivolja att steka i
 
till servering
pitabröd, sallad, strimlad gurka, strimlad rödlök (gärna inlagd), gräddfil/matyoghurt
 
Skölj kikärtorna i ett durkslag och lägg sedan i en matberedare. Hacka lök och vitlök och lägg i tillsammans med kikärtorna. Tillsätt persilja, mjöl, salt och spiskummin. Kör till en jämn smet. Forma smeten till ca 20 bollar (blöt händerna med kallt vatten då och då så blir det lättare att forma bollarn). Hetta upp en stekpanna med olivolja och stek falaflarna tills de fått fin färg runt om. Stek hälften i taget och håll dem varma i en ugnsform i ugnen på 50 grader under tiden. 
 
Servera med pitabröd och goda grönsaker. Inlagd rödlök är gott till, recept hittar ni HÄR.
 
 
Turkisk yoghurt med liven svartpeppar på.
 
Hemmagjorda pitabrld/tortillabröd är förstås godast och recept på detta hittar ni HÄR, men tryter tiden eller orken tycker jag att dessa libabröd är det bästa alternativet. Till skillnad från klassiska tacos-bröd så innehåller dessa bröd inga tillsatser. Brukar finnas vid brödet i de flesta matbutiker.
 
 Klart för att hugga in på!


Det är ju inte klokt att det bara är två veckor kvar till advent! Härligt som bara den, och jag längtar mig nästan sjuk efter glögg, saffran och adventsljusstakar. Men traditionell som jag är skulle jag inte så mycket som smaka på en saffransbulle innan första adventshelgen, så än får jag hålla mig. Däremot finns det ju en hel del smaker som drar åt det juliga men ändå känns helt okej att använda i november, som t ex citrusfrukter. De har ju sin absoluta högtid nu och jag frossar i clementiner varje dag. Därför kändes det som en himla bra idé att testa att baka en kaka med clementin som smaksättning, det borde ju inte kunna bli fel? Och icke, det blev precis hur bra som helst. En lite saftigare och mer kompakt sockerkaka (tack vare filmjölk) smaksatt med både clementinskal och clementinsaft och vaniljsocker blev fasligt gott. På den färdiggräddade kakan ringlade jag dessutom lite glasyr gjort på clementinsaft och florsocker för lite extra smak, och dekoration såklart!
 
Perfekt till adventsfikor men även nu innan juletiderna tycker jag. Och en viktig sak, använd ekologiska clementiner eller var noga med att tvätta skalet ordentligt innan ni river det!
 
 
 
Mjuk clementinkaka med glasyr
125 g mjukt smör
2 dl strösocker
3 ägg
1 dl filmjölk
3 clementiner, skal och saft
3,5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver
 
saft från 1/2 clementin
ca 1 dl florsocker
 
Vispa smör och socker jämnt, vispa ner äggen ett i taget. Rör ner filmjölk och clementinsaft och skal. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en separat skål och rör sedan ner i smeten. Häll i en smord och mjölad kakform som rymmer 1,5 liter. Grädda i 175 grader i ca 30-40 min tills kakan är torr i mitten. Låt stå en stund i formen innan den stjälps upp. Låt svalna på galler. Blanda florsocker och clementinsaft och ringla över kakan. Dekorera ev med clementinskivor och pudrat florsocker.
 
 
Uppdukat för lördagsfika i soffan!


Tidigare i veckan fyllde min man år och då han inte är så förtjust i tårta bjöd vi istället på en dessert efter födelsedagsmiddagen. Och inte vilken dessert som helst, utan en klassisk marängsviss, helt gjord från grunden. Visst är det gott även med köpta ingredienser, men det är svårt att överträffa smakerna av hemmagjord glass, egenbakade maränger och hemkokt chokladsås, tillsammans med vispad grädde och bananer. Både maränger och glass går att föreberda innan, så är det bara att vispa grädde och koka ihop chokladsåsen när det är dags för efterrätt. Dessutom är glassreeptet det enklaste man kan tänka sig, och maränger är inte heller svårt! Så våga prova, kanske redan till helgen?
 
Blanda allt i en stor skål eller servera i flera separata skålar så att alla får gära sin egen swiss. Vi hade även tinade blåbär och hallon till, mcket gott!
 
 
 
Vaniljglass (6 port.)
5 dl vispgrädde
1 burk kondenserad (sötad) mjölk
1 tsk vaniljpulver (eller 3 tsk vaniljsocker)
 
Vispa grädden mjukt tills den blir "toppig". Rör försiktigt ner den kondenserade mjölken och tillsätt vaniljen. Häll smeten i en form som går att frysa, t ex en bakform. Frys minst 5 timmar.
 
Maränger (25-30 st små)
2 äggvitor
1,5 dl strösocker
 
Sätt en bunke ovanpå en kastrull med vatten i och ställ på plattan. Låt vattnet sjuda. Blanda äggvita och socker i bunken och vispa med elvisp tills marängsmeten blivit blank, krämig och bildar toppar. Fyll en sprits med stjärntyll ("munstycket") och spritsa ut små toppar på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i 125 grader i ca 25 min. Marängerna ska kännas torra och lätta men vara lite sega i mitten.
 
 
Chokladsås
1 dl strösocker
1/2 dl ljus sirap
1/2 dl grädde
1/2 dl kakao
1 msk vaniljsocker
50 g smör
 
Blanda allt utom smör i en liten kastrull. Koka upp och låt koka ca 10 min tills såsen tjocknat något. Rör ner smöret.
 
 


Visst känns citrongräs, lime och lite hetta från röd curry som perfekta uppiggare i novembermörkret? Och så blomkål och morötter med massa vitaminer. Lägg till kokosmjölk så har du en smakrik soppa med lite sting i som fixas på 20 minuter!
 
 
Kokosmjölksoppa med blomkål (4 port.)
400 g blomkål
2 morötter
3 salladslökar
1 msk riven färsk ingefära
1 citrongräs
3 tsk röd currypasta
2 burkar kokosmjölk
2 dl vatten
1 lime
1 tsk salt

Dela blomkålen i små buketter, strimla morötterna. Strimla salladslöken. Krossa citrongräset med baksidan av en kniv och dela på längden. Lägg allt utom salladslöken i en kastrull och slå på koksomjölk, vatten och currypasta. Pressa i limesaft och lägg i citrongräset helt (det plockas bort sen). Koka upp och låt koka ca 10-15 min tills morötterna och blomkålen är mjuka. Lägg i salladslöken och smaka av med salt.
 
 


Nu ska ni få reccept på en fasligt god pastarätt. Att den är så god kan maken intgya, han åt tre portioner! Men så är ju pasta blandat med en mustig och smakrik sås (och gärna toppat med riven parmesanost) något av det bästa som finns. Grytan/såsen är superenkel att slänga ihop, men! Den måste få koka en minst halvtimme så att allt hinner koka ihop och bli riktig god. 
 
Grundreceptet (som jag ändrat lite) kommer ursprungligen från den fantastiska sidan Vegoteket- en urbra receptbank när det kommer till vegetariska recept.
 
 
 
Tomat- och auberginepasta (4 port.)

4 port. pasta (gärna en tunn, liten sort)
2 msk olivolja
1 gul lök
1 aubergine
1 grönsaksbuljongtärning
1-2 tsk chilipulver
1 kruka basilika
250 g körsbärstomater, delade i halvor
400 g krossade tomater
2 msk tomatpuré
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk strösocker
salt och svartpeppar
0,5-1 dl grädde

Finhacka löken och stek långsamt i oljan på medelhög värme i en tjockbottnad gryta/traktörpanna. Skär auberginen i tärningar och fräs med löken. Tillsätt grönsaksbuljong, chilikrydda, vitlök och körsbärstomater. När allt blivit ganska mjukt, auberginen krämig i konsistensen, tillsätts krossade tomaterna, tomatpuré, socker  och hälften av den färska basilikan. Rör om och låt puttra under lock i minst 30 minuter. Koka pastan några minuter kortare än paketets anvisning i en annan kastrull, häll av vattnet och blanda ned pastan i grytan och låt koka klart i grytan. Rör ner en skvätt grädde för att runda av smaken och smaka av med salt och peppar. Toppa med resten av den färska basilika. 

 
 


Jag har sedan tidigare ett favoritrecept med sötpotatis; bakad sötpotatis med fetaost och timjan (recept HÄR). Men nu har jag hittat ytterligare ett riktigt gott recept på just sötpotatis i bakad form, nämligen fylld med en kryddig grönsaks- och bönblanding och sedan gratinerad med ost. Bönorna ger både lite tuggmotstånd och mättar och ostgratinering är ju alltid gott! Servera tillsammans med guaccamole och grönsallad, mums!
 
 
Bakad sötpotatis med grönsaksröra (4 port.)

4 medelstora sötpotatisar
1 paprika
1 gul lök
1 liten zucchini
1 vitlöksklyfta
1 tsk chilipulver
1 tsk paprikapulver
1 burk svarta bönor
salt & peppar
100 g riven ost


Sätt ugnen på 225 grader. Stick hål i potatisarna med en gaffel, lägg dem i en ugnsfast form och baka dem i ugnen i cirka 45 minuter. Stäng inte av ugnen. Tärna grönsaker och lök paprika och stek mjukt tillsammans med chilipulver och paprika. Skölj bönorna och tillsätt dem. Smaka av med salt och peppar. Skär en skåra i varje potatis och fyll potatisarna med blandningen. Toppa med riven ost och gratinera i ett par minuter.



Torsdag och soppdag! Eller brukar ni äta soppa på torsdagar? Här hemma blir det ingen soppa idag, men i helgen förra veckan åt jag en riktigt god grönsakssoppa som min mamma gjort. Tomat- och morotssoppa toppat med en krämig röra av kikärter och fetaost. Receptet kommer från klassiska Vår kokboks vegetariska syskon, nämligen Vår gröna kokbok. En kanonbra kokbok fylld med en massa vegetariska recept, både lite festilgare rätter men framför allt riktigt bra vardagsrätter. Inga krånliga recept eller ingredienser utan helt enkelt bra vegomat! Vill man äta mer vegetariskt och vill ha inspiration och recept så tycker jag att detta är den bästa kokboken. Skriv upp på önskelistan till jul!
 
 
Tomat- och morotssoppa med fetahummus (4 port.)
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
200 g morot
2 msk olivolja
800 g krossade tomater
3 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
salt & peppar
 
3 dl kokta kikärtor
2 msk olivolja
150 g fetaost
ev salt
 
Skala och hacka lök och vitlök. Fräs mjukt i olja i några minuter. Skala och skiva morötterna och fräs med löken. Tillsät krossade tomater, vatten och buljong. Koka ca 10 min tills moroten är mjuk. Mixa slät med stavmixer och smaka av med salt och peppar.
 
Skölj kikärtorna i vatten och låt rinna av. Mixa ihop med olivolja och fetaost till en krämig röra och smaka ev med salt. Servera till soppan.

 


Jag tycker att det är väldigt gott med frukt i mat. Banan i Flygande Jacob, ananas i tacos, päron i sallad... Det är så gott med det där lite söta tillsammans med salt mat.Här är det torkade aprikoser som får stå för sötman i denna varma bulgursallad med ruccola och knaprig mandel smaksatt med kryddblandningen harissa. Riktigt gott med många smaker!
 
 
Bulgursallad med halloumi (4 port.)

2 dl torkade aprikoser, strimlade
2 msk olivolja
1 rödlök, hackad
5 dl grönsaksbuljong
1 tsk harissa, (nordafrikansk kryddblandning)
2,5 dl bulgur

1 dl mandel (gärna lite rostad)

70 g ruccola

2 förp. halloumi

 

2 dl matyoghurt

1 st vitlöksklyfta, pressad
1 tsk spiskummin, mald
flingsalt

 

Koka bulgur i buljongen tillsammans med harissa. Tillsätt olja och rör grynen fluffiga. Blanda i lök, aprikoser och mandel. Tärna haloumin och stek. Blanda ner i bulguren och vänd ner ruccola. Rör ihop yoghurt med vitlök och kryddor.

 


Vissa saker är så goda att jag tycker att de är värda att tipsas om igen. Det gäller t ex denna fantastiska chokladkaka med kokostoscatäcke som är kanske det godaste som finns i fikaväg? Jag kan nästan garantera succé om du bjuder på denna kaka! Mjuk, lite kladdig chokladkaka med ett knaprigt, kolaaktigt täcke av kokos på toppen... Just denna kaka hade min svägerska bakat till förra veckans knytis-fika och den slukades omedelbart!
 
 

Chokladrutor med toscatäcke
4 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 msk vaniljsocker
½ tsk salt
150 gram rumsvart smör

Tosca-täcke
75 gram smör
1 dl ljus sirap
1½ dl grädde
200 gram kokosflingor


Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl, kakao, vaniljsocker och salt och rör sen ner det i äggsmeten. Tillsätt smöret. Bladan ordentligt. Bred ut smeten på en ugnsplåt (med höga kanter) med bakplåtspapper. Grädda i 200 grader i 15 min.


Gör toscasmeten under tiden. Häll ner alla ingredienser till tosca-täcket i en kastrull. Låt koka upp, sänk värme och rör försiktigt. Låt småputtra ca 5 min. Ta ut kakan och bred på toscasmeten, ställ in i ugnen och grädda ytterliggare 10 min. Stjälp upp och låt svalna, skär i rutor.

 

 


I en vindsvåning i en lada, på en gård i Örebro huserar jag med man och katt. Jag lägger ner mer tid på inredningsfixande, matlagning och pyssel än mina studier på universitetet där jag till sommaren tar min examen som rättsvetare. Här hittar ni recept på god och lättlagad vardagsmat, mycket vegetariskt, lyxigare helgmat, många desserter och ännu fler bakverk, såväl gamla favoriter som nya påhitt. Förutom recept så dyker det även upp ett och annat pysseltips om inredning, blommor, paket & presenter och dukning.

Hoppas att ni hittar något ni gillar och inspireras av!


Kontakt: pyssligheter@live.se